PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Rok
Lista numerów

Bromatologia nr 1 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Bezpieczeństwo zdrowotne żywności ekologicznej w świetle badań i działalności kontrolnej

N. Żurek, M. Bilek WIĘCEJ

Wpływ ftalanów i bisfenolu na zdrowie człowieka

P. Skorek, P. Glibowski, E. Błaszczak WIĘCEJ

Sposób żywienia i stan odżywienia młodzieży gimnazjalnej z obszarów miejskich i wiejskich z Podlasia

S. K. Naliwajko, K. J. Gromkowska-Kępka, R. Markiewicz-Żukowska, A. Puścion-Jakubik, P. Nowakowski, K. Mielcarek, M. H. Borawska WIĘCEJ

Ocena zawartości soli w wędzonych rybach słodkowodnych

A. Puścion-Jakubik, K. Mielcarek, P. Nowakowski, K. J. Gromkowska-Kępka, S. K. Naliwajko, A. Parobczak, R. Markiewicz-Żukowska, K. Socha, M. H. Borawska WIĘCEJ

Wpływ dodatku soków owocowych lub naparu z mięty na aktywność przeciwutleniającą i stabilność barwy mieszanych soków jabłkowych typu NFC

A. Synowiec-Wojtarowicz, Azad Maou, M. Kolańska-Rosół, M. Derewniuk, K. Pawłowska-Góral WIĘCEJ

Spożycie wybranych składników pokarmowych w aspekcie występowania potencjalnych konsekwencji zdrowotnych u pływaków

N. Główka, M. Zegan, E. Michota-Katulska WIĘCEJ

Ocena zawartości witaminy B3 w napojach kokosowych

M. Stachowicz, J. Brzezicha-Cirocka, M. Bochenek, M. Grabowska, A. Lebiedzińska WIĘCEJ

Analiza składu pierwiastkowego naparów z wybranych ziół leczniczych

E. Milewska, M. Wołonciej, K. Klim, W. Roszkowska-Jakimiec WIĘCEJ

Znaczenie składników odżywczych z produktów mleczarskich w profilaktyce otyłości u dzieci i młodzieży

G. Cichosz, H. Czeczot, M. M. Bielecka WIĘCEJ

Dieta i suplementy anti-aging

E. Swora-Cwynar, M. Gajewska, M. Grzymisławski, A. Dobrowolska WIĘCEJ

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy – rola profilaktyki i dietoterapii

Ż. Markiewicz, K. Banach, P. Glibowski WIĘCEJ

Cover 1 end 4

WIĘCEJ

Bromatologia nr 2/2018 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

e-Baza zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności, jako nowe narzędzie edukacyjne i badawcze

H. Mojska WIĘCEJ

Ocena spożycia wybranych makroskładników pokarmowych przez zawodników Kadry Narodowej Kickboxingu

S. Bawa, D. Godzina WIĘCEJ

Ocena zawartości cynku w dietach pacjentów HIV-zależnych z Białegostoku i Gdańska

A. Lebiedzińska, J. Maksymowicz-Jaroszuk, A. Grzeszczuk, K. Petrykowska, M. Jankowska, T. Smiatacz, P. Szefer, J. K. Karczewski WIĘCEJ

Zawartość składników mineralnych w diecie pacjentów z chorobą Parkinsona

P. Kitlas, S. K. Naliwajko, K. Socha, J. Kochanowicz, Z. D. Mariak, M. H. Borawska WIĘCEJ

Rola wapnia i fosforu w diecie młodych osób w profilaktyce osteoporozy

M. Misztal-Szkudlińska, A. Sadokierski, P. Szefer WIĘCEJ

Aktywność przeciwdrobnoustrojowa brukwi i kalarepy oraz ich kiełków

P. Paśko, J. Podporska – Carroll, B. Quilty, E. Prochownik, A. Galanty, P. Zagrodzki, Z. Zachwieja WIĘCEJ

Porównanie aktywności antyoksydacyjnej i całkowitej zawartości polifenoli w kiełkach i różyczkach brokułów

