PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Rok
Lista numerów

Wybrane glukozynolany i ich pochodne: źródła, właściwości oraz działanie na organizm człowieka

K. Sikorska-Zimny WIĘCEJ

Interakcje azotanów i kwercetyny – badania in vitro

E. Kurzeja, K. Pawłowska-Góral: WIĘCEJ

Wpływ przedzbiorczego traktowania i warunków przechowywania na jakość dwóch odmian cebuli

E. Badełek, F. Adamicki WIĘCEJ

Zastosowanie ekologicznej pszenicy samopszy do podwyższenia właściwości prozdrowotnych i sensorycznych pieczywa

K. Piasecka-Jóźwiak, B. Chabłowska, J. Rozmierska WIĘCEJ

Produkty do smarowania pieczywa. Część III. Sposób pakowania i oznakowania umieszczone na opakowaniach

M. Hartman-Petrycka, A. Lebiedowska, W. Bobrowska, B. Błońska-Fajfrowska WIĘCEJ

Znaczenie żywieniowe imbiru

B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska WIĘCEJ

Ocena zawartości witaminy B2 w wybranych produktach mleczarskich

M. Piróg, M. Joskowska, A. Lebiedzińska WIĘCEJ

Determinanty zdrowia kobiet w ciąży w Białymstoku

A. E. Charkiewicz, W. J. Omeljaniuk, K. Piotrowska WIĘCEJ

Próba oszacowania pobrania kadmu z dietą przez wegetarian

A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, J. Kapusta-Duch WIĘCEJ

Ocena zawartości żelaza w witaminowomineralnych suplementach diety

A. Pawlak, K. Rajczykowski, K. Loska, B. Ahnert, D. Wiechuła WIĘCEJ

Wybrane elementy stylu życia oraz wiedzy żywieniowej osób przygotowujących się do maratonu

M. Bronkowska, A. Kosendiak, A. Felińczak, J. Biernat WIĘCEJ

Ocena spożycia wybranych produktów mlecznych jako źródeł wapnia przez osoby przygotowujące się do maratonu

A. Kosendiak, M. Bronkowska, A. Felińczak, J. Biernat WIĘCEJ

Wpływ diety na samopoczucie psychiczne

P. Glibowski, A. Misztal WIĘCEJ

Bromatologia nr 1 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Okładka/Cover

WIĘCEJ

Pozostałości środków ochrony roślin w owocach truskawek pochodzących z Polski południowo-wschodniej w latach 2014–2015

A. Matyaszek, E. Szpyrka, M. Podbielska, M. Słowik-Borowiec, J. Rupar: WIĘCEJ

Ocena zawartości kadmu i ołowiu w ziołach i przyprawach dostępnych w sprzedaży detalicznej

M. Gajewska, A. Czajkowska-Mysłek WIĘCEJ

Zawartość składników bioaktywnych w wybranych przetworach zbożowych

A. Filipiak-Florkiewicz, A. Florkiewicz, K. Dereń WIĘCEJ

Określenie wartości zdrowotnej suszu i naparów wysokogatunkowych herbat czarnych pochodzących z różnych rejonów upraw

M. Czernicka, G. Zaguła, M. Bajcar, B. Saletnik, Cz. Puchalski WIĘCEJ

Aktywność przeciwutleniająca wybranych herbat z deklarowaną zawartością witaminy C

D. Mazurek, J. Wyka, J. Kolniak-Ostek, J. Bułynko, N. Haligowska WIĘCEJ

Ocena profilu kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans w czekoladach mlecznych i wyrobach czekoladowych

B. Paszczyk, J. Łuczyńska WIĘCEJ

Odtłuszczone produkty mleczarskie – dietetyczne nieporozumienie

G. Cichosz , H. Czeczot, M. M. Bielecka WIĘCEJ

Żywność funkcjonalna w opinii osób regularnie uczęszczających na zajęcia sportowe. Cz. I. Ocena poziomu wiedzy w zakresie żywności funkcjonalnej, jej składu oraz wpływu na organizm człowieka

