Ocena pobrania wapnia, magnezu, sodu i potasu z całodziennymi racjami pokarmowymi studentów z uwzględnieniem suplementacji
Z. Marzec, A. Marzec, L. Wyszogrodzka-Koma, A. Buczek
WIĘCEJ
Ocena wartości odżywczej i kalorycznej jadłospisu dla dorosłych z cukrzycą typu II proponowanego w jednej z poradni diabetologicznych na terenie województwa mazowieckiego
Zastosowanie obróbki enzymatyczno-mikrobiologicznej w kształtowaniu zawartości związków biologicznie aktywnych w wybranych nasionach roślin strączkowych
M. Gumienna, A. Szwengiel, M. Lasik, Z. Czarnecki
WIĘCEJ
Biostatyczne właściwości herbat wieloskładnikowych
Wpływ suplementacji jonów miedzi i resweratrolu na zawartość składników mineralnych w sierści szczurów z wyindukowanym chemicznie nowotworem gruczołu sutkowego
D. Skrajnowska, B. Bobrowska, M.Wereszczyńska, A. Tokarz
WIĘCEJ
Geny H-RAS1 i K-RAS1 jako potencjalne markery w raku piersi
B. Bobrowska-Korczak, D. Skrajnowska, A. Tokarz
WIĘCEJ
Niestabilność mikrosatelitarna jako potencjalny marker do badań nutrigenomicznych
B. Bobrowska-Korczak, D. Skrajnowska, A. Tokarz, K. Szpaderska
WIĘCEJ
Wpływ sprzężonych dienów kwasu linolowego na dynamikę procesów peroksydacji lipidów w warunkach procesu nowotworowego
Zawartość flawonoidów w jadalnych grzybach leśnych
1. Mirończuk-Chodakowska, A. Witkowska, M. E. Zujko
WIĘCEJ
Sposób żywienia a ryzyko chorób układu sercowo - naczyniowego wśród kobiet w wieku 40 - 73 lat. Cz. I: Podstawowe składniki odżywcze, sacharoza, błonnik
K. M. Terlikowska, B. Dobrzycka, A. Witkowska, M. E. Zujko
WIĘCEJ
Częstotliwość spożycia produktów typu fast food przez młodzież męską
J. Wyka, E. Grochowska - Niedworok, E. Malczyk, M. Misiarz, N. Szczęsna
WIĘCEJ
Wiedza żywieniowa rodziców oraz występowanie nadwagi i otyłości wśród dzieci w wieku szkolnym
J. Wyka, E. Grochowska - Niedworok, E. Malczyk, M. Misiarz, K. Hołyńska
WIĘCEJ
Ocena pobrania akryloamidu z dietą przez młodzież nyskich liceów ogólnokształcących
E. Malczyk, E. Grochowska-Niedworok, J. Wyka, M. Misiarz, M. Kacprzak
WIĘCEJ
Zawartość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach w dziennej racji pokarmowej osób z Nysy i okolic
E. Grochowska-Niedworok, M. Misiarz, J. Wyka, E. Malczyk, B. Całyniuk, A. Mamala
WIĘCEJ
Wzbogacanie tłuszczu mlecznego w kwasy n-3 na drodze przeestryfikowania enzymatycznego
M. Wirkowska, J. Bryś, A. Górska, E. Ostrowska-Ligęza, K. Zubrzycka
WIĘCEJ
Badanie wpływu fermentacji mlekowej i kiełkowania na uwalnianie związków fenolowych z połączeń nierozpuszczalnych w ziarnie zbóż
Wpływ światła o różnej długości fal na rozwój roślin i wybrane parametry biochemiczne na przykładzie rzeżuchy (Lepidium Sativum) i gorczycy. (Sinapis.■ A Ibdy
M. Kusior, M. Krośniak,J. Chłopicka, P. Zagrodzki
WIĘCEJ
Stężenie wybranych składników mineralnych w sokach jabłkowych z uprawy konwencjonalnej i ekologicznej
P. Zagrodzki, M. Krośniak, K. Pazdan, J. Piotrowicz, M. Gąstoł
WIĘCEJ
Ocena zachowań żywieniowych młodzieży uprawiającej sporty wysiłkowe, na przykładzie pływania
Ocena wpływu sytuacji społeczno-ekonomicznej na występowanie centralnego otłuszczenia na podstawie wskaźnika talia-do-wysokości u młodzieży z małych miast i wsi w wieku 13-18 lat. Projekt POLYSES
