PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Rok
Lista numerów

Wpływ podprzewlekłej suplementacji cynkiem i/lub selenem samców szczurów Wistar na homeostazę tych biopierwiastów w nerce

A. Daragó, A. Sapota, M. Nasiadek, M. Klimczak, E. Bruchajzer, A. Kilanowicz WIĘCEJ

Wpływ zastosowanych diet na zmiany w zawartości miedzi w kości udowej i sierści szczurów z rakiem sutka

D. Skrajnowska, B. Bobrowska-Korczak, A. Tokarz WIĘCEJ

Przegląd badań nad papierosami elektronicznymi w kontekście analizy literatury i zainteresowania społecznego

A. Kozieł, B. Karwowski WIĘCEJ

Stopień narażenia korzystających z pływalni na działanie wybranych toksycznych produktów dezynfekcji wody

M. Bożym, M. Wzorek, I. Kłosok-Bazan WIĘCEJ

Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pieczarek

A. Karmańska, J. Florczak, B. Karwowski WIĘCEJ

Ocena poziomów wapnia i magnezu w wybranych wodach mineralnych, źródlanych i uzdrowiskowych w odniesieniu do zalecanego dziennego spożycia (RDA)

A. Daragó, M. Nasiadek, A. Sapota, E. Bruchajzer, A. Kilanowicz WIĘCEJ

Sery i produkty seropodobne jako źródło sprzężonego kwasu linolowego (CLA) oraz izomerów trans w naszej diecie

B. Paszczyk, J. Łuczyńska WIĘCEJ

Porównanie cytotoksycznego działania nano- i mikro- ZnO na kolejne pasaże starzejących się komórek in vitro

K. Miranowicz-Dzierżawska WIĘCEJ

Telomery, aktywność telomerazy a dieta

B. Bobrowska-Korczak, D. Skrajnowska, A. Tokarz WIĘCEJ

Znaczenie żywienia w fizjologicznej insulinooporności u młodzieży będącej w skoku pokwitaniowym

Z. Goluch-Koniuszy, M. Salmanowicz WIĘCEJ

Amarantus – wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne

B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, M. Grdeń WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Bromatologia nr 1 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Okładka/Cover

WIĘCEJ

Właściwości i perspektywa zastosowania kannabinoidów jako substancji leczniczych – szanse i zagrożenia

A. Formela, M. Stachowicz, A. Lebiedzińska WIĘCEJ

Dieta L-FODMAP w leczeniu zespołu jelita drażliwego

K. Pawlak, R. Rudzik, M. Lewiński, S. Majcher, S. Słuczanowska-Głąbowska WIĘCEJ

Porównanie profili uwalniania żelaza z witaminowo-mineralnych suplementów diety zawierających diglicynian żelaza(II

R. Świetlik, P. Dębska, M. Trojanowska WIĘCEJ

Wartość odżywcza żywności kupowanej i spożywanej przez uczniów gimnazjum w szkole i w drodze do/ze szkoły

A. Mrowińska, I. Traczyk WIĘCEJ

Zmiany zawartości 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) i barwy mleka UHT w trakcie jego przechowywania

T. Daszkiewicz, M. Rymkiewicz: WIĘCEJ

Pozostałości ditiokarbaminianów w owocach i warzywach pochodzących z Polski południowo – wschodniej oraz ocena ryzyka narażenia zdrowia konsumentów

A. Matyaszek, E. Szpyrka, M. Słowik-Borowiec, J. Rupar WIĘCEJ

Zawartość metali ciężkich w wodach studziennych z terenu rolniczego

N. Żurek, W. Szwerc, M. Bilek, R. Kocjan WIĘCEJ

Skład chemiczny i jakość serów z regionu Podhala

A. Ochrem P. Zapletal, B. Czerniejewska-Surma, D. Kułaj, J. Pokorska WIĘCEJ

Stan odżywienia 14-latków z Wrocławia

J. Wyka, E. Piotrowska, E. Raczkowska, K. Rak, D. Mazurek, M. Bienkiewicz, D. Nowacki WIĘCEJ

Potencjalne korzyści i efekty uboczne wynikające z suplementacji kreatyny

K. Awgul, D. Głąbowski, M. Kopeć, T. Sroczyński WIĘCEJ

Właściwości prozdrowotne imbiru

P. Glibowski, A. Długołęcka, A. Grdeń, K. Toczek WIĘCEJ

Polska „superżywność” w prewencji chorób nowotworowych

K. Banach, B. Rutkowska, P. Glibowski WIĘCEJ

Wiedza na temat prozdrowotnej roli błonnika pokarmowego wśród studentów uczelni medycznych i niemedycznych

