PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Rok
Lista numerów

Bromatologia nr 1 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Suplementy witaminy K2 w Polsce

H. Czeczot, Z. Wolarek-Cheli WIĘCEJ

Spożycie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E) a stopień nawilżenia skóry młodych kobiet

K. J. Gromkowska-Kępka, A. Puścion-Jakubik, S. K . Naliwajko, J. Moskwa, J. Soroczyńska, P. Nowakowski, K. Mielcarek, R. Markiewicz-Żukowska, M. H. Borawska WIĘCEJ

Spożycie tłuszczów pokarmowych ogółem i wybranych kwasów tłuszczowych a nawilżenie skóry młodych kobiet

A. Puścion-Jakubik, K. J. Gromkowska-Kępka, S. K. Naliwajko, J. Moskwa, P. Nowakowski, K. Mielcarek, R. Markiewicz-Żukowska, K. Socha, M. H. Borawska WIĘCEJ

Sok z buraka i sok z kwaśnych wiśni w żywieniu osób o zwiększonej aktywności fizycznej

K. Stachurska, M. Zegan, E. Michota – Katulska WIĘCEJ

Analiza chemiczna wybranych win polskich, wyprodukowanych z owoców winorośli właściwej

B. Tatar, I. Zagrodnik, J. Dobrowolska-Iwanek, M. Fołta, M. Smardz, P. Zagrodzki WIĘCEJ

Zastosowanie fitoterapii w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego

K. Kaźmierczak-Siedlecka, J. Ruszkowski, M. Folwarski, K. Obara, W. Makarewicz, A. Lebiedzińska WIĘCEJ

Żywienie dojelitowe osób z rozpoznaną chorobą nowotworową w warunkach domowych

K. Kaźmierczak-Siedlecka, J. Ruszkowski, J. Jędrzejczak, M. Folwarski W. Makarewicz, A. Lebiedzińska WIĘCEJ

Spożycie kawy przez pacjentów z chorobą nowotworową z terenów północno-wschodniej Polski

M. Majewski, K. Raczyńska, A. Pięta, M. Pugaczewska, I. Musiał WIĘCEJ

Ocena wpływu suplementacji selenem na wybrane parametry diagnostyczne u pacjentów z przewlekłym autoimmunologicznym zapaleniem tarczycy (choroba Hashimoto)

R. Kusak, K. Buczyński, L. Fronckowiak, M. Duńska, A. Kilanowicz, M. Nasiadek WIĘCEJ

Ocena stanu odżywienia i składu ciała studentów Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie

E. Malczyk, K. Fiszer, A. Malczyk WIĘCEJ

Zawartość miedzi we krwi szczurów suplementowanych nano miedzią i węglanem miedzi

M. Majewski, K. Ognik, J. Juśkiewicz WIĘCEJ

Bromatologia nr 2 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Spis treści

WIĘCEJ

Google Trends jako narzędzie wykorzystujące Big Data w naukach żywieniowych

E. Błaszczyk-Bębenek, P. Jagielski, M. Schlegel-Zawadzka WIĘCEJ

Analiza sposobu odżywiania oraz suplementowania diety u osób uczestniczących w treningach wytrzymałościowych lub siłowych. Cz. I

A. Bogunia, P. Zagrodzki, J. Kryczyk-Kozioł, M. Krośniak WIĘCEJ

Ocena wpływu suplementacji kofeiną na specyficzne zdolności wysiłkowe u zawodników judo – badanie pilotażowe

K. Durkalec-Michalski, N. Główka, P. Nowaczyk, K. Mendowska, A. Grygiel WIĘCEJ

Żywienie kobiet w ciąży w odniesieniu do aktualnych zaleceń

M. Więch, E. Kawiak-Jawor, M. Barańska, H. Weker WIĘCEJ

Ocena całodziennych racji pokarmowych planowanych w żywieniu funkcjonariuszy Straży Granicznej w sezonie zimowym

A. Anyżewska, I. Bolczyk, R. Łakomy, T. Lepionka, E. Szarska, E. Maculewicz, A. Tomczak, J. Bertrandt WIĘCEJ

Stosowanie suplementów diety a częstotliwość spożycia wybranych grup produktów przez żołnierzy Wojsk Specjalnych

T. Lepionka, A. Anyżewska, R. Łakomy, E. Szarska, E. Maculewicz, A. Tomczak, J. Bertrandt WIĘCEJ

Wiedza osób po 50. roku życia zamieszkujących województwo opolskie na temat suplementów diety witaminowo-mineralnych