P. Paśko, E. Prochownik, A. Galanty, H. Bartoń, M. Tyszka – Czochara, P. Zagrodzki, Z. Zachwieja WIĘCEJ

Wpływ warunków przechowywania na aktywność antyoksydacyjną i zawartość polifenoli w owocach jarzębu szwedzkiego

A. Galanty, J. Chłopicka, M. Kaleta, A. Sołtys, I. Podolak WIĘCEJ

Profil i stężenie kwasów organicznych w sokach z winogron w różnych okresach ich dojrzewania

J. Dobrowolska-Iwanek, A. Cetnar, P. Paśko, P. Zagrodzki WIĘCEJ

Suplementy diety na bazie zielonej kawy jako źródło substancji bioaktywnych

J. Brzezicha-Cirocka, D. Błażejewicz, J. Brzezińska, M. Grembecka, P. Szefer WIĘCEJ

Optymalizacja warunków chromatograficznego oznaczania choliny i betainy w suplementach diety i produktach dla osób aktywnych fizycznie

M. Grembecka, M. Bola, E. Jasińska, P. Szefer WIĘCEJ

Wybory żywieniowe dzieci szóstych i siódmych klas szkół podstawowych na podstawie zakupów dokonywanych w sklepikach szkolnych oraz w drodze do/ze szkoły

P. Ferenc, I. Traczyk, M. Panczyk WIĘCEJ

Ocena wiedzy o naturalnych substancjach słodzących i częstości ich spożycia wśród studentów

J. Bielecka, K. J. Gromkowska-Kępka, D. Chimkowska, K. Futyma, I. Fiuk, P. Nowakowski, R. Markiewicz-Żukowska WIĘCEJ

Okładka 1 i 4/Cover 1 end 4

WIĘCEJ

Bromatologia nr 1 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Patulina w suplementach diety i mieszankach ziołowych zawierających suche owoce głogu

A. Przybylska, G. Bazylak, R. Kosicki, I. Ałtyn, M. Twarużek, J. Grajewski WIĘCEJ

Interakcje wybranych składników suplementów diety z polifenolami zawartymi w naparach kawy i herbaty

A. Synowiec-Wojtarowicz, M. Kimsa-Dudek, M. Derewniuk, K. Pawłowska-Góral WIĘCEJ

Badanie biodostępności żelaza z suplementów diety przeznaczonych dla dzieci i dorosłych metodą in vitro

A. Szalast-Pietrzak, Z. Marzec, E. Kopciał, L. Borkowski WIĘCEJ

Czynniki wyboru suplementów diety a poziom wykształcenia pacjentów wielkopolskich aptek

M. Kowalówka, I. Bolesławska, I. Górna, G. Kosewski, M. Stępczak, J. Przysławski WIĘCEJ

Wybrane elementy zachowań żywieniowych w grupie uczniów w wieku 11–14 lat

M. Grabia, S. K. Naliwajko, P. Nowakowski, K. J. Gromkowska-Kępka, A. Puścion-Jakubik, R. Markiewicz-Żukowska WIĘCEJ

Wpływ stosowania diety redukującej masę ciała na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne – badania wstępne

I. Bolesławska, G. Kosewski, I. Górna, M. Kowalówka, M. Dobrzyńska, J. Przysławski WIĘCEJ

Ocena pobrania cukrów z napojów gazowanych przez nastolatków z woj. opolskiego

E. Malczyk, J. Wyka, M. Misiarz, E. Szura, M. Krawczyk WIĘCEJ

Uwarunkowania spożycia słodyczy, w tym wyrobów czekoladowych, przez studentów łódzkich uczelni

W. Krysiak WIĘCEJ

Ocena wybranych elementów stylu życia wśród studentów Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie

M. Misiarz, E. Malczyk, E. Szura, J. Wyka, N. Żołopa WIĘCEJ

Wybrane parametry oceny stanu odżywienia nastolatek z Polski i Słowacji – badanie pilotażowe

J. Wyka , M. Habanova WIĘCEJ

Ocena wybranych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego u kobiet o zróżnicowanym stanie odżywienia z rozpoznaną schizofrenią

E. Stefańska, A. Wendołowicz, B. Konarzewska, L. Ostrowska WIĘCEJ

Wpływ dodatków wybranych nasion oleistych z grupy superfoods na właściwości higroskopijne miodu rzepakowego

M. Ruszkowska, Z. Wiśniewska WIĘCEJ

Ocena właściwości sorpcyjnych wybranych handlowych błonników o smaku owocowym

M. Ruszkowska, M. Matusik WIĘCEJ

Cover 1 end 4

WIĘCEJ

Pełna wersja czasopisma/The entire magazine

WIĘCEJ

Recenzenci prac w 2018 r.

