ARTYKUŁ

Ewa Malczyk, Agnieszka Malczyk, Anna Krawczyk

Zachowania żywieniowe grupy Polaków mieszkających w Polsce i w Wielkiej Brytanii
2022-11-07

Wprowadzenie. Zjawisko emigracji jest złożone, dla emigrantów jest doświadczeniem osobistym i emocjonalnym, a więc subiektywnym. Życie na emigracji często różni się, niejednokrotnie w znacznym stopniu, od życia w ojczystym kraju, wiąże się z koniecznością osiedlenia w nowych, najczęściej odmiennych warunkach bytowych, społecznych i kulturowych. Większość emigrantów stopniowo zmienia swój sposób żywienia, przyjmując zasady żywienia kraju gospodarza. Jednak zawsze powinno się pamiętać o prawidłowych zachowaniach żywieniowych, które wsparte aktywnością fizyczną są najskuteczniejszym sposobem zapobiegania przewlekłym chorobom niezakaźnym. Leży to w interesie większości społeczeństw na świecie, niezależnie od miejsca zamieszkania, a także ruchów emigracyjnych.

Cel. Celem pracy było porównanie zachowań żywieniowych Polaków mieszkających w Polsce i w Wielkiej Brytanii.

Materiał i metody. Narzędziem badawczym był kwestionariusz ankiety składający się z pytań o płeć, wiek, wykształcenie, status społeczny, kraj zamieszkania, okres zamieszkania poza ojczyzną, masę i wysokość ciała oraz 30 pytań dotyczących zachowań żywieniowych. W oparciu o test niezależności Chi^2 dokonano oceny zależności pomiędzy zachowaniami żywieniowymi respondentów mieszkających w Polsce i zachowaniami żywieniowymi respondentów mieszkających w Wielkiej Brytanii. Za poziom istotności przyjęto p < 0,05.

Wyniki. Badana grupa Polaków mieszkająca dłużej niż 5 lat w Londynie w porównaniu z rodakami mieszkającymi w kraju spożywała mniej posiłków w ciągu dnia, częściej spożywała gotowane warzywa, a rzadziej sery twarogowe i ziemniaki. Jednak w kilku aspektach zdrowego odżywiania grupa brytyjska poprawiła swoje zachowania żywieniowe, a mianowicie częściej spożywała nasiona roślin strączkowych oraz w umiarkowanych ilościach spożywała kawę, a rzadziej spożywała sery żółte, wędliny oraz słodkie napoje gazowane.

Wnioski. Zachowania żywieniowe Polaków mieszkających w Wielkiej Brytanii (Londyn) i mieszkających w kraju różniły się w zakresie liczby spożywanych posiłków w ciągu dnia, częstotliwości spożycia serów żółtych i twarogowych, wędlin, ziemniaków, nasion roślin strączkowych, słodzonych napojów gazowanych, liczby wypijanych filiżanek kawy oraz postaci spożywanych warzyw.

Słowa kluczowe: zachowania żywieniowe, częstotliwość spożycia, emigracja.

© Bromat. Chem. Toksykol, 2021, 54 (2): 75–92

 

Eating behaviours of a group of Polish people living in Poland and the United Kingdom

Introduction. The phenomenon of emigration is complex, for emigrants it is a personal and emotional experience, and therefore subjective. Life in emigration often differs, and many times to a considerable degree, from life in the home country; it involves the necessity to settle in new, usually different living, social and cultural conditions. Most emigrants gradually change their diet, adopting the principles of nutrition of the host country. However, one should always remember about proper dietary behaviour, which supported by physical activity is the most effective way to prevent chronic non-communicable diseases. This is in the interest of most societies around the world, regardless of where they live, as well as emigration movements.

Aim. The aim of the study was to compare the dietary behaviour of Poles living in Poland and the United Kingdom.

Material and methods. The research tool was a survey questionnaire consisting of questions about gender, age, education, social status, country of residence, period of living outside the home, body weight and height, and 30 questions about eating behaviour. Based on the Chi^2 test of independence, the relationship between eating behaviour of respondents living in Poland and eating behaviour of respondents living in the UK was assessed. The level of significance was taken as p < 0.05.

Results. The study group of Poles living longer than 5 years in London, compared with their compatriots living in the country, consumed fewer meals per day, more often consumed cooked vegetables, and less often cottage cheese and potatoes. However, in several aspects of healthy eating, the British group improved their eating behaviour, namely they consumed pulses more often and consumed coffee in moderation, and consumed cream cheese, cold cuts and sweetened carbonated drinks less often.

Conclusions. The dietary behaviours of Poles living in the UK (London) and those living at home (Poland) differed in terms of the number of meals consumed per day, the frequency of consumption of cream cheese, cottage cheese, cold cuts, potatoes, legume seeds, sweetened carbonated drinks, the number of cups of coffee consumed and the form of vegetables consumed.

Keywords: eating behaviours, frequency of consumption, migration.

© Bromat. Chem. Toksykol, 2021, 54 (2): 75–92

Zachowania żywieniowe grupy Polaków mieszkających w Polsce i w Wielkiej Brytanii

403.23 kB | 7 listopada 2022