PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Rok
Lista numerów

Rola i znaczenie steroli roślinnych w żywieniu człowieka

J. Przysławski, M. Stelmach WIĘCEJ

Rola i właściwości lecznicze aro- nii czarnoowocowej w profi laktyce chorób cywilizacyjnych

J. Sikora, M. Markowicz, E. Mikiciuk-Olasik WIĘCEJ

Ocena zawartości witamin w racjach pokarmowych kobiet w okresie okołomenopauzalnym

M. Bronkowska, J. Biernat, B. Sadowska WIĘCEJ

Podaż wybranych składników mineralnych w racjach pokarmowych kobiet w okresie około menopauzalnym

M. Bronkowska, J. Biernat, B. Sadowska WIĘCEJ

Suplementacja witaminowo-mineralna u ludzi starszych zrzeszonych w wybranych warszawskich stowarzyszeniach społecznych. Cz. III

A. Tokarz, A. Stawarska, M. Kolczewska WIĘCEJ

Porównanie całodziennych jadłospisów osadzonych w niektórych aresztach śledczych i zakładach karnych

E. Kucharska, T. Seidler, E. Balejko, A. Bogacka, M. Gryza, M. Szczuko WIĘCEJ

Ocena sposobu żywienia pacjentów z nowotworem płuc. Wartość energetyczna i zawartość makroskładników w całodziennej racji pokarmowej. Cz. I

K. Zabłocka, M. Gołecki, R. Ilow, I. Porębska, M. Kosacka, J. Biernat, R. Jankowska WIĘCEJ

Peroksydacja lipidów w olejach sojowym i kukurydzianym, poddanych obróbce termicznej i po smażeniu w nich białka

M. Stec, E. Kurzeja, A. Czerwiec, A. Jasek, M. Wardas WIĘCEJ

Synergistyczne działanie wyciągu z tarczycy bajkalskiej i koenzymu Q10

E. Sawicka, A. Długosz, A. Roszkowska WIĘCEJ

Skład chemiczny i aktywność celulolityczna łuskwiaka nameko Pholiota nameko

J. Florczak, E. Niedzwiecka, A. Wędzisz WIĘCEJ

Wydajność nagromadzania rtęci przez muchomora mglejarkę (Amanita vaginata) i rdzawo brązowego (A. fulva)

J. Wejer, M. Zagajewska, M. Drewnowska, L. Bielawski, D. Danisiewicz, J. Falandysz WIĘCEJ

Zawartość i współczynniki nagromadzania rtęci przez gołąbka brudnożółtego (Russula ochroleuca)

A. Sąpór, A. Dryżałowska, J. Falandysz WIĘCEJ

Badanie nad przydatnością wybranych gatunków grzybów do równoczesnej bioindykacji ołowiu i kadmu

J. Kwapuliński, A. Fischer, E. Nogaj, J. Łazarczyk-Henke, M. Morawiec, M. Wojtanowska WIĘCEJ

Kardiotoksyczność tlenku węgla i ocena narażenia różnych grup zawodowych

J. Lembas-Bogaczyk, A. Długosz, A. Gawron, E. Milewska WIĘCEJ

Interakcje leków ze składnikami dymu tytoniowego. Cz. II.

A. Stańczak, W. Lewgowd WIĘCEJ

Podstawy prawne dotyczące pozostałości pestycydów w żywności w Polsce - stan obecny

A. Sadowska-Rociek, E. Cieślik WIĘCEJ

Regulamin

Regulamin WIĘCEJ

Ocena sposobu odżywiania studentów Uniwersytetu Medycznego w Lublinie w roku akademickim 2007-2008

B. Szponar, R. Krzyszycha WIĘCEJ

Ocena ilościowa składników mineralnych i witamin w dietach ludzi starszych zrzeszonych w wybranych warszawskich stowarzyszeniach społecznych. Cz. III

A. Stawarska, A. Tokarz, M. Kolczewska WIĘCEJ

Ocena sposobu żywienia pacjentów z nowotworami płuc. Zawartość witamin i składników mineralnych w całodziennej racji pokarmowej. Cz. II

K. Zabłocka, M. Gołecki, R. Ilow, I. Porębska, M . Kosacka, J. Biernat, R. Jankowska WIĘCEJ

Zróżnicowanie spożycia ryb morskich przez studentów dwóch wydziałów Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego

M. Gajewska , A. Ostrowska WIĘCEJ

Ocena sposobu żywienia i stanu odżywienia dzieci chorych na cukrzycę typu 1

J. Sadowska, K. Kałdońska WIĘCEJ

Zawartość i charakterystyka składników odżywczych w produktach z szarłatu

M. Piecyk, E. Worobiej, M. Rębiś, Ż. Rębiś WIĘCEJ

Zawartość naturalnych związków nieodżywczych i właściwości przeciwutleniające produktów z szarłatu .