E. Szura, M. Misiarz, A. Poniewierka, E. Malczyk, A. Pulik, M. Budźko WIĘCEJ

Ocena sposobu żywienia i jego rola u osób chorujących na nieswoiste zapalenia jelit

M. Misiarz, E. Szura, A. Malczyk, M. Zołoteńka-Synowiec, J. Kłębek WIĘCEJ

Ocena wiedzy żywieniowej i stylu życia studentów w kontekście profilaktyki chorób cywilizacyjnych

B. Sperkowska WIĘCEJ

Sposób żywienia oraz stan odżywienia uczniów gimnazjów w powiecie myślenickim w latach 2016–2017

J. Żwirska, E. Błaszczyk-Bębenek, P. Jagielski, A. Ostachowska-Gąsior, M. Bajer, M. Schlegel-Zawadzka WIĘCEJ

Ocena zmian zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w koncentratach spożywczych w latach 2004–2018

E. Jasińska-Melon, H. Mojska, K. Świderska, I. Gielecińska, M. Jarosz WIĘCEJ

Ocena pobrania kofeiny z napojów energetyzujących przez młodzież z powiatu kłodzkiego

E. Malczyk, A. Malczyk, M. Misiarz, E. Szura, I. Chmiel WIĘCEJ

Częstotliwość oraz wybory dotyczące spożycia płynów w grupie dzieci i młodzieży szkolnej z Niepołomic i Krakowa

B. Piórecka, A. Kozioł-Kozakowska, P. Jagielski, M. Schlegel-Zawadzka WIĘCEJ

Spożycie wybranych składników odżywczych przez pacjentów z padaczką a potencjał antyoksydacyjny surowicy krwi

K. Kulesza, M. Cyuńczyk, J. Kochanowicz, A. M. Witkowska WIĘCEJ

Zawartość kwasów organicznych oraz związków bioaktywnych w wodnych naparach kwiatostanów głogu stosowanych jako składniki suplementów diety

A. Przybylska, G. Bazylak WIĘCEJ

Wpływ soku z młodych pędów kapusty głowiastej białej (B. oleracea var. capitata f. alba) na żywotność komórek nowotworowych gruczołu piersiowego linii MCF-7

M. Drozdowska, T. Leszczyńska, A. Koronowicz, E. Piasna-Słupecka, D. Domagała WIĘCEJ

Ocena wiedzy oraz sposobu żywienia pacjentów diabetologicznych

K. Ruszkiewicz, P. Jagielski, I. Traczyk WIĘCEJ

Bromatologia nr 3 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Spis treści

WIĘCEJ

XXVII Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne – „Żywność i żywienie w profilaktyce i leczeniu chorób dietozależnych”

J. Przysławski, R. Skorupska-Olędzka WIĘCEJ

Wzory żywienia a spożycie wybranych witamin i składników mineralnych przez dzieci w wieku szkolnym

M. Kostecka WIĘCEJ

Wiedza żywieniowa kobiet dotycząca żywności zawierającej fito estrogeny

I. Jasińska-Kuligowska, D. Kowalewska, M. Kuligowski WIĘCEJ

Oszacowanie zawartości witaminy D w dietach sportowców i aktywnych fizycznie studentów

A. Lebiedzińska, M. Stachowicz, M. Bochenek, J. Brzezicha-Cirocka, K. Kaźmierczak-Siedlecka, B. Kosińska, J. Czaja, J. K. Karczewski WIĘCEJ

Ocena zawartości kwasów tłuszczowych i izomerów trans w masłach, margarynach miękkich i tłuszczach mieszanych

B. Paszczyk, J. Łuczyńska WIĘCEJ

Zawartość akryloamidu w produktach ziemniaczanych i zbożowych przygotowanych w warunkach domowych

I. Gielecińska, H. Mojska WIĘCEJ

Zawartość witaminy K2 (MK-n) w produktach żywnościowych. Cz. I. Mleko i produkty mleczarskie

H. Czeczot, Z. Wolarek-Cheli WIĘCEJ

Zawartość witaminy K2 (MK-n) w produktach żywnościowych. Cz. II. Pozostałe składniki diety

H. Czeczot, Z. Wolarek-Cheli WIĘCEJ

Zawartość rozpuszczalnych szczawianów w wybranych płatkach zbożowych pochodzących z upraw tradycyjnych i ekologicznych

M. Buczkowska, J. Garbicz, M. Górski, D. Klein, D. Garbowska, A. Głogowska-Gruszka WIĘCEJ