ARTYKUŁ

Krzysztof Mariusz Halczuk, Bolesław Karwowski

Kapsaicyna a nowotworzenie. Sprzeczne dowody dotyczące wpływu na proces nowotworzenia
2024-02-29

Przedmiot badań. Wpływ kapsaicyny na procesy nowotworzenia. Rośliny z rodziny Capsicum, w tym papryka chilli, są jednym z najstarszych udomowionych roślin uprawnych. Składniki papryki chilli, w szczególności kapsaicyna, stały się przedmiotem intensywnych badań z powodu ich różnorodnego wpływu na fizjologię i metabolizm. Szerokie zastosowanie kapsaicyny w różnego rodzaju schorzeniach naturalnie spowodowało próby zastosowania jej w zwalczaniu chorób powodujących ponad 25% zgonów Polsce – nowotworów.

Cel badań. Celem badania było zebranie i usystematyzowanie wiedzy na temat wpływu kapsaicyny oraz ekstraktów z papryki chilli na procesy nowotworzenia, uwzględniając zarówno jej właściwości przeciwnowotworowe, jak i proonkogenne opisane w literaturze medycznej. Uwzględniono także inne właściwości kapsaicyny wynikające z jej mechanizmu działania.

Materiały i metody. Przeglądu piśmiennictwa dokonano przeszukując naukowe bazy danych: PubMed, ClinicalKey i Google Scholar. Wyszukiwanie odpowiednich artykułów na temat papryki chilli, kapsaicyny i ich wpływu na procesy nowotworzenia przeprowadzono przy użyciu słów kluczowych „kapsaicyna” (ang. capsaicin), „nowotwór” (ang. cancer), TRPV1, „apoptoza” (ang. cpoptosis), „stres oksydacyjny” (ang. oxydative stress), „proliferacja” (ang proliferation), a w dalszej kolejności: „otyłość” (ang. obesity), „ból” (ang. pain). Niniejsza metodyka pozwoliła na odnalezienie aktualnych, zarówno orygilanych, jak i przeglądowych, prac na temat właściwości kapsaicyny, a w szczególności jej wpływu na procesy nowotworzenia.

Wyniki. Kapsaicyna, pełni rolę agonisty receptorów TRPV-1, które są rozpowszechnione zarówno w układzie nerwowym (w szczególności w receptorach nopcyceptywnych), jak i poza tkankami nerwowymi. Badania wskazują, że substancja ta może skutecznie wspomagać regulowanie metabolizmu węglowodanów, pomaga obniżać ciśnienie, pozytywnie wpływa na profil lipidowy i obniża łaknienie. Dzięki tym mechanizmom kapsaicyna może być stosowana jako środek wspomagający leczenie zespołu metabolicznego, otyłości czy cukrzycy typu II. W kontekście antynowotworowym, kapsaicyna wykazuje potencjał hamowania proliferacji komórek nowotworowych, indukowania apoptozy, reaktywacji białka p53 oraz działania jako radio- lub chemosensybilizator. Dzięki odkryciu wpływu na powyższe mechanizmy, kapsaicyna od lat jest przedmiotem badań nad jej zastosowaniem jako leku przeciwnowotworowego lub środka wspomagającego leczenie nowotworów. Mimo obiecujących wyników, istnieją sprzeczne doniesienia na temat wpływu kapsaicyny na procesy nowotworzenia. Wydaje się, że pomimo niewątpliwego działania antynowotworowego potwierdzonego licznymi badaniami, nieodpowiednie zastosowanie kapsaicyny lub produktów ją zawierających może stwarzać ryzyko zaostrzenia istniejącego nowotworu lub pojawienia się przerzutów.

Wnioski. Pomimo obiecujących właściwości terapeutycznych, szczególnie w kontekście antynowotworowym, bezpieczeństwo i skuteczność kapsaicyny pozostają kwestią kontrowersyjną. Dalsze badania nad dawką, czasem ekspozycji i zastosowaniem kapsaicyny są niezbędne, aby dokładnie określić zakres jej zastosowań oraz minimalizować ewentualne działania niepożądane.

Słowa kluczowe: nowotwór, apoptoza, DNA, kapsaicyna, RFT.

© Farm Pol, 2023, 79(12): 747–756

 

Capsaicin and carcinogenesis. Conflicting evidence regarding effects on carcinogenesis

Study subject. Effect of capsaicin on tumorigenesis. Plants of the Capsicum family, including chili peppers, are one of the oldest domesticated crops. The constituents of chili peppers, particularly capsaicin, have become the subject of intense research because of their diverse effects on physiology and metabolism. The widespread use of capsaicin in various types of diseases has naturally led to attempts to use it to combat diseases that cause more than 25% of Poland’s deaths – cancer.

Purpose of the study. The purpose of the study was to gather and systematize knowledge on the effects of capsaicin and chili bell pepper extracts on tumorigenesis taking into account both its anticancer and prooncogenic properties described in the medical literature. Other properties of capsaicin resulting from its mechanism of action were also taken into account.

Materials and Methods. The literature was reviewed by searching scientific databases: PubMed, ClinicalKey and Google Scholar. A search for relevant articles on chili peppers, capsaicin and their effects on tumorigenesis was conducted using the keywords “capsaicin”, “cancer”, TRPV1, “apoptosis”, “oxidative stress”, “proliferation”, and in the following order: “obesity”, “pain”. The present methodology made it possible to find current, both original and review papers on the properties of capsaicin, and in particular its effect on tumorigenesis.

Results. Capsaicin acts as an agonist of TRPV-1 receptors, which are widespread both in the nervous system (particularly in nopcyclic receptors) and outside nervous tissues. Studies indicate that the substance can effectively help regulate carbohydrate metabolism, help lower blood pressure, positively influence the lipid profile and reduce appetite. Thanks to these mechanisms, capsaicin can be used as an aid in the treatment of metabolic syndrome, obesity or type II diabetes. In the anti-cancer context, capsaicin shows the potential to inhibit cancer cell proliferation, induce apoptosis, reactivate the p53 protein and act as a radio- or chemosensitizer. Thanks to the discovery of its effects on the above mechanisms, capsaicin has been the subject of research for years into its use as an anticancer drug or an adjuvant to cancer treatment. Despite promising results, there are conflicting reports on the effects of capsaicin on tumorigenesis. It seems that despite its undoubted anti-cancer effects, confirmed by numerous studies, inappropriate use of capsaicin or products containing it may pose a risk of exacerbating existing cancer or the appearance of metastases.

Conclusions. Despite its promising therapeutic properties, particularly in the anticancer context, the safety and efficacy of capsaicin remain controversial. Further research into the dose, duration of exposure and use of capsaicin is needed to accurately determine the scope of its applications and minimize possible negative side effects.

Keywords: canser, DNA, ROS, capsaicin, apoptosis.

© Farm Pol, 2023, 79(12): 747–756

 

 

Kapsaicyna a nowotworzenie. Sprzeczne dowody dotyczące wpływu na proces nowotworzenia

439.12 kB | 28 lutego 2024