E. Worobiej, M. Piecyk, M. Rębiś, Ż. Rębiś WIĘCEJ

Zastosowanie i wartość odżywcza produktów z morwy indyjskiej (Noni)

W. Daniewski WIĘCEJ

Wpływ gotowania i mrożenia na zawartość niektórych składników bioaktywnych i ich aktywność przeciwutleniającą w brokułach

B. Drużyńska, K. Stępień, M. Piecyk WIĘCEJ

Magnez, fosfor, żelazo i cynk w wybranych gatunkach ryżu

M. Grembecka, P. Szefer WIĘCEJ

Oznaczenie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych w herbatach liściastych metodą GC-MS

M. Ciecierska, M. Obiedziński WIĘCEJ

Ocena zanieczyszczenia rtęcią produktów roślinnych z rejonu Legnicko-Głogowskiego

J. Wyka, D. Orzeł, D. Figurska-Ciura, M. Bronkowska, M. Styczyńska, A. Żechałko-Czajkowska , J. Biernat WIĘCEJ

Aktywność enzymów proteolitycznych oraz substancje lotne w wybranych gatunkach grzybów uprawowych

A. Karmańska, A. Wędzisz, M. Bielicka WIĘCEJ

Nowoczesne pestycydy - Spinosad

K. Sikorska, A. Wędzisz WIĘCEJ

Nefrotoksyczność rozpuszczalników stosowanych w przemyśle

Z. Marchewka, I. Snoch WIĘCEJ

Różnicowa kalorymetria skaningowa jako metoda termoanalityczna stosowana w farmacji i analizie żywności

M. Kordas, E. Grochowska-Niedworok WIĘCEJ

Wartość odżywcza wybranych produktów żywności tradycyjnej. Cz. 1. Wartość energetyczna i zawartość składników podstawowych

B. Przygoda, H. Kunachowicz, M. Paczkowska, W. Daniewski, W. Sekuła WIĘCEJ

Wartość odżywcza wybranych produktów żywności tradycyjnej. Cz. II. Zawartość składników mineralnych i witamin

B. Ratkovska, K. Iwanow, A. Gorczakowska, B. Przygoda, A. Wojtasik, H. Kunachowicz WIĘCEJ

Zmiany zawartości CLA w układach serów modelowych z dodatkiem Bifidobacterium animalis subsp. Lactis i Lactobacillus acidophilus

A. Bzducha-Wróbel, M. Obiedziński WIĘCEJ

Charakterystyka i wartość odżywcza ziarna orkiszu i produktów orkiszowych

M. Piecyk, D. Kulka, E. Worobiej WIĘCEJ

Produkty mleczne jako źródło jodu w diecie dzieci przedszkolnych z Poznania

K. Waszkowiak, K. Szymandera-Buszka WIĘCEJ

Charakterystyka zamienników tłuszczu kakaowego i wyrobów z nich otrzymanych

J. Kowalska, A. Łata WIĘCEJ

Skład kwasów tłuszczowych serów podpuszczkowych pochodzących z rejonów Polski: północnego, wschodniego i centralnego

J. Rutkowska, A. Sadowska, M. Tabaszewska, A. Stołyhwo WIĘCEJ

Analiza właściwości fizycznych oraz składu chemicznego pieczywa jasnego

M. Kasprzak, Z. Rzedzicki WIĘCEJ

Badania składu chemicznego wybranych sortymentów pieczywa ciemnego

Z. Rzedzicki, M. Kasprzak WIĘCEJ

Analiza GC/MS fazy nadpowierzchniowej ekstraktu z suszonego brokułu (Brassica oleracea L. var. Italica) otrzymanego przy wykorzystaniu ditlenku węgla w stanie podkrytycznym

K. Tambor, J. Rutkowska, S. Perajski WIĘCEJ

Porównanie składu chemicznego pieczywa wytwarzanego na kwasach fermentowanych kulturą starterową

A. Kawka, D. Górecka WIĘCEJ

Kształtowanie się zawartości składników mineralnych (Ca, Mg, Na, K) w wybranych odmianach marchwi jadalnej

A. Platta, H. Kolenda WIĘCEJ

Zawartość witaminy C w wybranych deserach i napojach w proszku

K. Przygoński, Z. Zaborowska, E. Wojtowicz WIĘCEJ

Modyfikacja właściwości łoju wołowego i tłuszczu mlecznego przez przeestryfikowanie enzymatyczne z olejem rzepakowym

J. Bryś, K. Tarnowska, M. Wirkowska, B. Kowalski WIĘCEJ

Możliwości zastosowania tranu do chleba żytniego w celu zwiększenia jego wartości odżywczej

J. Rutkowska, I. Sinkiewicz, B. Sionek, A. Sadowska WIĘCEJ

Wpływ przeestryfikowania enzymatycznego na stabilność oksydatywną mieszaniny tłuszczu kurzego z olejem rzepakowym

M. Kostecka, B. Kowalski WIĘCEJ

Wpływ zabiegów technologicznych stosowanych podczas produkcji kaszy gryczanej na właściwości funkcjonalne błonnika pokarmowego

D. Górecka, K. Dziedzic, Ł. Graczykowski WIĘCEJ

Wykorzystanie inuliny jako dodatku funkcjonalnego w technologii produkcji potraw

A. Gramza-Michałowska, D. Górecka WIĘCEJ

Próby ograniczenia tłuszczu w wyrobach biszkoptowo-tłuszczowych

K. Ratusz, M. Wroniak WIĘCEJ

Parametry żywieniowe przeestryfikowanych mieszanin łoju i jego frakcji z olejami roślinnymi

