ARTYKUŁ

Krzysztof Mariusz Halczuk, Bolesław Karwowski

Korzyści i ryzyko związane z suplementacją tryptofanu

 

 


2024-11-20

Wprowadzenie. Tryptofan (Trp), odkryty w 1901 r. przez Sir Fredericka Gowlanda Hopkinsa, jest jednym z ośmiu niezbędnych aminokwasów, które muszą być dostarczane z dietą. WHO zaleca dzienne spożycie Trp na poziomie 4 mg/kg m.c. Występuje w produktach bogatych w białko, takich jak mięso, ryby, jaja, nabiał, orzechy, nasiona i soja. Trp wspomaga rozwój mięśni, funkcje enzymów i jest prekursorem serotoniny, melatoniny oraz kynureniny, które wpływają na nastrój, sen oraz funkcje odpornościowe i związane z regulacją stanu zapalnego.

Cel badań. Celem niniejszej pracy jest przedstawienie najnowszych badań i obserwacji na temat wpływu tryptofanu na zdrowie psychiczne i nastrój człowieka, aby przybliżyć w przystępnej formie korzyści oraz ryzyka związane z zastosowaniem diety bogatej/ubogiej w tryptofan zarówno u osób zdrowych, jak i borykających się z zaburzeniami nastroju.

Materiał i metody. W celu zgromadzenia materiału do pracy przeprowadzono przegląd literatury naukowej z ostatnich 10 lat, koncentrując się na badaniach oryginalnych i klinicznych dotyczących metabolizmu tryptofanu oraz jego wpływu na zachowanie u ludzi. Uwzględniono również wyniki badań na modelach zwierzęcych. Przeszukano bazy danych PubMed i Web of Science, stosując następujące słowa kluczowe: „tryptophan”, „tryptophan metabolism”, „tryptophan and mental health”, „tryptophan and psychiatric diseases”, „serotonin metabolism”, „tryptophan in the diet”, „tryptophan supplementation”. Wyniki ograniczono do ostatnich 10 lat, ale w przypadku kluczowych badań klinicznych lub istotnych danych historycznych uwzględniono starsze publikacje.

Wyniki. Tryptofan odgrywa kluczową rolę w regulacji nastroju i snu jako prekursor serotoniny i melatoniny. Jego metabolity mogą działać neuroprotekcyjnie (kynurenina) lub neurotoksycznie (kwas chinolinowy, 3-hydroksykynurenina), a ich zaburzenia mogą prowadzić do depresji. Suplementacja Trp łagodzi objawy depresji i poprawia jakość snu, zwłaszcza u osób starszych i narażonych na zaburzenia nastroju. Próby zastosowania Trp w leczeniu otyłości i cukrzycy typu II nie przyniosły znaczących wyników. Trp wydaje się bezpieczny, nawet w dawkach znacznie wyższych od zalecanych.

Wnioski. Suplementacja tryptofanem może być pomocna w redukcji stresu, zaburzeń nastroju i problemów ze snem, ale nie jest skuteczna w kontrolowaniu masy ciała. Wyniki przeprowadzonej analiza danych literaturowych wskazują, że optymalna dzienna dawka tryptofanu w trakcie suplementacji wynosiła 1–3 g dziennie w dawkach podzielonych, stosowanie większych ilości nie powodowało wzrostu skuteczności działania. Należy unikać suplementacji u pacjentów przyjmujących leki wpływające na metabolizm serotoniny ze względu na ryzyko zespołu serotoninowego.

Słowa kluczowe: depresja, dieta, zaburzenia snu, suplementacja, nastrój, tryptofan.

© Farm Pol, 2024, 80(6): 415–424

 

Benefits and risks of tryptophan supplementation

Introduction. Tryptophan (Trp), discovered in 1901 by Sir Frederick Gowland Hopkins, is one of the eight essential amino acids that must be supplied through the diet. The WHO recommends a daily intake of Trp of 4 mg/kg body weight. It is found in protein-rich foods such as meat, fish, eggs, dairy, nuts, seeds and soy. Trp supports muscle growth, enzyme function and is a precursor to serotonin, melatonin and cinurenin, which affect mood, sleep and immune and inflammatory functions.

Research Objective. The purpose of this study is to present the latest research and observations on the effects of tryptophan on human mental health and mood in order to introduce in an accessible form the benefits and risks of a diet rich/poor in tryptophan in both healthy patients and those struggling with mood disorders.

Material and Methods. To gather material for the study, a review of the scientific literature from the last 10 years was conducted, focusing on original and clinical studies on tryptophan metabolism and its effects on behavior in humans. Results of studies in animal models were also included. PubMed and Web of Science databases were searched using the following keywords: “tryptophan,” “tryptophan metabolism,” “tryptophan and mental health,” “tryptophan and psychiatric diseases,” “serotonin metabolism,” “tryptophan in the diet,” “tryptophan supplementation.” Results were limited to the last 10 years, although older publications were included for key clinical trials or relevant historical data.

Results. Tryptophan plays a key role in mood and sleep regulation as a precursor of serotonin and melatonin. Its metabolites can have neuroprotective (kynurenine) or neurotoxic (quinolinic acid, 3-hydroxy kynurenine) effects, and their disruption can lead to depression. Trp supplementation alleviates symptoms of depression and improves sleep quality, especially in the elderly and those at risk for mood disorders. Attempts to use Trp to treat obesity and type II diabetes have not yielded significant results. Trp appears safe, even in doses much higher than recommended.

Conclusions. Tryptophan supplementation can be helpful in reducing stress, mood disorders and sleep problems, but is not effective in controlling body weight. Based on the literature reviewed, we suggest that the daily dose of tryptophan during supplementation should be 1-3 grams per day in divided doses, as larger amounts do not increase effectiveness. Supplementation should be avoided in patients taking drugs that affect serotonin metabolism, due to the risk of serotonin syndrome.

Keywords: depression, diet, tryptophan, mood, sleep disorders, supplementation.

© Farm Pol, 2024, 80(6): 415–424

 

Korzyści i ryzyko związane z suplementacją tryptofanu

 

 

536.71 kB | 20 listopada 2024