M. Bronkowska, K. Zatońska, D. Orzeł, J. Biernat
Ocena wiedzy żywieniowej osób z cukrzycą typu 2 w świetle zaleceń dietetycznych
2014-04-01
Celem pracy była ocena wiedzy żywieniowej otyłych pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2. Badaniem objęto 75 osób ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2. Do oceny wiedzy żywieniowej wykorzystano autorski, standaryzowany kwestionariusz opracowany w Katedrze Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Obejmował on różne zagadnienia, dotyczące między innymi: znaczenia diety w leczeniu cukrzycy, zasady doboru produktów żywnościowych, itp. Ocena wiedzy żywieniowej badanych chorych była niezadowalająca. Wykazano, że na poziom wiedzy żywieniowej istotny wpływ miał wiek i wykształcenie badanych.
Słowa kluczowe: cukrzyca typu 2, wiedza żywieniowa, kobiety, mężczyźni.
Key words: Diabetes mellitus, nutritional knowledge, women, men.
Ocena wiedzy żywieniowej osób z cukrzycą typu 2 w świetle zaleceń dietetycznych
227.73 kB |
21 grudnia 2017