K. Tarnowska, M. Kowalska, E. Gruczyńska, M. Kostecka, B. Kowalski WIĘCEJ

Wpływ ilości wody w katalizatorze na właściwości przeestryfikowanych enzymatycznie mieszanin łoju wołowego i oleju rzepakowego

K. Tarnowska, J. Bryś, M. Kostecka, M. Wirkowska, B. Kowalski WIĘCEJ

Wpływ przeestryfikowania enzymatycznego na jakościowe parametry żywieniowe olejów roślinnych

M. Wirkowska, J. Bryś, K. Tarnowska, B. Kowalski WIĘCEJ

Badanie właściwości użytkowych preparatów skrobi modyfikowanych E-1422 o różnym stopniu usieciowania i acetylacji

Z. Zienkiewicz, A. Walkowski, M. Mączyński, J. Le Thanh-Blicharz, G. Szymańska WIĘCEJ

Charakterystyka metabolizmu glukozy i fruktozy u drożdży Brettanomyces bruxellensis w warunkach modelowych

M. Lasik, M. Gumienna, J. Nowak WIĘCEJ

Możliwości wzbogacania przekąsek słodkich w błonnik na przykładzie ciastek kruchych

A. Żbikowska WIĘCEJ

Jakość ciastek maślanych z dodatkiem poppingu z amaranthusa

J. Rutkowska, A. Sadowska WIĘCEJ

Wpływ wybranych polepszaczy handlowych na strukturę miękiszu chleba żytniego i mieszanego

P. Wolska, A. Ceglińska, A. Kołakowska WIĘCEJ

Jakość świeżych soków owocowych w okresie ich przydatności do spożycia

B. Pyryt WIĘCEJ

Charakterystyka jakości sensorycznej bulw gotowanych w zależności od odmiany ziemniaka i sposobu gotowania

B. Pyryt, H. Kolenda WIĘCEJ

Jakość sensoryczna wybranych odmian marchwi jadalnej po obróbce termicznej

A. Platta, H. Kolenda WIĘCEJ

Jakość sensoryczna wybranych koncentratów zup typu instant

B. Borkowska, H. Kolenda WIĘCEJ

Ocena składu chemicznego i jakości sensorycznej wybranych produktów zbożowych instant otrzymanych metodą ekstruzji

M. Kulczak, M. Remiszewski, M. Jeżewska, K. Przygoński, R. Przygodzki WIĘCEJ

Wpływ parametrów utrwalania techniką wysokich ciśnień na jakość i trwałość soków z marchwi

W. Żyngiel, H. Kolenda WIĘCEJ

Wpływ pH zacieru i brzeczki na przebieg procesu technologicznego i wybrane wyróżniki jakościowe piwa

J. Nowak, M. Paluszkiewicz, M. Lasik WIĘCEJ

Wpływ jadalnej powłoki pullulanowej na ograniczenie zmian sensorycznych i fizykochemicznych zachodzących w orzechach laskowych podczas ich przechowywania

A. Chlebowska-Śmigiel, M. Gniewosz WIĘCEJ

Zawartość kofeiny w wybranych napojach kawowych w proszku

M. Białas, H. Łuczak, K. Przygoński WIĘCEJ

Znaczenie opakowań w kształtowaniu jakości herbaty

P. Dmowski, M. Śmiechowska, A. Łabędzki WIĘCEJ

Akryloamid w żywności - ocena narażenia populacji polskiej

H. Mojska, I. Gielecińska, M. Ołtarzewski, L. Szponar WIĘCEJ

Insektycydy chloroorganiczne w rynkowych tłuszczach pochodzenia roślinnego

B. Felkner, Z. Borejszo, R. Pietrzak-Fiećko, D. Jakubowska, K. Kolk, S.S. Smoczyński WIĘCEJ

Koncentraty spożywcze - zanieczyszczenie pierwiastkami szkodliwymi dla zdrowia

M. Mania, M. Wojciechowska-Mazurek, K. Starska, K. Karłowski WIĘCEJ

Wpływ wybranych metod ogrzewania oraz zamrażalniczego przechowywania na utlenianie się lipidów w produktach mięsnych z dodatkiem przeciwutleniaczy

M. Hęś, A. Gramza-Michałowska, K. Szymandera-Buszka WIĘCEJ

Badania biegłości organizowane przez NIZP-PZH w zakresie mikotoksyn

E. Ledzion, K. Rybińska, J. Postupolski, J. Kurpińska-Jaworska, M. Szczęsna, K. Karłowski WIĘCEJ

Aspekty prawne związane z wprowadzaniem żywności utrwalonej metodą HPP jako nowej żywności (novel food) na rynek konsumenta

W. Żyngiel, H. Kolenda WIĘCEJ

Materiały opakowaniowe a bezpieczeństwo żywności

Z. Kolek WIĘCEJ

Wyroby ceramiczne przeznaczone do kontaktu z żywnością - ocena bezpieczeństwa w zakresie migracji ołowiu i kadmu

