Spis treści/Contens 2015-11-25 Spis artykułów Źródła wiedzy i zastosowanie przypraw ziołowych przez osoby dorosłe zamieszkujące okręg małopolski i śląski J. Żwirska, K. Żyła, E. Błaszczyk, P. Jagielski, M. Schlegel-Zawadzka 193.27 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wiedzy żywieniowej dotyczącej probiotyków wśród mieszkańców pograniczna Polski i Czech M. Zołoteńka-Synowiec, E. Malczyk, B. Całyniuk, J. Wyka, M. Mełech 186.08 kB | 21 grudnia 2017 Ocena zależności pomiędzy spożyciem wybranych witamin i składników mineralnych a całkowitym potencjałem antyoksydacyjnym chorych na raka płuca K. Zabłocka-Słowińska, K. Pawełczyk, M. Gołecki, M. Kosacka, I. Porębska, S. Płaczkowska, K. Ryndak, R. Jankowska, H. Grajeta 220.93 kB | 21 grudnia 2017 Ocena spożycia alkoholu, kawy i palenia papierosów wśród kobiet w ciąży J. Wyka, M. Misiarz, E. Malczyk, M. Zołoteńka-Synowiec, B. Całyniuk, B. Smółka, D. Mazurek 155.44 kB | 21 grudnia 2017 Zawartość wybranych związków odżywczych i biologicznie aktywnych w produktach z surowców niekonwencjonalnych – konopi siewnych (Cannabis sativa L.) oraz kasztanów jadalnych (Castanea sativa mill.) E. Worobiej, J. Mądrzak, M. Piecyk 179.54 kB | 21 grudnia 2017 Ocena jakości i właściwości przeciwutleniających wybranych kaw rozpuszczalnych R. Wołosiak, W. Krawczyk, D. Derewiaka, E. Majewska, J. Kowalska, B. Drużyńska 180.55 kB | 21 grudnia 2017 Porównanie właściwości antyoksydacyjnych i składu pierwiastkowego w wybranych odmianach borówki amerykańskiej A. Wojtanowska-Krośniak, R. Francik, M. Krośniak, T. Rodack, S. Sroka, P. Zagrodzki 200.37 kB | 21 grudnia 2017 Właściwości teksturalne ciastek kruchych wypieczonych na bazie tłuszczu przeestryfikowanego M. Wirkowska-Wojdyła, J. Bryś, E. Ostrowska – Ligęza, A. Górska, H. Kowalska 206.04 kB | 21 grudnia 2017 Żywność dla niemowląt i małych dzieci – aktualne spojrzenie H. Weker, M. Więch, H. Wilska, M. Barańska 236.43 kB | 21 grudnia 2017 Wartość energetyczna i podstawowe składniki odżywcze w dietach pacjentów z łuszczycą M. Wacewicz, K. Socha, S. K. Naliwajko, M. Niczyporuk, P. Aleksiejczuk, J. Ostrowska, M. H. Borawska 194.69 kB | 21 grudnia 2017 Zawartość kadmu i ołowiu w wybranych owocach egzotycznych J. Szydlik, J. Perłowski, G. Torbicz, M. Kościuk, I. Tarasiuk, A. Czurak, K. Socha, A. Puścion-Jakubik, J. Soroczyńska, M. H. Borawska 178.10 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ suplementacji diety sprzężonymi dienami kwasu linolowego na aktywność desaturaz (Δ6, Δ5) w mikrosomach wątrobowych szczurów z indukowanym procesem nowotworowym A. Stawarska, A. Białek, M. Łukasik, A. Tokarz 182.13 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ zastosowanych diet na zmiany w zawartości wybranych pierwiastków w śledzionach szczurów z rakiem sutka D. Skrajnowska, B. Bobrowska-Korczak, M. Klepacz, A. Tokarz 192.37 kB | 21 grudnia 2017 Prozdrowotne działania olejów z lnu. Wnioski z badań w hodowlach komórkowych K. Skórkowska-Telichowska, K. Hasiewicz-Derkacz, T. Gębarowski, H. Moreira, K. Gębczak, A. Kulma, K. Gąsiorowski 221.98 kB | 21 grudnia 2017 Wydajność i skład oleju pozyskanego z pestek winogron A. Satora, R. Francik, E. Kondratowicz-Pietruszka, M. Gąstoł, M. Krośniak 168.13 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ zastosowania soli w produkcji chrupek kukurydzianych wzbogaconych dodatkiem niekonwencjonalnych surowców na wybrane cechy jakościowe E. Rytel, A. Kita, A. Pęksa, A. Tajner-Czopek, J. Miedzianka 201.24 