Marta Wojciechowska, Izabela Grzegorczyk-Karolak
Owoce açaí – potencjał terapeutyczny bazujący na profilu fitochemicznym surowca i współczesnych badaniach farmakologicznych
2019-03-29
DOI: 10.32383/farmpol/116289
Euterpe oleracea jest palmą występującą w Ameryce Środkowej i na północnych obszarach Ameryki Południowej. Na tym terenie owoce pozyskiwane z tego gatunku, zwane açaí, są składnikiem diety i tradycyjnym surowcem leczniczym. Ich działanie prozdrowotne wynika z bogatych właściwości odżywczych oraz wysokiej zawartości antyoksydantów takich jak antocyjany, flawonoidy czy kwasy fenolowe. W ostatnich latach zaobserwowano rosnące zainteresowanie owocami açaí na całym świecie, w tym także w Polsce. W odpowiedzi na to zainteresowanie, powyższa praca podsumowuje aktualny stan wiedzy z zakresu fitochemii, zastosowania, aktywności farmakologicznej oraz bezpieczeństwa stosowania tego surowca.
Słowa kluczowe: açaí, Euterpe oleracea, antyoksydant, polifenole, suplement diety.
Keywords: açaí, Euterpe oleracea, antioxidant, polyphenols, dietary supplement.
© Farm Pol, 2019, 75 (3): 134–147