M. Wojciechowska-Mazurek, K. Starska, M. Mania, E. Brulińska-Ostrowska, M. Opoka, U. Biernat, K. Karłowski WIĘCEJ

Jakość mikrobiologiczna jadalnych kiełków roślinnych

I. Steinka, A. Kukułowicz WIĘCEJ

Ocena zawartości akryloamidu we frytkach ziemniaczanych

I. Gielecińska, H. Mojska WIĘCEJ

Pobór akryloamidu w diecie przez przedstawicieli wybranej grupy pracowników umysłowych

W. Bekas, D. Kowalska, M. Łobacz, B. Kowalski WIĘCEJ

Wpływ typu oleju na zawartość akryloamidu oraz barwę smażonych produktów przekąskowych

A. Tajner-Czopek, A. Kita, G. Lisińska WIĘCEJ

Opracowanie metody oznaczania zawartości azotanów (III) i (V) w przetworach mięsnych z zastosowaniem kapilarnej elektroforezy strefowej

I. Olędzka, L. Konieczna WIĘCEJ

Zmiany zawartości azotanów(V) i (III) w sałacie masłowej pakowanej w atmosferze modyfikowanej

E. Radziejewska-Kubzdela, D. Walkowiak-Tomczak, R. Biegańska-Marecik WIĘCEJ

Zawartość azotanów (V) i azotanów (III) w wybranych koncentratach zup typu instant

B. Borkowska, H. Kolenda WIĘCEJ

Zawartość azotanów (V) w sałacie i szpinaku w Polsce w latach 2007. 2008

J. Gajda-Wyrębek, J. Jarecka, K. Kuźma, M. Mirkowska WIĘCEJ

Wpływ azotanów i resweratrolu na procesy trawienne in vitro oleju słonecznikowego i frytury palmowej poddanych procesom termooksydacyjnym

A. Tokarz, G. Pokorska-Lis, K. Gawkowska WIĘCEJ

Pozostałości DDT i metabolitów w mleku kobiecym

D. Skrajnowska, E. Strzelczyk, A. Kotlińska, A. Tokarz WIĘCEJ

Ocena skażenia kadmem zbóż, przetworów zbożowych i ziemniaków

A. Kot, S. Zaręba, L. Wyszogrodzka-Koma WIĘCEJ

Oznaczenia jakościowe w zakresie zawartości aspartamu i jego metabolitów w napojach gazowanych bezalkoholowych z zastosowaniem techniki HPLC

A. Rój, E. Stasiuk WIĘCEJ

Oznaczenie zawartości wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych metodą GC-MS w kawach naturalnych palonych

M. Ciecierska, M. Obiedziński WIĘCEJ

Ekspozycja na dym tytoniowy a poziom 1-hydroksypirenu u osób palących i niepalących

L. Konieczna, A. Plenis WIĘCEJ

Oznaczanie migracji pierwszorzędowych amin aromatycznych (PAAs) z wyrobów kuchennych przeznaczonych do kontaktu z żywnością

M. Pawlicka, K. Ćwiek-Ludwicka, A. Starski, H. Półtorak, A. Stelmach WIĘCEJ

Oznaczenie zawartości steroli oraz produktów utleniania steroli w wybranych jogurtach owocowych

D. Derewiaka, M. Obiedziński WIĘCEJ

Wykrywanie i oznaczanie pozostałości florfenikolu i tiamfenikolu w tkankach jadalnych zwierząt metodą elektroforezy kapilarnej

P. Kowalski, A. Plenis, I. Olędzka WIĘCEJ

Rozpowszechnienie Escherichia coli O157 w żywności z rynku krajowego

H. Ścieżyńska, B. Windyga, A. Grochowska, K. Pawłowska, Ł. Mąka, K. Karłowski WIĘCEJ

Występowanie gronkowców w żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego

J. Stankiewicz WIĘCEJ

Wpływ parametrów pasteryzacji na jakość mikrobiologiczną miazgi aloesowej

A. Kukułowicz, I. Steinka WIĘCEJ

Oporność na ciprofloksacynę i tetracyklinę szczepów Campylobacter spp. izolowanych z produktów drobiarskich

E. Maćkiw, K. Rzewuska, K. Tomczuk, D. Korsak WIĘCEJ

Oszacowanie pobrania azotynu potasu (E 249) oraz azotynu sodu (E 250) z dietą w polskiej populacji

I. Traczyk, A. Walkiewicz, M. Ołtarzewski WIĘCEJ

Ocena sposobu żywienia licealistów z Oleśnicy

B. Regulska-Ilow, R. Ilow, D. Sarzała-Kruk, J. Biernat WIĘCEJ

Ocena spożycia niektórych składników odżywczych z racjami pokarmowymi studentów lubelskich uczelni

Z. Marzec, W. Koch, A. Marzec WIĘCEJ

Ocena sposobu żywienia studentek Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie

A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak WIĘCEJ

Poziom spożycia składników podstawowych w grupie kobiet stosujących tradycyjny i optymalny model żywienia

I. Bolesławska, J. Przysławski, M. Grzymisławski WIĘCEJ

Ocena zawartości makroskładników w diecie mężczyzn w wieku średnim oraz stopnia realizacji ich potrzeb energetycznych

D. Włodarek, A. Gurtatowska WIĘCEJ

Zawartość składników mineralnych w diecie mężczyzn zamieszkujących Białystok

A.E. Charkiewicz, A. Szpak, B. Poniatowski, J. Korecki, Z. Sawicki WIĘCEJ

Wapń i magnez w dietach osób starszych z regionu Podlasia

R. Markiewicz, M.H. Borawska, K. Socha, A. Gutowska WIĘCEJ

Czy długoterminowe stosowanie diety redukującej masę ciała wymaga suplementacji składnikami mineralnymi?

