ARTYKUŁ

Mateusz Konrad Witkowski, Aleksandra Ryglowska, Halina Grajeta, Anna Prescha

Ocena wskaźnika zapalnego diety (Dietary Inflammatory Index) u osób z nadwrażliwością na aspirynę i inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NANLPZ)
2022-11-07

Przedmiot badań. Niesteroidowe leki przeciwzapalne (NLPZ) są jedną z najczęściej stosowanych grup leków, na którą nadwrażliwość może wykazywać 1,9% społeczeństwa. Klinicznie NANLPZ manifestuje się wieloma objawami występującymi zazwyczaj od kilku minut do kilkunastu godzin od momentu przyjęcia leku. Nadwrażliwość ta ma podłoże zapalne. Składniki diety, takie jak: wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT), polifenole, pre- i probiotyki, błonnik, witaminy A, D, E, C oraz selen, cynk i magnez wpływają na wygaszanie stanu zapalnego, natomiast węglowodany proste, nasycone kwasy tłuszczowe (NKT), kwasy tłuszczowe typu trans (KTT), cholesterol, gluten i sól go nasilają. Suma ich właściwości pro- i przeciwzapalnych składa się na wskaźnik zapalny diety (ang. Dietary Inflammatory Index, DII) – narzędzie opracowane w celu oceny wpływu sposobu żywienia pacjenta na stan zapalny. W piśmiennictwie brak jest danych na temat wartości DII u osób z NANLPZ.

Cel pracy. Celem pracy było przeprowadzenie obliczeń DII i jego ocena u pacjentów z NANLPZ.

Materiał i metody. Od 41 osób z NANLPZ oraz od 59 osób z grupy kontrolnej zebrano wywiady żywieniowe z 3 bądź 7 dni. Na ich podstawie wyliczono podaż składników pokarmowych i produktów spożywczych niezbędnych do obliczenia DII. Dla większości składników wykorzystano w tym celu program Aliant. Spożycie flawonoidów i izoflawonów wyliczono korzystając z baz danych opracowanych przez USDA.

Wyniki. Średnia wartość DII wynosiła 1,9 zarówno w grupie badanej, jak i kontrolnej, i wskazywała na to, że badani z obu grup stosowali dietę o prozapalnych właściwościach. Nie występowały istotne statystycznie różnice w DII w obrębie płci w obu grupach, a także między kobietami i mężczyznami.

Wnioski. Średnia wartość DII dla pacjentów z NANLPZ nie różniła się od średniego DII w grupie kontrolnej, co wskazuje na małą wiedzę pacjentów na temat podłoża zapalnego schorzenia i wynikających z niego potrzeb żywieniowych.

W celu ograniczenia częstości występowania objawów nadwrażliwości u pacjentów z NANLPZ oraz poprawienia tym samym jakości ich życia, racjonalnym wydaje się wprowadzenie do modelu żywienia tych osób produktów bogatych w przeciwzapalne składniki pokarmowe, które jednocześnie nie są źródłem salicylanów.

Słowa kluczowe: składniki pro- i przeciwzapalne diety, wskaźnik zapalny diety, nadwrażliwość na NLPZ.

© Bromat. Chem. Toksykol, 2021, 54 (2): 119–132

 

Assessment of Dietary Inflammatory Index (DII) in subjects with hypersensitivity to aspirin and other non-steroidal anti-inflammatory drugs (HANSADIs)

Subject of study. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) are one of the most commonly used group of drugs, to which up to 1,9% of the population may be hypersensitive. Clinically, hypersensitivity reactions to NSAIDs are manifested by a number of symptoms usually occurring few minutes to several hours after taking the drug. It is an inflammatory hypersensitivity. Nutrients such as: polyunsaturated fatty acids (PUFA), polyphenols, pre- and probiotics, fiber, vitamins A, D, E, C as well as selenium, zinc and magnesium help to reduce inflammation, while e.g. simple carbohydrates, saturated fatty acids (SFA), trans fatty acids, cholesterol, gluten and salt increase it. The sum of their pro- and anti-inflammatory properties makes up the Dietary Inflammatory Index (DII), a tool developed to assess the impact of patient’s diet on inflammation. There are no data in the literature on the value of DII in people with hypersensitivity to NSAIDs.

Objective. The aim of this study was to calculate DII and evaluate it in patients with hypersensitivity to aspirin (ASA) and other NSAIDs.

Methods. Dietary histories covering 3 to 7 days were collected from 41 patients with hypersensitivity to aspirin and other NSAIDs and from 59 control subjects. From these, the supply of nutrients and food products required for the calculation of DII was calculated. To calculate the supply of most components, the Aliant program by Cambridge Diagnostic was used. The intake of flavonoids and isoflavones was calculated using databases developed by the USDA.

Results. The mean DII value was 1.9 in both the test and control groups, indicating that the subjects of both groups followed a pro-inflammatory diet. There were no statistically significant differences in DII within sex in the study and control group and between men and women. These results highlight the need to provide better education for patients regarding dietary principles in inflammatory disease, which include hypersensitivity to ASA and other NSAIDs.

Conclusions. The mean DII value for patients with hypersensitivity to NSAIDs did not differ from the mean DII value in the control group, which indicates a low awareness of patients about the underlying causes of the inflammatory disease and the nutritional needs resulting from it.

In order to reduce the incidence of hypersensitivity symptoms in patients with hypersensitivity to NSAIDs and thus improve their quality of life, it seems rational to introduce into the model of nutrition of these people products rich in anti-inflammatory nutrients, which are not a source of salicylates.

Keywords: pro- and anti-inflammatory nutrients, DII,  hypersensitivity to NSAIDs.

© Bromat. Chem. Toksykol, 2021, 54 (2): 119–132

Ocena wskaźnika zapalnego diety (Dietary Inflammatory Index) u osób z nadwrażliwością na aspirynę i inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (NANLPZ)

449.57 kB | 7 listopada 2022