Rok 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 Rok Lista numerów 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 Nr 1 Spis treści WIĘCEJ XXVIII OGÓLNOPOLSKIE SYMPOZJUM BROMATOLOGICZNE nt. Innowacyjne podejście do bezpiecznej żywności i racjonalnego żywienia M.Grembecka, J. Brzezicha, P. Szefer WIĘCEJ Ocena interakcji wybranych składników suplementów diety z naparem z zielonej herbaty A. Synowiec-Wojtarowicz, K. Pawłowska-Góral, K. Okólski WIĘCEJ Występowanie aflatoksyn w wybranych przyprawach A. Głogowska-Gruszka, M. Buczkowska WIĘCEJ Wpływ bajkaliny i bajkaleiny na homeostazę oksydacyjno-redukcyjną fibroblastów eksponowanych na działanie stałego pola magnetycznego A. Synowiec-Wojtarowicz, K. Pawłowska-Góral WIĘCEJ Wpływ metody utrwalania i pakowania buraków na przeżywalność wybranych szczepów gronkowców S. aureus I. Steinka WIĘCEJ Analiza składu ciała wybranej grupy tancerzy tańca towarzyskiego P.C. Pawicka, E. Michota-Katulska, M. Zegan WIĘCEJ Analiza jakościowa sposobu żywienia pensjonariuszy Domu Pomocy Społecznej w Lublinie A. Winiarska-Mieczan, K. Muzyka, K. Jachimowicz WIĘCEJ Ocena powszechności i uwarunkowań spożycia napojów energetyzujących wśród studentów uczelni medycznej i niemedycznej A. Jakóbczak, M. Zegan, E. Michota-Katulska WIĘCEJ Profile of fatty acids in the yolks of chicken eggs, including DHA, depending on hen breeding method G. Kosewski, M. Kowalówka, M. Dobrzyńska,P. Jagielski, J. Przysławski WIĘCEJ Okadka WIĘCEJ Nr 2 Okładka WIĘCEJ Strona redakcyjna WIĘCEJ Spis treści WIĘCEJ Zachowania żywieniowe grupy Polaków mieszkających w Polsce i w Wielkiej Brytanii Ewa Malczyk, Agnieszka Malczyk, Anna Krawczyk WIĘCEJ Wpływ żywności zanieczyszczonej mikroplastikiem na układ pokarmowy Kornelia Kadac-Czapska, Eliza Knez, Małgorzata Grembecka WIĘCEJ Właściwości zdrowotne pierzgi i pszczelego pyłku kwiatowego Emilia Laskowska, Maria Halina Borawska, Katarzyna Socha WIĘCEJ Ocena wskaźnika zapalnego diety (Dietary Inflammatory Index) u osób z nadwrażliwością na aspirynę i inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NANLPZ) Mateusz Konrad Witkowski, Aleksandra Ryglowska, Halina Grajeta, Anna Prescha WIĘCEJ Przyczyny, konsekwencje zdrowotne i leczenie niedożywienia Halina Grajeta WIĘCEJ Regulamin dla autorów WIĘCEJ Nr 3 Okładka WIĘCEJ Strona redakcyjna WIĘCEJ Spis treści WIĘCEJ Porównanie potencjału antyoksydacyjnego i zawartości składników fenolowych w piwach konwencjonalnych i bezalkoholowych Beata Małgorzata Sperkowska, Cezary Wojtynek, Szymon Walkowiak, Marcin Koba WIĘCEJ Ocena ilościowa sposobu żywienia wybranych grup sportowców Paulina Żuk, Dorota Skrajnowska, Barbara Bobrowska-Korczak WIĘCEJ Wpływ drożdży piekarniczych Saccharomyces cerevisiae na kiełkowanie i wzrost siewek pszenicy jarej Triticum aestivum L. Emend. Fiori et Paol Jakub Perkowski, Renata Markiewicz-Żukowska, Marta Czernik, Paweł Ławicki, Katarzyna Socha WIĘCEJ Skład chemiczny mleczka pszczelego i korzyści zdrowotne Emilia Laskowska, Katarzyna Socha, Maria Borawska WIĘCEJ Znaczenie hormonalnie czynnych związków ze środowiska w rozwoju otyłości Katarzyna Iłowiecka, Wojciech Koch, Lidia Czernicka-Boś, Justyna Zagórska WIĘCEJ Regulamin dla autorów WIĘCEJ Nr 4 Okładka WIĘCEJ Strona redakcyjna WIĘCEJ Spis treści WIĘCEJ Francuski paradoks (1992–2022) – trzy dekady badań nad kardioprotekcyjnymi właściwościami wina gronowego Maciej Tadeusz Gawlik WIĘCEJ Ocena jakościowa sposobu żywienia wybranych grup sportowców Paulina Żuk, Dorota Skrajnowska, Barbara Bobrowska-Korczak WIĘCEJ Analiza zawartości tiocyjanianów w wybranych warzywach krzyżowych (Cruciferae) Anna Przybylska, Aleksandra Mariańska, Marcin Koba WIĘCEJ Ocena stylu życia studentów kierunku dietetyka Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu Martyna Marciniak, Ewelina Swora-Cwynar, Marta Hoffman-Borkowska, Agnieszka Dobrowolska WIĘCEJ Regulamin dla autorów WIĘCEJ