Ochronny wpływ N-acetylocysteiny na prooksydacyjne i proapoptotyczne działanie tiuramu w komórkach V79 chomika chińskiego
D. Kurpios-Piec, E. Grosicka-Maciąg, H. Czeczot, M. Szumiło, T. Grzela, I. Rahden-Staroń
WIĘCEJ
Ocena wybranych produktów spożywczych w aspekcie możliwości ich stosowania w diecie bezglutaminowej. Cz. I. Zawartość glutenu (gliadyny) w wybranych produktach spożywczych
Porównanie sposobu żywienia wybranych grup dorosłych osób z Polski i Grecji w aspekcie diety śródziemnomorskiej. Badania własne.
M. Schlegel-Zawadzka, M. Darłak, J. Żwirska
WIĘCEJ
Ocena wybranych produktów spożywczych w aspekcie możliwości ich stosowania w diecie bezglutenowej. Cz. II. Informacje podawane na etykietach produktów a możliwość właściwego wyboru.
A. Wojtasik, W. Daniewski, B. Ratkovska, H. Kunachowicz
WIĘCEJ
Zależność zawartości furanu od składu przetworów dla niemowląt i małych dzieci.
M. Minorczyk, A. Starski, M. Jędra, K. Karłowski
WIĘCEJ
Oszacowanie pobrania barwników syntetycznych przez wybraną grupę dzieci.