ARTYKUŁ

A. Telesiński, A. Wieteska, M. Onyszko, M. Okińska, E. Niedźwiecki

Analiza fi tochemiczna i właściwości przeciwutleniające soku z nagietka lekarskiego (Calendula offi cinalis L.)
2014-04-01

Wykonano analizę fi tochemiczną soku otrzymanego z surowców pozyskanych z nagietka lekarskiego. W soku otrzymanym ze wszystkich surowców pozyskanych z nagietka lekarskiego: kwiatach, liściach, zielu oraz niedojrzałych owocach wykazano obecność terpenoidów, fl awonoidów, aminokwasów oraz cukrów redukujących. Natomiast największymi właściwościami przeciwutleniającymi odznaczał się sok otrzymany z kwiatów oraz ziela.
Słowa kluczowe: Calendula offi cinalis L., surowce zielarskie, analiza fi tochemiczna, właściwości przeciwutleniające.
Key words: Calendula offi cinalis L., herbal raw, phytochemical screening, antioxidant activity.

Analiza fi tochemiczna i właściwości przeciwutleniające soku z nagietka lekarskiego (Calendula offi cinalis L.)

195.13 kB | 21 grudnia 2017