Rok 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 Rok Lista numerów 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 Nr 1 wersji pierwotnej deklaracja WIĘCEJ Contents 1 WIĘCEJ Contents 2 WIĘCEJ Produkty mleczarskie – najlepsze źródło CLA M. Kowalska, G. Cichosz WIĘCEJ Izomery trans w tłuszczach do smarowanie pieczywa B. Paszczyk WIĘCEJ Ocena wartości odżywczej i aktywności biologicznej wybranych olejów roślinnych dostępnych na rynku polskim w kontekście profilaktyki chorób dietozależnych M. Dzięcioł, J. Przysławski WIĘCEJ Ocena spożycia wybranych witamin i składników mineralnych wśród kobiet w wieku 40 – 73 lat w odniesieniu do ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego K.M. Terlikowska, B. Dobrzycka, A. Witkowska, M.E. Zujko WIĘCEJ Wybrane makro- i mikroelementy w lubuskich miodach pszczelich I. Sergiel, P. Pohl WIĘCEJ Zawartość związków polifenolowych i aktywność przeciwutleniająca soków marchwiowych P. Domaradzki, A. Malik, J. Zdyb WIĘCEJ Zawartość związków biologicznie czynnych w naparach różnych gatunków herbat w zależności od czasu parzenia E. Rusinek-Prystupa WIĘCEJ Polskie butelkowane wody mineralne i lecznicze – charakterystyka i zastosowanie A. Salomon, B. Regulska-Ilow WIĘCEJ Prozdrowotne zmiany w składzie recepturowym zup w proszku a opinie konsumentów G. Bortnowska WIĘCEJ Analiza zawartości szczawianów w popularnych naparach herbat i kaw M. Michalak-Majewska WIĘCEJ Zawartość patuliny i 5-HMF w sokach owocowo-warzywnych z produkcji ekologicznej i komercyjnej M. Polak-Śliwińska, Ł. Łamejko, M.S. Kubiak WIĘCEJ Ocena poziomu zanieczyszczeń mikotoksynami wybranych produktów spożywczych z terenu województwa lubuskiego K. Mruczyk, J. Jeszka WIĘCEJ Ocena fitokumulacji ołowiu i cynku w roślinach leczniczych z terenów pozyskiwania surowców zielarskich w województwie dolnośląskim D. Wiechuła, M. Doczekalska, A. Pis WIĘCEJ Biotransformacja wybranych niesteroidowych leków przeciwzapalnych w środowisku U. Guzik, K. Hupert-Kocurek, A. Mazur, D. Wojcieszyńska WIĘCEJ Zaburzenia układu prooksydacyjno/antyoksydacyjnego komórek glejaka mózgu pod wpływem karboplatyny – in vitro R. Polaniak, R.J. Bułdak, M. Latocha, E. Romuk, D. Karbowska, K. Ochocki, E. Birkner WIĘCEJ Nr 2 Witamina D w świetle badań ostatnich lat R. Olędzka WIĘCEJ Interakcje pomiędzy składnikami suple¬mentów diety a wybranymi lekami stosowanymi w terapii chorób układu sercowo-naczynio¬wego K. Zabłocka-Słowińska, K. Jawna, H. Grajeta, J. Biernat WIĘCEJ Glikozydy stewiolowe – właściwości i zastosowanie w żywności W. Kolanowski WIĘCEJ Strippingowe metody elektroanalityczne w analizie specjacyjnej arsenu oraz antymonu w próbkach wody, żywności i leków D. Jędryczko, P. Pohl, M. Wełna WIĘCEJ β-glukan – wybrane korzyści zdrowotne ze szczególnym uwzględnieniem jego wpływu na gospodarkę lipidową P. Krupińska, M. Zegan WIĘCEJ Stopień realizacji norm żywieniowych u kobiet o różnej wartości wskaźnika wagowo-wzrostowego E. Głodek, M. Gil WIĘCEJ Ocena wartości