L. Ostrowska, E. Stefańska, D. Czapska, J. Karczewski WIĘCEJ

Wpływ fitoestrogenów na gęstość mineralną kości (BMD żuchwy, kręgosłupa, kości udowej)

M. Rahnama, J. Błoniarz, S. Zaręba, W. Świątkowski WIĘCEJ

Wartość energetyczna diety oraz spożycie makroskładników pokarmowych przez dzieci z otyłością prostą w wieku 13-15 lat

Saeed Bawa, M. Gryska, H. Weker , A. Starbała WIĘCEJ

Wpływ diety o niskim indeksie glikemicznym na zmiany składu ciała i spoczynkowych wydatków energetycznych u odchudzających się kobiet

E. Lange, B. Tymolewska-Niebuda, A. Kacperska WIĘCEJ

Czynniki sprzyjające efektywnemu postępowaniu żywieniowemu u dzieci w wieku przedpokwitaniowym z otyłością prostą

H. Weker, H. Dyląg, M. Barańska, W. Klemarczyk, A. Riahi, J. Gajewska, M. Strucińska, M. Więch WIĘCEJ

Dieta a zawartość magnezu w surowicy pacjentów z tętniakiem mózgu

K. Socha, M. H. Borawska, Z. Mariak, J. Kochanowicz, J. Soroczyńska WIĘCEJ

Witaminy w diecie osób dorosłych HIV-pozytywnych

A. Lebiedzińska, N. Bierżyńska, M. Lemańska, M. Jankowska, H. Trocha, T. Smiatacz, P. Szefer WIĘCEJ

Charakterystyka spożycia tłuszczów przez pacjentów podejmujących rehabilitację po przebytym zawale mięśnia sercowego

E. Mędrela-Kuder WIĘCEJ

Dożywianie uczniów w szkołach podstawowych i gimnazjach w województwie podlaskim w latach 2006-2007

J. Karczewski, R. Szczerbiński, A. Gabrylewska WIĘCEJ

Częstotliwość spożycia wybranych napojów mlecznych

K. Szymandera-Buszka, D. Górecka WIĘCEJ

Ocena zwyczajów żywieniowych gimnazjalistów z Oleśnicy

R. Ilow, B. Regulska-Ilow, K. Płonka, J. Biernat WIĘCEJ

Ocena sposobu żywienia studentek dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Białymstoku

W.J. Charkiewicz, R. Markiewicz, M.H. Borawska WIĘCEJ

Ocena sposobu odżywiania studentek Wyższej Szkoły Kosmetologii i Ochrony Zdrowia w Białymstoku

K. Socha, M. H. Borawska, R. Markiewicz,W. J. Charkiewicz WIĘCEJ

Analiza zawartości wybranych mikropierwiastków i witamin w całodziennych racjach pokarmowych (CRP) studentek UM w Białymstoku w aspekcie zachowań prozdrowotnych dotyczących racjonalnego żywienia

J. Ustymowicz-Farbiszewska, B. Smorczewska-Czupryńska, B. Goss, J. Karczewski WIĘCEJ

Analiza wartości energetycznej całodziennych racji pokarmowych (CRP) studentek UM w Białymstoku oraz zawartości w nich podstawowych składników odżywczych

B. Smorczewska-Czupryńska, J. Ustymowicz-Farbiszewska, P. Cymek, J. Dubiel, J. Karczewski WIĘCEJ

Ocena sposobu żywienia kobiet o zróżnicowanym stopniu odżywienia

E. Stefańska, L. Ostrowska, D. Czapska, J. Karczewski WIĘCEJ

Ocena zawartości wybranych składników mineralnych w całodziennych racjach pokarmowych studentów uczelni medycznej w latach 2003/2004 i 2008/2009

D. Czapska, L. Ostrowska, E. Stefańska, J. Karczewski WIĘCEJ

Ocena stosowania suplementów witaminowo-mineralnych oraz preparatów ziołowych przez wybraną grupę pacjentów z pierwotnym nadciśnieniem tętniczym

K. Durkalec-Michalski, J. Suliburska, Z. Krejpcio, P. Bogdański WIĘCEJ

Spożycie jodu w wybranych grupach młodzieży szkolnej z rejonu Pomorza

K. Stoś, M. Jarosz, Z. Szybiński, A. Głowala, M. Ołtarzewski, M. Zakrzewska WIĘCEJ

Zwyczaje obróbki kulinarnej w warunkach domowych

R. Korzeniowska-Ginter WIĘCEJ

Technologiczne i surowcowe uwarunkowania sposobu żywienia studentów Akademii Morskiej w Gdyni

R. Korzeniowska-Ginter WIĘCEJ

Wartość energetyczna diety oraz spożycie makroskładników pokarmowych przez otyłe i normosteniczne dzieci uczęszczające do przedszkola