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wartości odżywczej białka na podstawie jego składu aminokwasowego w dietach studentek dietetyki D. Różańska, B. Regulska-Ilow, A. Salomon, A. Kawicka, K. Konikowska, K. Zatońska, A. Szuba 164.01 kB | 21 grudnia 2017 Analiza oświadczeń zdrowotnych na etykietach płatków śniadaniowych M. Piecyk, K. Łuczyńska 195.42 kB | 21 grudnia 2017 Porównanie składu podstawowego oraz aktywności przeciwutleniającej młodych pędów w stosunku do korzeni buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.) E. Piasna, A. Koronowicz, T. Leszczyńska, A. Ambroszczyk, J. Bednarczyk, A. Dyk | Jakość chrupek kukurydzianych wzbogaconych dodatkiem mąki z amarantusa, topinamburu i miąższu dyni A. Pęksa, A. Kita, A. Tajner-Czopek, E. Rytel, J. Miedzianka 221.56 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ inhibitorów pompy protonowej na gospodarkę wapniem i żelazem P. Paśko, A. Wołtosz, M. Zwolińska – Wcisło, Z. Zachwieja 208.51 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ aglomeracji i przechowywania na zawartość niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych w preparatach z mleka w proszku E. Ostrowska–Ligęza, M. Wirkowska-Wojdyła, A. Górska, J. Bryś 184.52 kB | 21 grudnia 2017 Zawartość związków prozdrowotnych w ziemniakach odmian o różnej barwie miąższu A. Nemś, J. Miedzianka, A. Pęksa , A. Kita 237.30 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ bajkaleiny i wogoniny na liczebność populacji bocznej w komórkach raka piersi i raka jelita grubego H. Moreira, T. Gębarowski, A. Szyjka, M. Flank, K. Gąsiorowski 264.30 kB | 21 grudnia 2017 Ocena zawartości wapnia w gotowych produktach spożywczych przeznaczonych dla małych dzieci M. Misztal-Szkudlińska, A. Chełmieniewicz, P. Szefer 176.10 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wiedzy żywieniowej studentów PWSZ w Nysie M. Misiarz, E. Grochowska-Niedworok, L. Dul, J. Wyka, E. Malczyk, B. Całyniuk 302.26 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ produktów spożywczych na biodostępność składników mineralnych zawartych w suplementach diety w warunkach trawienia in vitro Z. Marzec, A. Szalast-Pietrzak, L. Wyszogrodzka-Koma, R. Kasperek, A. Frąk 207.12 kB | 21 grudnia 2017 Nawyki żywieniowe kobiet uczęszczających na zajęcia fitness E. Malczyk, M. Zołoteńka-Synowiec, M. Misiarz, J. Wyka, K. Mielnik Nawyki żywieniowe kobiet uczęszczających na zajęcia fitness 221.95 kB | 21 grudnia 2017 Fizykochemiczne wyróżniki jakości wybranych miodów nektarowych E. Majewska, B. Drużyńska, D. Derewiaka, M. Ciecierska, R. Wołosiak 200.02 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wiedzy i opinii rodziców/opiekunów dzieci w wieku przedszkolnym na temat oświadczeń zdrowotnych M. Kudlik, M. Piecyk 185.67 kB | 21 grudnia 2017 Ocena jakości diet studentek dietetyki na podstawie wskaźnika DQI (diet quality index) J. Kubiak, D. Różańska, B. Regulska-Ilow, A. Kawicka, A. Salomon, K. Konikowska 184.01 kB | 21 grudnia 2017 Stabilność oksydacyjna oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno suplementowanego ekstraktami z roślin przyprawowych M. Kozłowska, K. Żontała Stabilność oksydacyjna oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno suplementowanego ekstraktami z roślin przyprawowych 197.65 kB | 21 grudnia 2017 Żywienie dzieci w wieku poniemowlęcym z trójmiasta i okolic. II. Częstość spożycia wybranych produktów spożywczych przeznaczonych dla małych dzieci W. Kozirok, B. Mroczkowska Żywienie dzieci w wieku poniemowlęcym z trójmiasta