energetycznej i wybranych składników odżywczych obiadów przygotowywanych w koszalińskich przedszkolach M. Dymkowska-Malesa, Z. Walczak, K. A. Skibniewska WIĘCEJ Analiza wybranych zwyczajów żywieniowych studentów łódzkich uczelni A. Szczodrowska, W. Krysiak WIĘCEJ Ocena stosowania suplementów diety oraz stopnia wiedzy na temat suplementacji wśród licealistów z Dębicy M. Gil, P. Ciszek, E. Głodek WIĘCEJ Wartości odżywcze i prozdro¬wotne owoców pomidora gruntowego M. Zalewska-Korona, E. Jabłońska-Ryś, M. Michalak-Majewska WIĘCEJ Czekolada jako źródło szczawia¬nów rozpuszczalnych w diecie E. Jabłońska-Ryś, M. Zalewska-Korona, M. Michalak-Majewska WIĘCEJ Ocena antybiotykoodporności szczepów gronkowca złocistego (Staphylococ¬cus aureus) izolowanych z mięsa mielonego I. Steinka, A. Janczy WIĘCEJ Charakterystyka metod biologicznych, chemicznych i fi zycznych ograniczających obecność akrylamidu w żywności K. Pyrzanowski, J. Michałowicz, D. Pingot, B. Bukowska WIĘCEJ Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w orga¬nizmie człowieka E. Materac, Z. Marczyński, K. H. Bodek WIĘCEJ Skład kwasów tłuszczowych i izomerów trans w margarynach twardych i miękkich B. Paszczyk, J. Łuczyńska WIĘCEJ deklaracja wersji pierwotnej WIĘCEJ Contents 1 WIĘCEJ Contents 2 WIĘCEJ Nr 3 Wpływ procesów kulinarnych na zawartość wybranych witamin w żywności. Cz. I. Witamina C i foliany D. Różańska, B. Regulska-Ilow, R. Ilow WIĘCEJ Wpływ procesów kulinarnych na zawartość wybranych witamin w żywności. Cz. II. Tiamina, rybofl awina, niacyna D. Różańska, R. Ilow, B. Regulska-Ilow WIĘCEJ Nowe oblicza starych znajomych – przeciwzapalne metabolity n-3 WNKT. Cz. II. Pochodne DHA M. Jelińska, A. Tokarz WIĘCEJ Funkcje i przemiany metaboliczne wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 w organizmie człowieka W. Kolanowski WIĘCEJ Zastosowanie kwasów tłuszczowych omega-3 w profilaktyce i terapii chorób E. Materac, K. H. Bodek, Z. Marczyński WIĘCEJ Wpływ skrobi opornej RS4 w dietach o zróżnicowanej zawartości białka na wybrane wskaźniki biochemiczne krwi szczurów D. Orzeł, M. Bronkowska, M. Kapelko, J. Biernat WIĘCEJ Wpływ skrobi opornej RS4 w dietach o zróżnicowanej zawartości białka na absorpcję pozorną żelaza u szczurów Wistar D. Orzeł, M. Bronkowska, M. Styczyńska, A. Gryszkin, J. Biernat WIĘCEJ Ocena wybranych parametrów hepatotoksycznego działania eteru oktabromodifenylowego po jednorazowym i wielokrotnym podaniu szczurom E. Bruchajzer, B. Frydrych, J. A. Szymańska WIĘCEJ Ocena profilu kwasów tłuszczowych w olejach tłoczonych na zimno w kontekście rekomendacji ich w żywieniu osób aktywnych fi życzenie Z. Walczak, M. Starzycki WIĘCEJ Makaron jako źródło i nośnik substancji o charakterze bioaktywnym W. Obuchowski, M. Majcher, A. Makowska, P. Kołodziejczyk, A. Chalcarz, H. Paschke WIĘCEJ Ocena wybranych cech jakościowych koncentratów obiadowych B. Borkowska, M. Śmigielska WIĘCEJ Jakość soków warzywnych w opinii konsumentów B. Pyryt, P. Karpińska WIĘCEJ Czynniki kształtujące