A. Filipiak-Florkiewicz, A. Florkiewicz, J. Filipek, W. Berski, I. Mentel, M. Dymińska-Czyż WIĘCEJ

Warzywa i owoce źródło witamin i składników mineralnych w diecie studentek dietetyki

A. Kucharska, N. Oleksiak, B. Sińska, M. Zegan, E. Michota-Katulska WIĘCEJ

Ocena stanu odżywienia oraz zachowań żywieniowych studentów Akademii Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie

A. Kłos, A. Tomczak, K. Kłos, A. Kęska, J. Bertrandt WIĘCEJ

Ocena jadłospisów w podwarszawskim domu opieki dla osób starszych

H. Dobrowolski, D. Włodarek WIĘCEJ

Żywienie w skokach narciarskich

Z. Zaczek, E. Michota-Katulska, M. Zegan WIĘCEJ

Sposób żywienia i suplementacji osób trenujących sporty sylwetkowe

M. Wrzosek, E. Michota-Katulska, M. Zegan WIĘCEJ

Wpływ stylu życia współczesnego człowieka na rozwój chorób układu krążenia

K. Knyszewski, M. Czapiewska, K. Kaźmierczak, A. Lebiedzińska WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Bromatologia nr 2 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Okładka/Cover

WIĘCEJ

Analiza zmian w profi lu składników odżywczych w gotowej żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci

H. Weker, M. Więch, M. Barańska, H. Wilska WIĘCEJ

Interakcje witamin z grupy B z wybranymi lekami ośrodkowego układu nerwowego

P. Paśko, M. Korczyk, Z. Zachwieja WIĘCEJ

Wpływ wybranych leków o działaniu immunosupresyjnym na gospodarkę potasem i magnezem

P. Paśko, A. Tischner, Z. Zachwieja WIĘCEJ

Wartość żywieniowa dyni

B. Kulczyński, M. Człapka-Matysiak, A. Gramza-Michałowska WIĘCEJ

Interakcje witamin z grupy B z wybranymi lekami przeciwnowotworowymi

M. Korczyk, P. Paśko, Z. Zachwieja WIĘCEJ

Ocena nawyków żywieniowych dotyczących spożycia fermentowanych napojów mlecznych wśród mieszkańców terenów pogranicznych Polski i Czech

M. Zołoteńka-Synowiec, E. Malczyk, M. Misiarz, J. Wyka, Z. Całyniuk, M. Mełech WIĘCEJ

Ocena wiedzy i nawyków żywieniowych kobiet mieszkających w Polsce i Wielkiej Brytanii

J. Wyka, M. Misiarz, E. Malczyk, M. Zołoteńka-Synowiec, B. Całyniuk, J. Ciołek WIĘCEJ

Ocena zachowań konsumentów na rynku produktów słodkich

R. Wołosiak, J. Szczepańska, M. Ciecierska, D. Derewiaka, B. Drużyńska, J. Kowalska, E. Majewska WIĘCEJ

Ocena funkcjonowania systemu HACCP według opinii pracowników restauracji – studium przypadku

J. Wierzowiecka, P. Skukowska WIĘCEJ

Postawy studentów uczelni wyższych wobec żywności zawierającej składniki bioaktywne – badania pilotażowe

K. Waszkowiak, H. Mikołajczyk, K. Szymandera-Buszka, A. Jędrusek-Golińska, D. Kmiecik WIĘCEJ

Wartość energetyczna i podstawowe składniki odżywcze w diecie pacjentów z bielactwem

M. Wacewicz, S. K. Naliwajko, K. Socha, M. Niczyporuk, P. Aleksiejczuk, J. Ostrowska, Maria H. Borawska WIĘCEJ

Wartość odżywcza diety dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. badania wstępne

K. Tarnowska,,E. Lange, E. Gruczyńska, D. Kowalska, M. Kozłowska WIĘCEJ

Ocena pobrania tiaminy z dietą przez kobiety i mężczyzn w wieku 21–40 lat, mieszkających w Poznaniu

K. Szymandera-Buszka, A. Jędrusek-Golińska, K. Waszkowiak, J. Kobus-Cisowska, D.Kmiecik, D. Bronowicka-Kłys, J. Piechocka WIĘCEJ

