Sposób żywienia i stan odżywienia młodzieży gimnazjalnej z obszarów miejskich i wiejskich z Podlasia
S. K. Naliwajko, K. J. Gromkowska-Kępka, R. Markiewicz-Żukowska, A. Puścion-Jakubik, P. Nowakowski, K. Mielcarek, M. H. Borawska
WIĘCEJ
Ocena zawartości soli w wędzonych rybach słodkowodnych
A. Puścion-Jakubik, K. Mielcarek, P. Nowakowski, K. J. Gromkowska-Kępka, S. K. Naliwajko, A. Parobczak, R. Markiewicz-Żukowska, K. Socha, M. H. Borawska
WIĘCEJ
Wpływ dodatku soków owocowych lub naparu z mięty na aktywność przeciwutleniającą i stabilność barwy mieszanych soków jabłkowych typu NFC
A. Synowiec-Wojtarowicz, Azad Maou, M. Kolańska-Rosół, M. Derewniuk, K. Pawłowska-Góral
WIĘCEJ
Spożycie wybranych składników pokarmowych w aspekcie występowania potencjalnych konsekwencji zdrowotnych u pływaków
Ocena zawartości cynku w dietach pacjentów HIV-zależnych z Białegostoku i Gdańska
A. Lebiedzińska, J. Maksymowicz-Jaroszuk, A. Grzeszczuk, K. Petrykowska, M. Jankowska, T. Smiatacz, P. Szefer, J. K. Karczewski
WIĘCEJ
Zawartość składników mineralnych w diecie pacjentów z chorobą Parkinsona
P. Kitlas, S. K. Naliwajko, K. Socha, J. Kochanowicz, Z. D. Mariak, M. H. Borawska
WIĘCEJ
Rola wapnia i fosforu w diecie młodych osób w profilaktyce osteoporozy
M. Misztal-Szkudlińska, A. Sadokierski, P. Szefer
WIĘCEJ
Aktywność przeciwdrobnoustrojowa brukwi i kalarepy oraz ich kiełków
P. Paśko, J. Podporska – Carroll, B. Quilty, E. Prochownik, A. Galanty, P. Zagrodzki, Z. Zachwieja
WIĘCEJ
Porównanie aktywności antyoksydacyjnej i całkowitej zawartości polifenoli w kiełkach i różyczkach brokułów
P. Paśko, E. Prochownik, A. Galanty, H. Bartoń, M. Tyszka – Czochara, P. Zagrodzki, Z. Zachwieja
WIĘCEJ
Wpływ warunków przechowywania na aktywność antyoksydacyjną i zawartość polifenoli w owocach jarzębu szwedzkiego
A. Galanty, J. Chłopicka, M. Kaleta, A. Sołtys, I. Podolak
WIĘCEJ
Profil i stężenie kwasów organicznych w sokach z winogron w różnych okresach ich dojrzewania
J. Dobrowolska-Iwanek, A. Cetnar, P. Paśko, P. Zagrodzki
WIĘCEJ
Suplementy diety na bazie zielonej kawy jako źródło substancji bioaktywnych
J. Brzezicha-Cirocka, D. Błażejewicz, J. Brzezińska, M. Grembecka, P. Szefer
WIĘCEJ
Optymalizacja warunków chromatograficznego oznaczania choliny i betainy w suplementach diety i produktach dla osób aktywnych fizycznie
M. Grembecka, M. Bola, E. Jasińska, P. Szefer
WIĘCEJ
Wybory żywieniowe dzieci szóstych i siódmych klas szkół podstawowych na podstawie zakupów dokonywanych w sklepikach szkolnych oraz w drodze do/ze szkoły
Substancje o działaniu antyoksydacyjnym w żywności pochodzenia roślinnego i metody ich ekstrakcji
J. Brzezińska, D. Błażejewicz, M. Grembecka, J. Brzezicha-Cirocka, P. Szefer
WIĘCEJ
Zachowania żywieniowe jako czynniki ryzyka osteoporozy wśród wybranej grupy kobiet
E. Szura, M. Misiarz, E. Malczyk, D. Pietras
WIĘCEJ
Porównanie częstotliwości spożycia wybranych produktów żywnościowych oraz stanu odżywienia w dwukrotnym badaniu tych samych uczniów w odstępie sześciu lat w powiecie Myślenickim
J. Żwirska, E. Błaszczyk-Bębenek, P. Jagielski, M. Bajer, M. Schlegel-Zawadzka
WIĘCEJ
Preferencje spożycia słodyczy oraz innych przekąsek wśród dzieci w wieku wczesnoszkolnym
A. Bielaszka, J. Kardas, A. Kiciak, E. Szczepańska, E. Grochowska-Niedworok, J. Romańska, M. Kardas
WIĘCEJ
Zawartość witamin i soli mineralnych w jadłospisach realizowanych w ośrodkach lecznictwa uzdrowiskowego na terenie Kotliny Kłodzkiej
M. Zołoteńka-Synowiec, B. Całyniuk, M. Jędrzejowska
WIĘCEJ
Woda w żywieniu dzieci – kryteria doboru, wymagania jakościowe, promocja
M. Więch, M. Barańska, G. Rowicka, H. Weker
WIĘCEJ
Niekonwencjonalne metody redukcji masy ciała stosowane wśród młodzieży licealnej