M. Kowalczyk, M. Zegan, E. Michota-Katulska WIĘCEJ

Spożycie wybranych witamin z grupy B w badaniach polskich na przestrzeni lat 2004–2016

Z. Goluch-Koniuszy, M. Kołodziejski WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Bromatologia nr 4 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Okładka/Cover

WIĘCEJ

Zastosowanie Saccharomyces bayanus oraz Saccharomyces cerevisiae vel. bayanus w produkcji napoju z serwatkowego permeatu niskolaktozowego

P. Rożek, A. Znamirowska, D. Kalicka, M. Pawlos, M. Buniowska WIĘCEJ

Aktywność przeciwutleniająca świeżego i termicznie przetworzonego zielonego i czerwonego jarmużu

I. I. Bąk-Sypień, A. Karmańska, K. Kubiak, B.T. Karwowski WIĘCEJ

Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej szpinaku (Spinacia oleracea L.)

A. Karmańska, I. Bąk-Sypień, M. Panek, B. Karwowski WIĘCEJ

Truskawki jako źródło składników bioaktywnych wspomagających profilaktykę chorób nowotworowych

T. Pukszta, A. Platta WIĘCEJ

Aspekty zdrowotne i jakość mikrobiologiczna zsiadłego mleka

A. Kukułowicz WIĘCEJ

Ocena zawartości kwasu szczawiowego jako składnika antyodżywczego w cydrach

P. Witt, M. Śmiechowska WIĘCEJ

Ocena częstotliwości spożycia produktów zawierających kofeinę i/lub taurynę przez młodzież męską przed egzaminami na różnych poziomach edukacji

Z. Goluch-Koniuszy, R. Moroch: WIĘCEJ

Dietetyczne aspekty zastosowania pyłku pszczelego

A. Kurek-Górecka, R. Balwierz, Z. Dzierżewicz WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Bromatologia nr 3 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Cover

WIĘCEJ

Badania wód studziennych w świetle przeglądu polskiego piśmiennictwa

N. Żurek, M. Bilek WIĘCEJ

Substancje o charakterze antyoksydacyjnym w suplementach diety na bazie herbaty

P. Szwaczka, M. Grembecka, J. Brzezicha-Cirocka, P. Szefer WIĘCEJ

Charakterystyka suplementów diety zawierających selen

P. Zagrodzki, M. Fularz, P. Paśko WIĘCEJ

Napoje kokosowe versus mleko krowie

M. Stachowicz, M. Grabowska, A. Lebiedzińska WIĘCEJ

Zawartość garbników i polifenoli w nalewkach owocowych

C. Pieszko, J. Jeżycki WIĘCEJ

Ocena aktywności przeciwutleniającej oraz wybranych parametrów jakości piwa typu porter

I. Bąk-Sypień, A. Karmańska, A. Dobosz, B. Karwowski WIĘCEJ

Analiza występowania bakterii Legionella spp. w hotelach w Polsce w latach 2009–2013

I. Gładysz, M. Kozioł-Montewka, A. Sikora, A. Wójtowicz-Bobin, J. Karczewski WIĘCEJ

Zawartość bakterii probiotycznych w jogurtach i innych produktach spożywczych

M. Piróg, M. Stachowicz, A. Lebiedzińska WIĘCEJ

The daily intake of certain nutrients among kickboxing athletes

A. Morawska, I. Bolesławska, G. Kosewski, I. Górna, M. Kowalówka, J. Przysławski WIĘCEJ

Sprawozdanie z sesji „Bromatologia” XXIII Zjazdu Naukowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego pt. „Bromatologia – żywność i żywienie podstawą zdrowia”

R. Skorupska-Olędzka WIĘCEJ

Spis treści/Table of contents

WIĘCEJ

Okładka/Cover

WIĘCEJ

Pełna wersja czasopisma/The entire magazine

WIĘCEJ