cechy sensoryczne mięsa drobiowego Ż. Zdanowska-Sąsiadek, M. Michalczuk, M. Marcinkowska-Lesiak, K. Damaziak WIĘCEJ Stan odżywienia młodzieży w wieku 17 – 18 lat w aspekcie zagrożenia zespołem metabolicznym (ZM) J. Wyka, E. Piotrowska, A. Broniecka, M. Bronkowska, D. Mazurek, J. Biernat WIĘCEJ Styl życia i stan zdrowia kobiet A. Broniecka, J. Wyka WIĘCEJ Zachowania żywieniowe młodzieży rozpoczynającej naukę w uczelni wychowania fizycznego w roku 2009/2010 A. Nowak-Zaleska, R. Zaleski, B. Wilk WIĘCEJ Ocena sposobu żywienia uczestników obozów wędrownych w górach M. Filipek, E. Bartnikowska WIĘCEJ Ocena zachowań żywieniowych wśród uczniów szkoły tańca SMU w Gdyni W. Żyngiel, A. Platta, P. Palmowski WIĘCEJ Metabolizm i właściwości antyoksydacyjne kumaryn M. Malinowska, K. Bielawska WIĘCEJ Analiza stosowania suplementów diety i świadomości zagrożeń wynikających z ich pobrania wśród studentów uniwersytetu rzeszowskiego P. Ciszek, P. Duma WIĘCEJ Nr 4 Wpływ skrobi opornej RS4 w dietach o zróżnicowanej zawartości białka na absorpcję pozorną wapnia u szczurów Wistar D. Orzeł, M. Bronkowska, M. Styczyńska, A. Gryszkin, J. Biernat WIĘCEJ Wpływ skrobi opornej RS4 w dietach o zróżnicowanej zawartości białka na absorpcję pozorną magnezu u szczurów Wistar D. Orzeł, M. Bronkowska, M. Styczyńska, A. Gryszkin, J. Biernat WIĘCEJ Analiza fi tochemiczna i właściwości przeciwutleniające soku z nagietka lekarskiego (Calendula offi cinalis L.) A. Telesiński, A. Wieteska, M. Onyszko, M. Okińska, E. Niedźwiecki WIĘCEJ Zawartość związków fenolowych w ekstraktach z próbek materiału roślinnego C. Pieszko, A. Zaremba WIĘCEJ Analiza wybranych parametrów jakościowych i zdrowotnych win wytrawnych M. Bilek, M. Stawarczyk, A. Stępień, M. Pieniążek WIĘCEJ Analiza zawartości kofeiny w naparach kakao z wykorzystaniem wysokosprawnej chromatografi i cieczowej M. Bilek , K. Stawarczyk , A. Stępień WIĘCEJ Preferencje i częstotliwość spożycia potraw z suchych nasion roślin strączkowych wśród wybranej grupy młodzieży E. Malczyk, I. Kosmaty WIĘCEJ Częstotliwość występowania chorób alergicznych wśród studentów A. Filipiak-Florkiewicz, M. Ponikwia, K. Topolska, A. Florkiewicz, E. Cieślik WIĘCEJ Gynostemma penthapyllum – chińska herbata A. Karmańska WIĘCEJ Ocena wybranych produktów śledziowych jako źródła niacyny w diecie M. Majewski, A. Lebiedzińska WIĘCEJ Wpływ obróbki kulinarnej na zawartość witaminy C w pędach szparaga lekarskiego Asparagus offi cinalis L.) A. Siembida , E. Cieślik, M. Surma, L. Duda WIĘCEJ Występowanie oraz wpływ kwasu foliowego na organizm ludzki K. Sikorska-Zimny WIĘCEJ Ocena ryzyka narażenia zdrowia konsumentów na pozostałości środków ochrony roślin w malinach A. Matyaszek, E. Szpyrka, M. Podbielska, M. Słowik-Borowiec, A. Kurdziel, J. Rupar WIĘCEJ Ocena wiedzy żywieniowej osób z cukrzycą typu 2 w świetle zaleceń dietetycznych M. Bronkowska, K. Zatońska, D. Orzeł, J. Biernat WIĘCEJ Badania właściwości kwasowo-zasadowych galanginy C. Mielczarek, D. Kusztal WIĘCEJ