A. Starbała, Saeed Bawa, M. Wojciechowska, H. Weker WIĘCEJ

Realizacja zaleceń na wybrane składniki odżywcze u pacjentów hemodializowanych

L. Kozłowska, K. Łoś WIĘCEJ

Badanie zawartości Zn, Cu, Mn i Fe w suplementach diety zawierających antyoksydanty

J. Błoniarz, S. Zaręba, M. Rybak WIĘCEJ

Zawartość ołowiu i kadmu w całodziennych racjach pokarmowych stosowanych w żywieniu żołnierzy WP oraz konsumentów zakładów żywienia zbiorowego pozostających pod nadzorem wojska

A. Kłos, J. Bertrandt, E. Stężycka, M. Długaszek WIĘCEJ

Zawartość metali ciężkich: ołowiu i kadmu w napojach bezalkoholowych słodzonych aspartamem i acesulfamem K

E. Stasiuk, A. Rój WIĘCEJ

Zawartość kofeiny w produktach spożywczych

M. Jarosz, R. Wierzejska, H. Mojska, K. Świderska M. Siuba WIĘCEJ

Owoce jako niezbędny składnik zdrowej diety człowieka

M. Grembecka, A. Pankowska, A. Gallas-Chrulska, P. Szefer WIĘCEJ

Ocena zawartości wapnia i magnezu w wybranych ziołach i preparatach ziołowych

S. Zaręba, L. Wyszogrodzka-Koma, A. Kot WIĘCEJ

Zawartość wapnia i fosforu w niektórych produktach przeznaczonych do żywienia niemowląt i małych dzieci

A. Marzec, Z. Marzec, J. Kidała, S. Zaręba WIĘCEJ

Wzajemne relacje stężeń Ca i P w serach źródłem prawidłowo zbilansowanej diety

A. Kusiuk, M. Grembecka, P. Szefer WIĘCEJ

Zawartość Na, K, Ca i Mg w jadalnych częściach - w miąższu i skórce jabłek odmian uprawianych amatorsko

B. Kiczorowska WIĘCEJ

Zawartość żelaza i cynku w naparach i odwarach sporządzonych z roślinnych surowców leczniczych

A. Arceusz, A. Mieczkowska, I. Radecka, M. Wesołowski WIĘCEJ

Oszacowanie zawartości miedzi, manganu, cynku i żelaza w ziołach i liściach roślin leczniczych

B. Ulewicz-Magulska, M. Baranowska, M. Wesołowski WIĘCEJ

Jod i fluor w produktach rybnych

Z. Usydus, J. Szlinder-Richert WIĘCEJ

Ocena zawartości piperyny w czarnym pieprzu ziarnistym Piper nigrum L.

J. Newerli-Guz, M. Śmiechowska WIĘCEJ

Kasze źródłem tiaminy i niacyny w diecie człowieka

J. Czaja, A. Lebiedzińska, A. Dawidowska, K. Panasiuk, P. Szefer WIĘCEJ

Ocena składu i właściwości soków owocowych preferowanych przez konsumentów

M. Michalak-Majewska, W. Żukiewicz-Sobczak, J. Kalbarczyk WIĘCEJ

Stres oksydacyjny i zaburzenia metaboliczne u szczurów w modelu wysokofruktozowym. Cz. II. Wpływ soku z aronii na wybrane parametry biochemiczne osocza

M. Fołta, H. Bartoń, P. Paśko, P. Zagrodzki, M. Krośniak, Z. Zachwieja WIĘCEJ

Ocena zmian zawartości składników bioaktywnych oraz zdolności antyoksydacyjnej soków z marchwi purpurowej podczas przechowywania

M. Kidoń, J. Czapski WIĘCEJ

Zmiany zawartości związków fenolowych i zdolności przeciwutleniającej w jarmużu o małym stopniu przetworzenia pakowanym w atmosferze modyfikowanej

R. Biegańska-Marecik, E. Radziejewska-Kubzdela WIĘCEJ

Wpływ obróbki termicznej na właściwości antyoksydacyjne soków z wybranych odmian pomidora

E. Kurzeja, M. Stec, K. Pawłowska-Góral, M. Dudek, M. Wardas WIĘCEJ

Ocena zawartości związków aktywnych biologicznie w owocach pomidora gruntowego nowych linii hodowlanych

M. Zalewska-Korona, E. Jabłońska-Ryś WIĘCEJ

Metody oznaczania aktywności antyoksydacyjnej miodów pszczelich

A. Wilczyńska WIĘCEJ

Właściwości przeciwutleniające miodów pitnych

E. Majewska, A. Myszka WIĘCEJ

Enzymy antyoksydacyjne a sposób żywienia - analiza wyników badań własnych

B. Grygiel-Górniak, J. Przysławski, I. Krela-Kaźmierczak, K. Linke, A. Szczepanik WIĘCEJ

Określenie potencjału antyoksydacyjnego ekstraktów z liści morwy białej

M. Jeszka, J. Kobus, E. Flaczyk WIĘCEJ

Porównanie zawartości i aktywności wybranych związków przeciwutleniających w produktach z orkiszu