Klasyfi kacja wymagań stawianych produktom spożywczym z wykorzystaniem modelu Kano

A. Szkiel WIĘCEJ

Badania zachowań żywieniowych uczniów i studentów województwa lubelskiego w zakresie produktów zbożowych

E. Sykut-Domańska, Z. Rzedzicki, A. Dorosz, M. Osojca, P. Zarzycki, A. Sobota, A. Wirkijowska, E. Kuzawińska, K. Bartoszek WIĘCEJ

Ocena jakości żywienia dzieci w wieku przedszkolnym

A. Suszek, A. Platta WIĘCEJ

Ocena zachowań żywieniowych wybranej grupy młodzieży w wieku 16-19 lat z terenu powiatu wejherowskiego

A. Suszek, A. Platta WIĘCEJ

Charakterystyka porównawcza polskich wypieków tradycyjnych z ich odpowiednikami dostępnymi na rynku

J. A. Spiel, A. Draszanowska, W. Szczęsnowicz WIĘCEJ

Ocena wpływu wysokobiałkowych śniadań na poziom głodu krótkoterminowy i długoterminowy

M. Skotnicka, A. Platta WIĘCEJ

Ocena postaw i zachowań żywieniowych wybranej grupy dzieci w wieku wczesnoszkolnym

A. Platta, A. Suszek WIĘCEJ

Zachowania zdrowotne młodzieży w cukrzycy typu I

A. Platta, M. Skotnicka WIĘCEJ

Ocena wiedzy konsumentów na temat skrobi opornej

M. Piecyk, J. Cichocka, E. Worobiej WIĘCEJ

Analiza spożycia wybranych mono- i dwucukrów w grupie młodych kobiet

J. Myszkowska-Ryciak, A. Harton, D. Gajewska WIĘCEJ

Ocena nawyków i zachowań żywieniowych studentów PWSZ w Nysie

M. Misiarz, E. Grochowska-Niedworok, L. Dul, J. Wyka, E. Malczyk, B. Całyniuk, M. Zołoteńka-Synowiec WIĘCEJ

Ocena wiedzy żywieniowej osób z chorobą nowotworową

M. Michalak-Majewska, D. Domagała, M. Solecka WIĘCEJ

Ocena pobrania wybranych składników żywności z CRP pensjonariuszek domu pomocy społecznej

Z. Marzec, M. Łukasiewicz, A. Marzec, L. Wyszogrodzka-Koma WIĘCEJ

Ocena stanu odżywienia pracowników opolskiej uczelni

E. Malczyk, J. Wyka, P. Strojewska WIĘCEJ

Ocena pobrania substancji intensywnie słodzących z wybranymi napojami przez dzieci w wieku 10–12 lat

E. Malczyk, J. Wyka, M. Misiarz, B. Całyniuk, M. Zołoteńka-Synowiec WIĘCEJ

Nawyki żywieniowe studentów w zakresie częstości spożycia wybranych produktów spożywczych

E. Malczyk, B. Całyniuk, J. Synowiec WIĘCEJ

Preferencje studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego odnośnie produktów przekąskowych

L. Kurp, M. Danowska-Oziewicz, M. Karpińska-Tymoszczyk, A. Draszanowska, M. Biedrzycka WIĘCEJ

Spożycie napojów energetyzujących w grupie nastolatków z trójmiasta i okolic. Część II Znajomość produktu i uwarunkowania spożycia

W. Kozirok WIĘCEJ

Spożycie napojów energetyzujących w grupie nastolatków z trójmiasta i okolic. Część I Charakterystyka spożycia

W. Kozirok WIĘCEJ

Ocena sensoryczna czekolad o wysokiej zawartości kakao

J. Kowalska, K. Oleszczuk, E. Majewska, B. Drużyńska, M. Ciecierska, D. Derewiaka, R. Wołosiak WIĘCEJ

Analiza wartości odżywczej jadłospisów dekadowych starszych kobiet

A. Kołota, D. Głąbska, D. Włodarek WIĘCEJ

Ocena poziomu wiedzy żywieniowej i sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży

J. Kobus-Cisowska, D. Kmiecik, M. Przeor, A. Jędrusek-Golińska, K. Waszkowiak, H. Żołna WIĘCEJ

Ocena wpływu nasion chia na jakość sensoryczną batonów zbożowych

J. Kobus-Cisowska, D. Kmiecik, E. Flaczyk, A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, M. Hęś WIĘCEJ

Ocena jadłospisów przedszkolnych oferowanych przez kuchnie własne i firmy cateringowe na terenie powiatu leszczyńskiego

D. Kmiecik, B. Poślednik, K. Waszkowiak, J. Kobus-Cisowska, A. Jędrusek-Golińska WIĘCEJ

Wartość energetyczna oraz podstawowe składniki pokarmowe w dietach pacjentów z chorobą Parkinsona

P. Kitlas, S. K. Naliwajko, K. Socha, J. Kochanowicz, Z. D. Mariak, M. H. Borawska: WIĘCEJ

Wybrane zwyczaje żywieniowe pacjentów z tętniakiem aorty brzusznej

A. Karwowska, A. Kurianiuk, R. Łapiński, M. Gacko, J. Karczewski WIĘCEJ

Analiza postaw konsumentów wobec żywności probiotycznej

M. Karpińska-Tymoszczyk, M. Danowska-Oziewicz, A. Draszanowska, L. Kurp, A. Skwarek WIĘCEJ

Ocena wiedzy wybranej grupy osób na temat suplementów diety zawierających żurawinę

A. Karmańska, K. Czernek, B. Karwowski WIĘCEJ

Spożycie wybranych produktów spożywczych oraz osoczowe stężenia wybranych witamin antyoksydacyjnych w grupie pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego

M. Karaźniewicz-Łada, A. K. Główka, J. Przysławski WIĘCEJ

Wybrane zachowania prozdrowotne ludzi starszych z terenu Wielkopolski (badania wstępne)

A. Jędrusek-Golińska, K. Waszkowiak, K. Szymandera-Buszka, J. Kobus-Cisowska, D. Kmiecik, D. Górecka WIĘCEJ

Substancje bioaktywne – szansa czy zagrożenie? opinie rodziców dzieci z alergią pokarmową (badania wstępne)

A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, E. Jędrzejowska, K. Waszkowiak, D. Kmiecik, J. Kobus- Cisowska WIĘCEJ

Sposób żywienia wybranej grupy młodych kobiet w aspekcie profi laktyki chorób układu krążenia

A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak, D. Gajewska WIĘCEJ

Ocena jakości diety studentów w zależności od ich płci i wiedzy żywieniowej

G. Galiński, J. Czarnocińska, K. Zaborowicz WIĘCEJ

Analiza postaw konsumentów wobec żywności wzbogacanej

A. Draszanowska, M. Karpińska-Tymoszczyk, M. Danowska-Oziewicz, L. Kurp, N. Kowalczyk WIĘCEJ

Wpływ kierunku studiów na wybrane zachowania żywieniowe studentów trzech polskich uczelni

M. Danowska-Oziewicz, M. Karpińska-Tymoszczyk, L. Kurp, A. Draszanowska, B. Loba WIĘCEJ

Ocena wiedzy konsumentów na temat zanieczyszczeń chemicznych w żywności

M. Ciecierska, M. Rękas, D. Derewiaka, B. Drużyńska, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak WIĘCEJ

Poziom spożycia wybranych składników odżywczych w grupie studentów farmacji i dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu

I. Bolesławska, I. Górna, J. Przysławski WIĘCEJ

Wykorzystanie stewii jako zamiennika cukru przez osoby dorosłe

A. Bielaszka, M. Kardas, A. Kiciak, E. Szczepańska, M. Grajek, A. Jastrzębska, J. Kardas, E. Grochowska- Niedworok WIĘCEJ

Ocena spożycia wybranych witamin przez zawodników kadry narodowej kickboxingu

S. Bawa, D. Godzina WIĘCEJ

Porównanie właściwości przeciwutleniających preparatów białek z nasion komosy ryżowej