WIĘCEJ

Skorowidz 2018

WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Ocena jakości mikrobiologicznej wybranych wędlin

A. Kukułowicz WIĘCEJ

Ocena wybranych parametrów mikrobiologicznych mlecznych napojów wysokoproteinowych dostępnych na rynku Trójmiasta

J. Stankiewicz, A. Małkiewicz WIĘCEJ

Kazeina mleka wybranych zwierząt hodowlanych jako prekursor „funkcjonalnych” peptydów – analiza bioinformatyczna

D. Mogut, I. Szerszunowicz WIĘCEJ

Wpływ wybranych aminokwasów szlaku przemian tryptofanu na układ naczyniowy

M. S. Majewski, F. Żebrowski WIĘCEJ

Ocena soków owocowych, wód pitnych i mleka spożywczego w aspekcie napojów izotonicznych stosowanych w sportach wytrzymałościowych

J. Czaja, M. Stachowicz, A. Lebiedzińska WIĘCEJ

Zawartość wybranych pierwiastków w tranach płynnych dostępnych na rynku krajowym

N. Żurek, W. Szwerc, M. Bilek, K. Słowik, R. Kocjan WIĘCEJ

Składniki mineralne i metale ciężkie w butelkowanych sokach brzozowych

M. Bilek, N. Żurek, W. Szwerc, P. Staniszewski, R. Kocjan WIĘCEJ

Bezzasadne utożsamianie kwasów tłuszczowych izomerii trans z nasyconymi, w oświadczeniach żywieniowych i zdrowotnych

G. Cichosz, H. Czeczot WIĘCEJ

Substancje o działaniu antyoksydacyjnym w żywności pochodzenia roślinnego i metody ich ekstrakcji

J. Brzezińska, D. Błażejewicz, M. Grembecka, J. Brzezicha-Cirocka, P. Szefer WIĘCEJ

Zachowania żywieniowe jako czynniki ryzyka osteoporozy wśród wybranej grupy kobiet

E. Szura, M. Misiarz, E. Malczyk, D. Pietras WIĘCEJ

Porównanie częstotliwości spożycia wybranych produktów żywnościowych oraz stanu odżywienia w dwukrotnym badaniu tych samych uczniów w odstępie sześciu lat w powiecie Myślenickim

J. Żwirska, E. Błaszczyk-Bębenek, P. Jagielski, M. Bajer, M. Schlegel-Zawadzka WIĘCEJ

Preferencje spożycia słodyczy oraz innych przekąsek wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym

A. Bielaszka, J. Kardas, A. Kiciak, E. Szczepańska, E. Grochowska-Niedworok, J. Romańska, M. Kardas WIĘCEJ

Zawartość witamin i soli mineralnych w jadłospisach realizowanych w ośrodkach lecznictwa uzdrowiskowego na terenie Kotliny Kłodzkiej

M. Zołoteńka-Synowiec, B. Całyniuk, M. Jędrzejowska WIĘCEJ

Woda w żywieniu dzieci – kryteria doboru, wymagania jakościowe, promocja

M. Więch, M. Barańska, G. Rowicka, H. Weker WIĘCEJ

Niekonwencjonalne metody redukcji masy ciała stosowane wśród młodzieży licealnej

K. Zujko, J. Ciżewska, M. E. Zujko WIĘCEJ

Analiza suplementów diety stosowanych przez studentów Uniwersytetu Medycznego

E. Jarząbska, K. Zujko, M. E. Zujko WIĘCEJ

Żelazo we krwi pacjentów żywionych pozajelitowo

M. Wołonciej, E. Milewska, Ł. Dębek, S. Szajda, W. Roszkowska-Jakimiec WIĘCEJ