E. Worobiej, M. Wocial, M. Piecyk WIĘCEJ

Aktywność antyoksydacyjna popularnych gatunków owoców, warzyw, grzybów i nasion roślin strączkowych

M.E. Zujko, A. Witkowska WIĘCEJ

Aktywność antyoksydacyjna owoców leśnych

A. Witkowska, M.E. Zujko WIĘCEJ

Potencjał antyoksydacyjny oraz kwasowość w zależności od odmiany i zastosowanej podkładki w jabłkach z okolic Krakowa

M. Krośniak, A. Piotrowska, J. Błaszczyk WIĘCEJ

Pojemność antyoksydacyjna wybranych napojów owocowych

W. Żukiewicz-Sobczak, M. Michalak-Majewska, J. Kalbarczyk WIĘCEJ

Oznaczanie zawartości polifenoli i badanie właściwości przeciwutleniających rodzynek

B. Drużyńska, S. Zwolińska, E. Worobiej, R. Wołosiak WIĘCEJ

Składniki przeciwutleniające w wybranych orzechach

R. Wołosiak, G. Głowacka, D. Derewiaka, M. Piecyk, B. Drużyńska, E. Worobiej WIĘCEJ

Ocena barwy oraz zawartości barwników karotenoidowych w owocach pomidora nowych linii hodowlanych

E. Jabłońska-Ryś, M. Zalewska-Korona WIĘCEJ

Wpływ suszonego oregano na peroksydację lipidów wybranych olejów jadalnych

E. Kurzeja, M. Stec, K. Pawłowska-Góral, I. Maciejewska-Paszek, A. Wylężek WIĘCEJ

Czynniki ryzyka stresu oksydacyjnego oraz rozwoju zmian miażdżycowych w grupie otyłych kobiet po menopauzie

B. Grygiel-Górniak, J. Przysławski, I. Górna, M. Chuchracki WIĘCEJ

Aktywność antyoksydacyjna czekolad, orzechów i nasion

M.E. Zujko, A. Witkowska WIĘCEJ

Wpływ różnorodnych czynników dietetycznych na zawartość kwasu żwaczowego (cis-9, trans-11 CLA) i profil kwasów tłuszczowych w surowicy szczurów. Cz. I.

A. Białek, A. Tokarz, A. Wiśniowska WIĘCEJ

Kwasy tłuszczowe n-3 i n-6, a parametry kognitywne i behawioralne u dzieci - przegląd literatury

P. Zagrodzki WIĘCEJ

Postawa młodych konsumentów wobec produktów mlecznych i probiotyków

D. Zaręba, M. Ziarno, A. Hauzer WIĘCEJ

Aktywność mikrobiologiczna i cytotoksyczność wybranych kwasów fenolowych w testach in vitro

S.K. Czechowska, R. Markiewicz, M.H. Borawska WIĘCEJ

Ocena preferencji smakowych soków marchwiowych na tle wybranych parametrów jakościowych

A. Malik, A. Krukowska WIĘCEJ

Wykorzystanie odpadów przemysłu spożywczego do produkcji alkoholu etylowego

M. Gumienna, M. Lasik, Z. Czarnecki WIĘCEJ

Wpływ ekstraktów z nasion, łupin i bielma soi oraz soczewicy na aktywność trypsyny

W. Roszkowska-Jakimiec, E. Milewska, K. Bielawska, A. Markowska WIĘCEJ

Ocena aktywności przeciwbakteryjnej olejku eterycznego, wyciągu wodnego oraz preparatu handlowego z rozmarynu lekarskiego (Rosmarinus officinalis)

E. Hać-Szymańczuk, J. Roman, K. Bednarczyk WIĘCEJ

Właściwości przeciwbakteryjne filmu pullulanowego wzbogaconego w ekstrakt z cząbru górskiego (Satureja montana)

M. Gniewosz, A. Synowiec, M. Dyrda, A. Kuczerenko, J.L. Przybył, Z. Węglarz WIĘCEJ

Studia nad czynnikami determinującymi przeżywalność lab w warunkach symulujących układ pokarmowy

M. Ziarno, D. Zaręba, D. Jamiołkowska WIĘCEJ

Wpływ wybranych czynników socjo-demograficznych na poziom wiedzy osób zdrowych na temat cukrzycy

G. Duda, A. Wichura-Demska WIĘCEJ

Bezpieczeństwo żywności w opinii polskich konsumentów

S. Żakowska-Biemans WIĘCEJ

Wiedza na temat alergii pokarmowej w różnych grupach zawodowych na terenie Poznania

A. Jędrusek-Golińska, E. Klarzyńska WIĘCEJ

8-izoPGF2- w surowicy krwi jako biowskaźnik zmian zachodzących w procesie nowotworowym indukowanym DMBA u szczurów

B. Bobrowska, A. Tokarz, S. Białek, T. Bat-Erdene WIĘCEJ

Rola składników diety w rozwoju procesu nowotworowego indukowanego 7,12-dimetylobenzantracenem u szczurów

B. Bobrowska, A. Tokarz, G. Grynkiewicz WIĘCEJ

Wpływ podaży w diecie ogrzewanych i nieogrzewanych olejów roślinnych na zawartość kwasu żwaczowego (cis-9, trans-11 CLA) i profil kwasów tłuszczowych w surowicy szczurów. Cz. II.