E. Worobiej, P. Kaliszuk, M. Piecyk WIĘCEJ

Zawartość tłuszczu oraz skład kwasów tłuszczowych pozyskanych z różnych odmian rokitnika uprawianych w południowej Polsce

A. Wojtanowska-Krośniak, R. Francik, E. Kondratowicz-Pietruszka, M. Buczek, P. Zagrodzki, M. Krośniak WIĘCEJ

Związki fenolowe ogółem w popularnych warzywach liściowych i kapustnych oraz wybranych roślinach dziko rosnących

J. Wieczorek, Z. Wieczorek WIĘCEJ

Części nadziemne popularnych warzyw jako źródło karotenoidów i chlorofilu w żywności

J. Wieczorek, Z. Wieczorek WIĘCEJ

Wpływ obróbki wstępnej na zawartość witaminy C w przecierach pomidorowych

I. Ścibisz, S. Kalisz, M. Mitek: WIĘCEJ

Analiza zawartości wybranych cukrów w sokach owocowych i nektarach

A. Stawarska, D. Dębowska, A. Tokarz WIĘCEJ

Rola inspekcji weterynaryjnej w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności na przykładzie weryfi kacji zawartości WWA

M. Stanisławek, D. Miarka, M. Ciecierska, J. Kowalska, E. Majewska WIĘCEJ

Zawartość manganu w wieloziołowych produktach wspomagających odchudzanie

B. Sperkowska, G. Bazylak WIĘCEJ

Właściwości prozdrowotne konfitur z płatków róży pomarszczonej (Rosa rugosa)

A. Sławińska, E. Jabłońska-Ryś, W. Radzki, M. Michalak-Majewska, K. Skrzypczak, A. Ciołkowska, W. Gustaw: WIĘCEJ

Wpływ diety na zmiany w zawartości wybranych pierwiastków w mózgach szczurów z rakiem sutka

D. Skrajnowska, B. Bobrowska-Korczak, M. Jankowska, A. Jagielska, A. Tokarz WIĘCEJ

Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych”

J. Rutkowska, A. Antoniewska, D. Baranowski, E. Rasińska WIĘCEJ

Zawartość likopenu i potasu a jakość handlowa koncentratów pomidorowych

M. Piecyk, M. Orłowska, E. Worobiej WIĘCEJ

Wpływ dodatku β-glukanu na jakość smażonych makaronów instant

A. Perczyńska, K. Marciniak-Łukasiak WIĘCEJ

Wpływ składu chemicznego mleka w proszku na jego właściwości termiczne

E. Ostrowska-Ligęza, M. Wirkowska-Wojdyła, A. Górska, J. Bryś, Ł. Brągoszewski, R. Madyniak WIĘCEJ

Ocena zawartości sodu i potasu w gotowych produktach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci

M. Misztal-Szkudlińska, N. Tkaczyk, A. Chełmieniewicz, P. Szefer WIĘCEJ

Wartość odżywcza i antyoksydacyjna produktów pszczelich

E. Majewska, J. Kowalska, B. Drużyńska, R. Wołosiak, D. Derewiaka, M. Ciecierska WIĘCEJ

Wybrane fizykochemiczne wyróżniki jakości miodów nektarowych

E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak, B. Drużyńska, D. Derewiaka, M. Ciecierska WIĘCEJ

Stabilność oksydacyjna i pojemność przeciwutleniająca wybranych olejów jadalnych

E. Kurzeja, M. Kimsa-Dudek, A. Synowiec-Wojtarowicz, M. Ocytko, M. Kuźmiak, K. Pawłowska-Góral WIĘCEJ

Ocena jakości mikrobiologicznej wybranych deserowych produktów sojowych

A. Kukułowicz, P. Macierzyński WIĘCEJ

Wpływ olejku z kolendry na wzrost bakterii kwasu mlekowego

M. Kozłowska, M.Ziarno, E. Gruczyńska, D. Kowalska, K. Tarnowska WIĘCEJ

Identyfikacja kwasów tłuszczowych i steroli w czekoladach białych w aspekcie ich autentyczności