i okolic. II. Częstość spożycia wybranych produktów spożywczych przeznaczonych dla małych dzieci 196.59 kB | 21 grudnia 2017 Żywienie dzieci w wieku poniemowlęcym z Trójmiasta i okolic. I. Częstość spożycia wybranych produktów spożywczych W. Kozirok, B. Mroczkowska 205.10 kB | 21 grudnia 2017 Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców egzotycznych M. Kościuk, I. Tarasiuk, A. Czurak, J. Szydlik, J. Perłowski, G. Torbicz, S. K. Naliwajko, R. Markiewicz-Żukowska, E. Bartosiuk, M. H. Borawska 181.58 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej (lchp) na przyrost masy ciała, a także wytrzymałość kości i zawartość w nich wapnia u szczurów szczepu wistar R. B. Kostogrys, M. Franczyk-Żarów, A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, M. Sady, I. Wybrańska 178.49 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wpływu podawania jaj wzbogaconych w sprzężone trieny kwasu linolenowego (clna) na wytrzymałość kości i zawartość w nich wapnia u myszy genetycznie zmodyfikowanych apoe/ldlr R. B. Kostogrys, A. Drahun, M. Franczyk-Żarów, A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, I. Czyżyńska-Cichoń, M. Sady, I. Wybrańska 265.32 kB | 21 grudnia 2017 Profil kwasów tłuszczowych w wybranych rodzajach przekąsek i produktów wygodnych G. Kosewski, I. Bolesławska, J. Przysławski 205.86 kB | 21 grudnia 2017 Badania nad warunkami prowadzenia procesu rozdzielania substancji biologicznie aktywnych technikami elektrochromatografii planarnej ciśnieniowej oraz wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej E. Kopciał, Z. Marzec, A. Marzec, T.H. Dzido 222.65 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wartości energetycznej i odżywczej jadłospisów starszych kobiet mieszkających w zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym z uwzględnieniem ich sezonowości A. Kołota, D. Głąbska, D. Włodarek 183.96 kB | 21 grudnia 2017 Wiedza a rzeczywistość – jak słuchaczki uniwersytetu trzeciego wieku przyjmują leki M. Kimsa-Dudek, A. Synowiec-Wojtarowicz, M. Derewniuk, K. Pawłowska-Góral 186.90 kB | 21 grudnia 2017 Pieczywo pszenno-owsiane – jakość i zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn i Cu) A. Kawka, A. Patelska, E. Król, J. Suliburska, K. Marcinek, Z. Krejpcio 195.13 kB | 21 grudnia 2017 Całoziarnowa mąka jęczmienna w produkcji pieczywa prozdrowotnego A. Kawka, A. Patelska, D. Jakubowski 181.40 kB | 21 grudnia 2017 Zawartość witaminy B6 i B12 oraz kwasu foliowego w diecie pacjentów z tętniakiem aorty brzusznej A. Karwowska, A. Kurianiuk, R. Łapiński, J. Karczewski 161.98 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wiedzy wybranej grupy osób na temat suplementów diety zawierających kwasy omega -3 i omega -6 A. Karmańska, M. Tądel, B. Karwowski 234.94 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ wybranych procesów technologicznych na zmiany zawartości witaminy C w kalafiorze zielonym romanesco J. Kapusta-Duch, T. Leszczyńska, B. Borczak, R. Bieżanowska-Kopeć 195.44 kB | 21 grudnia 2017 Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka M. Grembecka 167.02 kB | 21 grudnia 2017 Wybrane właściwości fizyczne układów βeta-laktoglobulina-palmitynian retinylu-trehaloza otrzymanych w postaci proszków metodą suszenia rozpyłowego i sublimacyjnego A. Górska, K. Szulc, E. Ostrowska-Ligęza, M. Wirkowska-Wojdyła, J. Bryś 185.65 kB | 21 grudnia 2017 Ocena sposobu żywienia osób wykluczonych przebywających na terenie Poznania A. Główka, I. Bolesławska, J. Przysławski 180.10 kB | 21 