A. Długosz, E. Niedźwiedzka, T. Długosz, L. Wądołowska
WIĘCEJ
Realizacja projektu dotyczącego narażenia na wybrane substancje chemiczne w żywności (FACET)
Zawartość witaminy C i polifenoli oraz potencjał antyoksydacyjny zaplanowanych dla osób aktywnych fizycznie potraw - sałatki z grillowanym kurczakiem oraz spaghetti z pomidorami i parmezanem
Walidacja oznaczania wybranych eikozanoidów metodą LC-MS/MS
M. Jelińska, I. Gielecińska, H. Mojska. A. Tokarz
WIĘCEJ
Walidacja oznaczania wybranych eikozanoidów metodą LC-MS/MS
M. Jelińska, I. Gielecińska, H. Mojska. A. Tokarz
WIĘCEJ
Ocena spożycia wybranych składników mineralnych przez młodzież w wieku licealnym
A. Hartón, A. Gałązka, D. Gajewska. S. Bawa, J. Myszkowska-Ryciak
WIĘCEJ
Analiza wpływu diet modelowych na wartość ciśnienia tętniczego krwi - badania pilotażowe
D. Gajewska, U. Jaworska, S. Bawa, J. Myszkowska-Ryciak,
A. Hartón
WIĘCEJ
Ocena spożycia wybranych składników mineralnych wśród młodzieży akademickiej miasta Poznania
A. Kaźmierczak., I. Bolesławska, A. Główka, M. Dzięcioł, J. Przysławski
WIĘCEJ
Wartość energetyczna oraz poziom spożycia podstawowych składników odżywczych w grupie mężczyzn w wieku 55-64 lat zamieszkałych w Białymstoku
A. E. Charkiewicz, B. Poniatowski, A. Szpak
WIĘCEJ
Wpływ procesów technologicznych na zmiany potencjału antyoksydacyjnego i parametry barwy soków jabłkowych
A. Synowiec-Wojtarowicz, A. Kudelski, A. Bielińska, W. Gibas, M. Musik, K. Pawlowska-Góral
WIĘCEJ
Zmiany właściwości antyoksydacyjnych ziół pod wpływem sterylizacji parowej i przechowywania
E. Kurzeja, M. Stec, M. Ki ryk, B. Mały, K. Misiek, A. Sołujan
WIĘCEJ
Ocena wpływu obróbki termicznej na stężenie fiawonoidów i polifenoli w sokach z różnych odmian kapusty
A. Kudelski, A. Synowiec-Wojtarowicz, B. Kliś, M. Kuźmiak, K. Pawłowska-Góral
WIĘCEJ
Całkowity potencjał antyoksydacyjny wybranych produktów spożywanych przez 50-letnich mieszkańców Wrocławia w 2008 roku
R. Ilow, B. Regulska-Ilow, D. Misiewicz, D. Różańska, A. Kowalisko, J. Biernat
WIĘCEJ
Oszacowanie całkowitego potencjału antyoksydacyjnego wybranych produktów spożywanych przez studentów Akademii Medycznej we Wrocławiu w latach 2005-2007
R. Ilow, B. Regulska-Ilow, D. Różańska, S. Tangermann, H. Grajeta
WIĘCEJ
Wpływ parametrów parzenia na zawartość kofeiny w naparze Yerba Mate
B. Kruszewski, A. Jakóbiak, A. Jasiczek, B. Wieczorek, D . Niemczuk
WIĘCEJ
Zawartość żelaza w mleku kobiecym i mleku innych ssaków
Spożycie napojów funkcjonalnych w grupie młodzieży z regionu Podkarpacia
E. Błaszczyk, B. Piórecka, P. Jagiesli, M. Schlegel-Zawadzka
WIĘCEJ
Ocena sposobu żywienia dziewcząt 16–18-letnich z Wrocławia i okolic w aspekcie zagrożenia chorobami żywieniowo zależnymi. Cz. I. Składniki podstawowe
E. Piotrowska, J. Mikołajczak, J. Biernat, A. Żechałko-Czajkowska
WIĘCEJ
Ocena sposobu żywienia dziewcząt 16–18-letnich z Wrocławia i okolic w aspekcie zagrożenia chorobami żywieniowo zależnymi. Cz. II. Witaminy i składniki mineralne
E. Piotrowska, J. Mikołajczak, J. Biernat, A. Żechałko-Czajkowska
WIĘCEJ
Zawartość związków przeciwutleniających w wybranych warzywach kapustnych