J. Kowalska, A. Gos, A. Miszkowska, D. Derewiaka, E. Majewska, B. Drużyńska, M. Ciecierska, R. Wołosiak WIĘCEJ

3-chloropropan-1,2-diol i 2-chloropropan-1,3-diol w sosach sojowych i hydrolizowanych białkach roślinnych dostępnych na rynku krajowym

D. Kowalska, E. Gruczyńska, M. Kozłowska, K. Tarnowska, B. Kowalski WIĘCEJ

Wpływ diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej na parametry wątrobowe szczurów szczepu Wistar żywionych dietą (LCHP)

R. B. Kostogrys, A. Manterys, M. Franczyk-Żarów, E. Maślak, I. Wybrańska WIĘCEJ

Ocena wpływu diety z dodatkiem mięsa wzbogaconego w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) na parametry kości u myszy genetycznie zmodyfikowanych APOE/ LDLR–/–

R. B. Kostogrys, A. Manterys, M. Franczyk-Żarów, A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, M. Sady, I. Wybrańska WIĘCEJ

Profil kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans w wybranych wyrobach cukierniczych, waflach i ciastkach

G. Kosewski, I. Bolesławska, J. Przysławski WIĘCEJ

Napary z czarnej herbaty jako główne źródło związków polifenolowych w racjach pokarmowych studentów

W. Koch WIĘCEJ

Słodycze jako źródło tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie

D. Kmiecik, M. Szopa, J. Kobus-Cisowska, M. Przeor, A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka WIĘCEJ

Wybrane wyróżniki jakościowe soków mieszanych

S. Kalisz, I. Ścibisz, M. Mitek: WIĘCEJ

Otrzymywanie substytutów tłuszczu mleka ludzkiego w jednoetapowej enzymatycznej acydolizie smalcu

E. Gruczyńska, D. Kowalska, K. Tarnowska, M. Kozłowska, B. Kowalski WIĘCEJ

„Cukry dodane” w wybranych produktach spożywczych – Ocena analityczna i bromatologiczna

M. Grembecka, K. Brodzik, A. Hryniewiecka, M. Mróz, A. Szelążek, A. Lebiedzińska, P. Szefer WIĘCEJ

Właściwości sorpcyjne układów βeta-laktoglobulina-palmitynian retinylu

A. Górska, K. Szulc, E. Ostrowska-Ligęza, M. Wirkowska-Wojdyła, J. Bryś WIĘCEJ

Wpływ dodatku czosnku w produkcji frytek na zawartość akrylamidu i wybrane cechy jakościowe

M. Gertchen, A. Tajner-Czopek, A. Kita, E. Rytel, A. Pęksa, J. Miedzianka, M. Bronkowska, J. Wyka WIĘCEJ

Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fi g suszonych

B. Drużyńska, B. Sieradzka, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak, D. Derewiaka, M. Ciecierska WIĘCEJ

Bioaktywne składniki mineralne w polskich naturalnych wodach mineralnych udostępnianych do spożycia w opakowaniach jednostkowych

M. Drobnik, T. Latour, D. Sziwa WIĘCEJ

Porównanie jakości tłuszczów występujących w smażonych produktach mięsnych przygotowywanych w warunkach domowych i pochodzących z restauracji typu fast food

D. Derewiaka,, K. Dasiewicz, J. Rutkowska, B. Drużyńska, M. Ciecierska, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak WIĘCEJ

Zawartość witaminy B6 w wybranych suplementach diety i preparatach leczniczych

J. Czaja, K. Knyszewski, N. Martyniuk, A. Michalska, P. Szefer, A. Lebiedzińska WIĘCEJ

Wstępna ocena jakości pszczelich miodów gatunkowych z terenu Warmii i Mazur

N. Chomaniuk, P. Przybyłowski, A. Wilczyńska WIĘCEJ

Porównanie właściwości antyoksydacyjnych i zawartości kwasów organicznych w napojach fermentowanych otrzymanych przy pomocy grzybka tybetańskiego i herbacianego

J. Chłopicka, K. Foltyn, M. Miąsik, H. Bartoń WIĘCEJ

Wpływ fermentacji mlekowej na aktywność antyoksydacyjną nasion i kiełków gryki (Fagopyrum esculentum)

