ARTYKUŁ

Paulina Żuk, Dorota Skrajnowska, Barbara Bobrowska-Korczak

Ocena jakościowa sposobu żywienia wybranych grup sportowców
2023-01-25

Przedmiot badań. Przestrzeganie zasad prawidłowego żywienia jest ważne dla utrzymania zdrowia i jak najlepszej dyspozycji fizycznej sportowców.
Cel badań.Celem badań była analiza jakościowa sposobu żywienia i suplementacji wybranych grup sportowców – biegaczy narciarskich oraz osób, które ćwiczą na siłowni.
Materiał i metody. Badaniem objęto 117 osób czynnie uprawiających sport. W badaniu wzięło udział 64. biegaczy narciarskich (32 kobiety i 32 mężczyzn) i 53 osoby, które regularnie ćwiczyły na siłowni (33 kobiet i 20 mężczyzn). W celu przeprowadzenia oceny jakościowej sposobu żywienia sportowców przeprowadzono wywiad w formie autorskiej ankiety. Badania przeprowadzone zostały w sposób zdalny i były anonimowe. Ankieta zawierała 60 pytań jednokrotnego i wielokrotnego wyboru, z możliwością dodania własnej odpowiedzi. Pytania zostały dostosowane do grupy, do której były kierowane i ich wybór był pokierowany znajomością specyfiki sportu.
Wyniki. Na podstawie przeprowadzonych badań, wykazano wiele nieprawidłowości w sposobie żywienia sportowców zarówno w grupie biegaczy narciarskich, jak i osób ćwiczących siłowo. Wykazano nieprawidłowości w podaży płynów biegaczy narciarskich. Przyjmowali oni zbyt małą ilość płynów w stosunku do podejmowanego wysiłku fizycznego. Wykazano periodyzację w żywieniu biegaczy narciarskich spowodowaną przygotowaniami do sezonu startowego, co może mieć wpływ na wyniki badania.
Wnioski. Ze względu na liczne błędy żywieniowe, występujące wśród sportowców biorących udział w badaniu, istnieje potrzeba prowadzenia badań w tym kierunku oraz szersza edukacja środowiska sportowego

Słowa kluczowe: sport, sposób żywienia, ocena jakościowa.

BROMAT. CHEM. TOKSYKOL., 2021, 54(4): 250–264

 

Qualitative analysis of nutrition and food supplementation in a selected group of athletes

Introduction. Complying with the rules of good nutrition is important to maintain the athletes’ good health and high sporting performance.
Aim. The aim of the present investigations was to perform a qualitative analysis of nutrition and food supplementation in a selected group of athletes – ski runners and individuals doing physical activity in the gym.
Methods. The study included 117 persons regularly doing sport: 64 ski runners (32 women and 32 men) as well as 53 persons regularly doing physical activity in the gym. In order to perform a quantitative assessment of the way of nutrition of the examined athletes, a survey was performed in the form of the researchers’ own questionnaire. The studies were performed on-line and were anonymous. The questionnaire contained 60 single-choice and multiple-choice test questions with the possibility of adding the respondents’ own answers. The questions were adjusted to the group at which they were targeted and they were chosen basing on the knowledge of specific character of the sport.
Results. On the basis of the performed studies a number of nutritional abnormalities were found both in the group of ski runners and the persons doing physical activity in the gym. In the group of ski runners nutritional mistakes included inadequate hydration, that is too low supply of fluids in relation to the undertaken physical effort. Nutrition periodization was detected in ski runners, related to their preparation for the starting season, which may affect the results of the study.
Conclusions. Because of multiple nutritional mistakes made by the athletes who took part in the study, it is necessary to perform further investigations in this field and also to better educate the sport environment.

Keywords: sports, nutrition, quantitative analysis.

BROMAT. CHEM. TOKSYKOL., 2021, 54(4): 250–264

 

Ocena jakościowa sposobu żywienia wybranych grup sportowców

335.29 kB | 31 stycznia 2023