PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Year
List of issues

Wpływ podprzewlekłej suplementacji cynkiem i/lub selenem samców szczurów Wistar na homeostazę tych biopierwiastów w nerce

A. Daragó, A. Sapota, M. Nasiadek, M. Klimczak, E. Bruchajzer, A. Kilanowicz MORE

Wpływ zastosowanych diet na zmiany w zawartości miedzi w kości udowej i sierści szczurów z rakiem sutka

D. Skrajnowska, B. Bobrowska-Korczak, A. Tokarz MORE

Przegląd badań nad papierosami elektronicznymi w kontekście analizy literatury i zainteresowania społecznego

A. Kozieł, B. Karwowski MORE

Stopień narażenia korzystających z pływalni na działanie wybranych toksycznych produktów dezynfekcji wody

M. Bożym, M. Wzorek, I. Kłosok-Bazan MORE

Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej różnych odmian pieczarek

A. Karmańska, J. Florczak, B. Karwowski MORE

Ocena poziomów wapnia i magnezu w wybranych wodach mineralnych, źródlanych i uzdrowiskowych w odniesieniu do zalecanego dziennego spożycia (RDA)

A. Daragó, M. Nasiadek, A. Sapota, E. Bruchajzer, A. Kilanowicz MORE

Sery i produkty seropodobne jako źródło sprzężonego kwasu linolowego (CLA) oraz izomerów trans w naszej diecie

B. Paszczyk, J. Łuczyńska MORE

Porównanie cytotoksycznego działania nano- i mikro- ZnO na kolejne pasaże starzejących się komórek in vitro

K. Miranowicz-Dzierżawska MORE

Telomery, aktywność telomerazy a dieta

B. Bobrowska-Korczak, D. Skrajnowska, A. Tokarz MORE

Znaczenie żywienia w fizjologicznej insulinooporności u młodzieży będącej w skoku pokwitaniowym

Z. Goluch-Koniuszy, M. Salmanowicz MORE

Amarantus – wartość odżywcza i właściwości prozdrowotne

B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, M. Grdeń MORE

Spis treści/Contens

MORE

Bromatologia nr 1 do pobrania - całość

MORE

Okładka/Cover

MORE

Właściwości i perspektywa zastosowania kannabinoidów jako substancji leczniczych – szanse i zagrożenia

A. Formela, M. Stachowicz, A. Lebiedzińska MORE

Dieta L-FODMAP w leczeniu zespołu jelita drażliwego

K. Pawlak, R. Rudzik, M. Lewiński, S. Majcher, S. Słuczanowska-Głąbowska MORE

Porównanie profili uwalniania żelaza z witaminowo-mineralnych suplementów diety zawierających diglicynian żelaza(II

R. Świetlik, P. Dębska, M. Trojanowska MORE

Wartość odżywcza żywności kupowanej i spożywanej przez uczniów gimnazjum w szkole i w drodze do/ze szkoły

A. Mrowińska, I. Traczyk MORE

Zmiany zawartości 5-hydroksymetylofurfuralu (HMF) i barwy mleka UHT w trakcie jego przechowywania

T. Daszkiewicz, M. Rymkiewicz: MORE

Pozostałości ditiokarbaminianów w owocach i warzywach pochodzących z Polski południowo – wschodniej oraz ocena ryzyka narażenia zdrowia konsumentów

A. Matyaszek, E. Szpyrka, M. Słowik-Borowiec, J. Rupar MORE

Zawartość metali ciężkich w wodach studziennych z terenu rolniczego

N. Żurek, W. Szwerc, M. Bilek, R. Kocjan MORE

Skład chemiczny i jakość serów z regionu Podhala

A. Ochrem P. Zapletal, B. Czerniejewska-Surma, D. Kułaj, J. Pokorska MORE

Stan odżywienia 14-latków z Wrocławia

J. Wyka, E. Piotrowska, E. Raczkowska, K. Rak, D. Mazurek, M. Bienkiewicz, D. Nowacki MORE

Potencjalne korzyści i efekty uboczne wynikające z suplementacji kreatyny

K. Awgul, D. Głąbowski, M. Kopeć, T. Sroczyński MORE

Właściwości prozdrowotne imbiru

P. Glibowski, A. Długołęcka, A. Grdeń, K. Toczek MORE

Polska „superżywność” w prewencji chorób nowotworowych

K. Banach, B. Rutkowska, P. Glibowski MORE

Wiedza na temat prozdrowotnej roli błonnika pokarmowego wśród studentów uczelni medycznych i niemedycznych