J. Chłopicka, H. Bartoń, M. Fołta, A. Baster WIĘCEJ

Zawartość hydroksymetylofurfuralu w konfiturach z płatków róży Rosa rugosa

A. Cendrowski, I. Ścibisz, M. Mitek WIĘCEJ

Herbata jako źródło manganu w codziennej diecie człowieka

J. Brzezicha-Cirocka, M. Grembecka, P. Szefer WIĘCEJ

Skład i rozmieszczenie kwasów tłuszczowych w triacyloglicerolach zamienników tłuszczu mleka kobiecego

J. Bryś, M. Wirkowska-Wojdyła, A. Górska, E. Ostrowska-Ligęza, M. Burek, K. Tarnowska WIĘCEJ

Zawartość witaminy C w warzywach i owocach pochodzących z upraw konwencjonalnych i ekologicznych

B. Bobrowska-Korczak, A. Wójcik, A. Tokarz WIĘCEJ

Wpływ manganu(II) na przebieg fermentacji mlekowej mąki żytniej

H. Bartoń, K. Indyka, M. Fołta, J. Chłopicka, E. Karczewska, I. Skiba-Kurek, A. Budak WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Bromatologia nr 3 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Okładka/Cover

WIĘCEJ

Selen w organizmie człowieka – charakterystyka pierwiastka i potencjalne zastosowanie terapeutyczne

B. Klecha, B. Bukowska WIĘCEJ

Afrodyzjaki w tradycyjnej kuchni śląskiej. Zapomniana legenda

R. Balwierz, A. Kurek-Górecka, Z. Dzierżewicz, D. Marciniak, A. Jasińska-Balwierz, J. Pluta, J. Mazur WIĘCEJ

Znaczenie kwasów omega-3 i oleju rybnego w diecie

M. Kopeć, D. Głąbowski, M. Mazurek-Mochol, A. Pawlik WIĘCEJ

Jak jeść zdrowo? Przegląd pokarmów obniżających ryzyko rozwoju miażdżycy

M. Kopeć, D. Głąbowski, M. Mazurek-Mochol, A. Pawlik WIĘCEJ

Cechy jakości żywności a decyzje zakupowe polskich konsumentów soków owocowych

U. Balon, J. M. Dziadkowiec, T. Sikora WIĘCEJ

Ocena częstości spożycia warzyw i owoców przez studentów Uniwersytetu Medycznego w Lublinie

E. Malczyk, Z. Całyniuk, M. Syc WIĘCEJ

Ocena wartości energetycznej i zawartości wybranych składników odżywczych w dietach mężczyzn uczęszczających regularnie na siłownie

A. E. Charkiewicz, W. J. Omeljaniuk WIĘCEJ

Ocena zdolności hamowania wzrostu S. aureus przez soki pozyskane z ananasów i mandarynek

I. Steinka WIĘCEJ

Skład kwasów tłuszczowych w masłach i tłuszczach mieszanych

B. Paszczyk WIĘCEJ

Wpływ obróbki wstępnej i zamrażania na zmiany zawartości związków odżywczych i azotanów(V) w korzeniach pietruszki

B. Wójcik-Stopczyńska, J. Czajka, P. Kiedos WIĘCEJ

Żywność funkcjonalna w opinii osób regularnie uczęszczających na zajęcia sportowe. Cz. II. Ocena preferencji i motywów wyboru tej żywności

A. Filipiak-Florkiewicz, A. Florkiewicz, J. Filipek, W. Berski, I. Mentel, M. Dymińska-Czyż, M. Brzegowy WIĘCEJ

Wpływ parametrów suszenia rozpyłowego na barwę proszków z czarnego bzu

K. Szulc, A. Lenart WIĘCEJ

Właściwości f izykochemiczne powideł śliwkowych dostępnych na rynku

K. Toczek , P. Glibowski, E. Matyjaszczyk WIĘCEJ

Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej niektórych jadalnych gatunków grzybów wielkoowocnikowych

J. Florczak, A. Karmańska, B. Karwowski WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Bromatologia nr 4 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Okładka/Cover

WIĘCEJ