grudnia 2017 Aktywność antyoksydacyjna soku i polifenoli z jagód aronii w hodowlach komórek linii V79 T. Gębarowski, H. Moreira, A. Szyjka, J. Oszmiański, K. Gąsiorowski 229.08 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ dodatku roślin o korzystnym działaniu zdrowotnym w produkcji frytek na zawartość akrylamidu w gotowym produkcie M. Gertchen, A. Tajner-Czopek, A. Kita, E. Rytel, A. Pęksa, J. Miedzianka, J. Wyka, M. Bronkowska 226.12 kB | 21 grudnia 2017 Ocena poziomu zanieczyszczenia azotanami (III) i (V) suszonych roślin przyprawowych dostępnych w sprzedaży detalicznej M. Gajewska, A. Czajkowska-Mysłek 182.66 kB | 21 grudnia 2017 Podaż wapnia, magnezu, fosforu i witaminy D w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży gimnazjalnej – badania wstępne M. Drzewicka, E. Gawor, H. Grajeta 183.35 kB | 21 grudnia 2017 Kwasy organiczne obecne w kiełkach grochu J. Dobrowolska-Iwanek, J. Chłopicka, D. Grabka 173.87 kB | 21 grudnia 2017 Analiza składu i jakości olejów lnianych tłoczonych na zimno D. Derewiaka, P. Oleksiak, M. Ciecierska, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak 181.67 kB | 21 grudnia 2017 Zawartość histaminy w produktach spożywczych zawierających ryby przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci A. Czajkowska-Mysłek, J. Leszczyńska 168.83 kB | 21 grudnia 2017 Analiza zagrożeń chemicznych żywności na podstawie raportów RASFF M. Ciecierska, P. Chojnacka, D. Derewiaka, B. Drużyńska, E. Majewska, J. Kowalska 165.60 kB | 21 grudnia 2017 Aktywność antyoksydacyjna i całkowita zawartość polifenoli w naparach kawy w zależności od jej rodzaju i sposobu przygotowania J. Chłopicka, A. Niedziela, H. Bartoń 154.22 kB | 21 grudnia 2017 Ocena zawartości wybranych mikroelementów w herbatach owocowych J. Brzezicha-Cirocka, M. Grembecka, M. Jezusek, P. Szefer 148.14 kB | 21 grudnia 2017 Ocena zawartości żelaza, cynku, miedzi i manganu w substytutach mleka stosowanych w żywieniu wegan J. Brzezicha-Cirocka, A. Lebiedzińska, A. Kuchta, J. Czaja, M. Kamińska, P. Szefer 147.90 kB | 21 grudnia 2017 Próba uzyskania zamienników tłuszczu mleka kobiecego na drodze przeestryfikowania enzymatycznego J. Bryś, M. Wirkowska-Wojdyła, A. Górska, E. Ostrowska-Ligęza, H. Ciemniewska-Żytkiewicz, D. Kowalska 182.85 kB | 21 grudnia 2017 Antocyjany z jagód aronii jako związki antygenotoksyczne w hodowlachóludzkich limfocytów J. B. Brokos, K. Gąsiorowski 219.77 kB | 21 grudnia 2017 Oznaczanie witamin z grupy B w mleku B. Bobrowska-Korczak, D. Skrajnowska, M. Baran, A.Tokarz, R.Olędzka 182.28 kB | 21 grudnia 2017 Częstotliwość występowania nadwrażliwości pokarmowych wśród osób w wieku 10–30 lat – badania ankietowe R. Bieżanowska-Kopeć, B. Piekło, T. Leszczyńska, J. Kapusta-Duch 156.15 kB | 21 grudnia 2017 Aktywność przeciwutleniająca oraz jakość wytrawnych win czerwonych pozyskiwanych ze szczepu Cabernet sauvignon I. Bąk-Sypień, A. Lisiecka, I. Zgoła, B. Karwowski 171.44 kB | 21 grudnia 2017 Badanie spożycia kawy i herbaty oraz wykorzystania ich preparatów w aromaterapii i kosmetologii przez studentów S. Bawa, A. Wezgraj 159.97 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ procesu fermentacji mlekowej na stężenie cynku i miedzi w zakwasach uzyskanych z różnych rodzajów zbóż i pseudozbóż H. Bartoń, M. Fortuna, M. Fołta, J. Chłopicka 184.29 kB | 21 grudnia 2017 Redaktorzy i recenzenci 85.09 kB | 21 grudnia 2017 Bromatologia nr 3 do pobrania - całość 4.72 MB | 21 grudnia 2017 Spis treści/Contens 172.76 kB | 21 grudnia 2017 POBIERZ