A. Białek, A. Tokarz, P. Wagner WIĘCEJ

Wpływ tłuszczów diety na zawartość kwasów hydroksyeikozatetraenowych w surowicy krwi szczurów

M. Jelińska, A. Tokarz, K. Prusakowska WIĘCEJ

Interakcje witaminy K z pożywieniem i lekami

P. Paśko, Z. Zachwieja WIĘCEJ

Ocena zawartości i biodostępności składników odżywczych z potraw "słowiańskich"

W. Anysz, M. Kamińska, W. Kazimierska, R. Kuśmirek, M. Nosarzewska, A. Raczak, E. Rogowska, K. Srebrzyńska, A. Białek, H. Lis, P. Lis, A. Tokarz WIĘCEJ

Wpływ lipidów żółtka jaja kurzego naturalnie wzbogaconego w izomery sprzężonego kwasu linolowego na proliferację komórek czerniaka ludzkiego

A. Koronowicz, K. Żwawa, B. Szymczyk, P. Pisulewski, P. Laidler WIĘCEJ

Wpływ sprzężonych dienów kwasu linolowego (CLA) na masę i zmiany histologiczne wątroby oraz poziom triacylogliceroli u szczurów żywionych dietą wysokofruktozową

E. Maślak, R.B. Kostogrys, P.M. Pisulewski WIĘCEJ

Żywieniowe aspekty zwyrodnienia plamki związane z wiekiem - AMD - artykuł poszerzony, tylko w wersji elektronicznej

J. Piotrowicz, P. Zagrodzki WIĘCEJ

Powierzchniowe związki wydzielane przez żywieniowe i pastewne rośliny inhibowały mitozy

A.M. Zobel, G. Zobel, S.E. Schellenberger WIĘCEJ

Ocena zawartości dwutlenku siarki w popularnych białych winach pochodzenia zagranicznego

B. Sperkowska, G. Bazylak WIĘCEJ

Spożycie wapnia w produktów mlecznych i żywności wzbogacanej oraz suplementów wapnia przez dziewczęta w różnym wieku

L. Wądołowska, K. Pabjan, M.A. Słowińska, M. Człapka-Matyasik, E. Niedzwiecka WIĘCEJ

Ocena zawartości włókna surowego i jego frakcji w wybranych produktach zbożowych

A. Winiarska-Mieczan, R. Sołtys WIĘCEJ

Właściwości przeciwutleniające miodów wielokwiatowych i innych produktów pszczelich

E. Majewska, J. Trzanek WIĘCEJ

Analiza składu i jakości tłuszczu z medium i frytek z restauracji typu fast-food, ze szczególnym uwzględnieniem izomerów trans kwasów tłuszczowych

J. Rutkowska, A. Żbikowska WIĘCEJ

Skład kwasów tłuszczowych serów podpuszczkowych pochodzących z rejonu Polski: północnego, wschodniego i centralnego

J. Rutkowska, A. Sadowska, M. Tabaszewska, A. Stołyhwo WIĘCEJ

Badania właściwości przeciwutleniających 1,2,3,4-tetrahydro-2,2,4,7-tetrametylochinoliny (THTMQ)

U. Skolimowska, J. Skolimowski, A. Wędzisz WIĘCEJ

Rozdział garbników katecholowych różnych gatunków zielonych i czarnych herbat za pomocą chromatografi i kolumnowej

A. Stańczyk, A. Wędzisz WIĘCEJ

Wpływ diety na procesy wolnorodnikowe w jelicie grubym

A. Zajdel, A. Wilczok, B. Parfi niewicz WIĘCEJ

Próba oszacowania pobrania rtęci z racją pokarmową w latach 1997-2006 w Polsce

J. Pierzynowska, K. Uchto, M. Górnicka WIĘCEJ

Mechanizm nefrotoksycznego działania wybranych metali ciężkich

Z. Marchewka WIĘCEJ

Ocena zanieczyszczenia cynkiem i miedzią produktów roślinnych z regionu Legnicko-Głogowskiego

D. Orzeł, M. Bronkowska, D. Figurska-Ciura, M. Styczyńska, J. Wyka, A. Żechałko-Czajkowska , J. Biernat WIĘCEJ

Bioindykatory zanieczyszczenia środowiska naturalnego fluorem

A. Telesiński, M. Śnioszek WIĘCEJ

Pozostałości ditiokarbaminianów w żywności oraz potencjalne ryzyko narażenia konsumentów

B. Łozowicka, P. Kaczyński WIĘCEJ

Wpływ skrobi opornej RS4 w dietach wysokotłuszczowych na absorpcje wapnia i fosforu u szczurów Wistar

D. Orzeł, M. Bronkowska, M. Styczyńska WIĘCEJ

Zmiany aktywności enzymów GSH-zależnych w izolowanych hepatocytach szczura poddanych działaniu kadmu

H. Czeczot, M. Skrzycki, M. Majewska, M. Podsiad, W. Karlik, D. Grono, M. Wiechetek WIĘCEJ

Sprawozdanie z XX Ogólnopolskiego Sympozjum Bromatologicznego

A. Tokarz WIĘCEJ