M. Kowalczyk, M. Zegan, E. Michota-Katulska MORE

Spożycie wybranych witamin z grupy B w badaniach polskich na przestrzeni lat 2004–2016

Z. Goluch-Koniuszy, M. Kołodziejski MORE

Spis treści/Contens

MORE

Bromatologia nr 4 do pobrania - całość

MORE

Okładka/Cover

MORE

Zastosowanie Saccharomyces bayanus oraz Saccharomyces cerevisiae vel. bayanus w produkcji napoju z serwatkowego permeatu niskolaktozowego

P. Rożek, A. Znamirowska, D. Kalicka, M. Pawlos, M. Buniowska MORE

Aktywność przeciwutleniająca świeżego i termicznie przetworzonego zielonego i czerwonego jarmużu

I. I. Bąk-Sypień, A. Karmańska, K. Kubiak, B.T. Karwowski MORE

Badanie zawartości związków polifenolowych oraz aktywności przeciwutleniającej szpinaku (Spinacia oleracea L.)

A. Karmańska, I. Bąk-Sypień, M. Panek, B. Karwowski MORE

Truskawki jako źródło składników bioaktywnych wspomagających profilaktykę chorób nowotworowych

T. Pukszta, A. Platta MORE

Aspekty zdrowotne i jakość mikrobiologiczna zsiadłego mleka

A. Kukułowicz MORE

Ocena zawartości kwasu szczawiowego jako składnika antyodżywczego w cydrach

P. Witt, M. Śmiechowska MORE

Ocena częstotliwości spożycia produktów zawierających kofeinę i/lub taurynę przez młodzież męską przed egzaminami na różnych poziomach edukacji

Z. Goluch-Koniuszy, R. Moroch: MORE

Dietetyczne aspekty zastosowania pyłku pszczelego

A. Kurek-Górecka, R. Balwierz, Z. Dzierżewicz MORE

Spis treści/Contens

MORE

Bromatologia nr 3 do pobrania - całość

MORE

Cover

MORE

Badania wód studziennych w świetle przeglądu polskiego piśmiennictwa

N. Żurek, M. Bilek MORE

Substancje o charakterze antyoksydacyjnym w suplementach diety na bazie herbaty

P. Szwaczka, M. Grembecka, J. Brzezicha-Cirocka, P. Szefer MORE

Charakterystyka suplementów diety zawierających selen

P. Zagrodzki, M. Fularz, P. Paśko MORE

Napoje kokosowe versus mleko krowie

M. Stachowicz, M. Grabowska, A. Lebiedzińska MORE

Zawartość garbników i polifenoli w nalewkach owocowych

C. Pieszko, J. Jeżycki MORE

Ocena aktywności przeciwutleniającej oraz wybranych parametrów jakości piwa typu porter

I. Bąk-Sypień, A. Karmańska, A. Dobosz, B. Karwowski MORE

Analiza występowania bakterii Legionella spp. w hotelach w Polsce w latach 2009–2013

I. Gładysz, M. Kozioł-Montewka, A. Sikora, A. Wójtowicz-Bobin, J. Karczewski MORE

Zawartość bakterii probiotycznych w jogurtach i innych produktach spożywczych

M. Piróg, M. Stachowicz, A. Lebiedzińska MORE

The daily intake of certain nutrients among kickboxing athletes

A. Morawska, I. Bolesławska, G. Kosewski, I. Górna, M. Kowalówka, J. Przysławski MORE

Sprawozdanie z sesji „Bromatologia” XXIII Zjazdu Naukowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego pt. „Bromatologia – żywność i żywienie podstawą zdrowia”

R. Skorupska-Olędzka MORE

Spis treści/Table of contents

MORE

Okładka/Cover

MORE

Pełna wersja czasopisma/The entire magazine

MORE