Walidacja procedury oznaczania białka w mleku pełnym lub częściowo odtłuszczonym
metodą FTIR (detekcja w zakresie podczerwieni z wykorzystaniem analizy Fouriera)
Ocena zawartości cukrów prostych i sacharozy w sokach owocowych z wykorzystaniem HPLC
A. Lebiedzińska, J. Czaja, , K. Brodowska, A. Woźniak, P. Szefer
WIĘCEJ
Podaż kwasu foliowego z dietą i suplementami diety w świetle czynników utrudniających jego wchłanianie w grupie studentek uniwersytetów medycznych z Warszawy i Białegostoku
E. Ehmke vel Emczyńska, S. Wojtkielewicz, H. Kunachowicz, Z. Wójcik
WIĘCEJ
Zawartość miedzi, cynku, magnezu i manganu w całodziennej racji pokarmowej stosowanej w żywieniu studentów Szkoły Głównej Służby Pożarniczej w Warszawie
A. Kłos, J. Bertrandt, E. Stężycka, W. Szymańska
WIĘCEJ
Sól kuchenna w dietach osób starszych z Białegostoku
R. Markiewicz-Żukowska, E. Sawicka, S. K. Naliwajko, M. H. Borawska
WIĘCEJ
Elektroforetyczne oznaczanie kationów: sodu, potasu, wapnia i magnezu w butelkowanych wodach mineralnych
P. Kowalski, I. Olędzka, A. Plenis, T. Bączek
WIĘCEJ
Wartość energetyczna i zawartość podstawowych składników odżywczych w dietach 2 i 3-letnich dzieci uczęszczających do żłobków w Białymstoku
B. Smorczewska-Czupryńska, J. Ustymowicz-Farbiszewska, B. Rygorczuk, J. Maksymowicz-Jaroszuk, J. Karczewski
WIĘCEJ
Ocena wartości energetycznej i zawartości podstawowych składników odżywczych w racjach pokarmowych dzieci ze szkół podstawowych i gimnazjalnych
A. Falkowska, E. Stefańska, L. Ostrowska, M. Kardasz
WIĘCEJ
Skład ciała i wybrane nawyki żywieniowe dzieci w wieku 14-17 lat
E. Lange, D. Gandziarek, B. Tymolewska-Niebuda
WIĘCEJ
Wartość odżywcza całodziennych racji pokarmowych młodzieży licealnej z Bursy Szkolnej
R. Markiewicz-Żukowska, K. Mystkowska, W. J. Omeljaniuk, M. H. Borawska
WIĘCEJ
Ocena poziomu wiedzy na temat dodatków do żywności oraz ich spożycia w wybranych grupach studentów
Z. Krejpcio, J. Suliburska, A. K. Hyżyk, S. Dyba, K. Skwarek
WIĘCEJ
Wybrane zachowania zdrowotne studentów Wyższej Szkoły Wychowania Fizycznego i Turystyki - zachowania żywieniowe
R. Szczerbiński, J. Karczewski, J. Maksymowicz-Jaroszuk
WIĘCEJ
Porównanie odżywiania kobiet z prawidłową i obniżoną masą kostną
Nr 3 Spis treści V E. Mędrela-Kuder, H. Bis
WIĘCEJ
Zawartość wapnia i żelaza oraz ich główne źródła w diecie mężczyzn w okresie 21-letniej obserwacji
A. E. Charkiewicz, B. Poniatowski, M. Karpińska, J. Korecki, J. Jamiołkowski, A. Szpak
WIĘCEJ
Ocena sposobu żywienia pacjentek z chorobą Hashimoto
W. J. Omeljaniuk, M. Dziemianowicz, S. K. Naliwajko, E. Bartosiuk, R. Markiewicz-Żukowska, M. H. Borawska
WIĘCEJ
Ocena wartości energetycznej i odżywczej diet na przykładzie wybranego szpitala województwa śląskiego
B. Całyniuk, E. Grochowska-Niedworok, M. Misiarz, R. Podniesińska
WIĘCEJ
Oksydanty/antyoksydanty w żywieniu chorych na nowotwory
T. M. Maksimowicz, M. Maksimowicz, M. Załoga, A. Karwowska
WIĘCEJ
Ocena zmian w spożyciu warzyw i owoców przez chorych leczonych z powodu raka płuca
K. Zabłocka, M. Gołecki, I. Porębska, M. Kosacka, R. Jankowska, J. Biernat
WIĘCEJ
Analiza zawartości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w całodziennych racjach pokarmowych (CRP) studentek Wydziału Nauk o Zdrowiu UMB
J. Ustymowicz-Farbiszewska, B. Smorczewska-Czupryńska, K. Broź, J. Wierzbicka, J. Karczewski
WIĘCEJ
Zawartość witamin antyoksydacyjnych w racjach pokarmowych chorych z białostockiego Centrum Onkologii poddawanych chemioterapii i radioterapii (doniesienie wstępne)
T. Maksimowicz, A. Karwowska, J. Fiłon, E. Grzegorczyk, G. Kmiecik, J. Karczewski
WIĘCEJ
Ocena pobrania flawonoidów z dietą przez uczniów gimnazjum i liceum w Oleśnicy
R. Ilow, B. Regulska-Ilow, S. Tangermann, D. Różańska, J. Biernat
WIĘCEJ
Ocena pobrania flawonoidów z dietą przez studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu w latach 2005-2007
R. Ilow, B. Regulska-Ilow, S. Tangermann, D. Różańska
WIĘCEJ
Ocena spożycia błonnika pokarmowego i jego frakcji przez pacjentów szpitala na podstawie jadłospisów dekadowych
D. Górecka, P. Borysiak-Marzec, K. Dziedzic, A. Kurzawska
WIĘCEJ
Ocena porównawcza diet Labofeed i AIN-93 w badaniu bilansowym na szczurach
J. Czarnocińska, M. Kortus, J. Anioła, G. Galiński
WIĘCEJ
Sposób odżywiania studentek Wyższej Szkoły Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku w przypadku trądziku skóry
J. Florczak, A. Karmańska, A. Wędzisz, E. Brożek
WIĘCEJ
Analiza składników olejku pieprzu czar¬nego i białego oznaczone techniką GC/MS
M. Kozłowska-Lewecka, W. Wesołowski, J. Borowiecka
WIĘCEJ
Oddziaływanie fibryny ze związkami rtęci, angiogennymi czynnikami oraz z no¬wozsyntetyzowanymi związkami fosfohydrazonowymi pochodnymi chromonu i kumaryny. Cz. I. Fibryna jako czynnik angiogenny
Oddziaływanie fibryny ze związkami rtęci, angiogennymi czynnikami oraz z no¬wozsyntetyzowanymi związkami fosfohydrazonowymi pochodnymi chromonu i kumaryny. Cz. II. Badania własne