Wojciech Giermaziak, Dorota Ubysz
Wpływ na zdrowie cukrów zawartych w napojach słodzonych oraz żywności typu fast food
2017-07-26
Wpływ na zdrowie cukrów zawartych w napojach słodzonych oraz żywności typu fast food
Wysokie spożycie napojów słodzonych i żywności typu fast food wpływa na powstawanie nadwagi i otyłości, które są czynnikami ryzyka cukrzycy typu II, chorób układu krążenia i nowotworów, co prowadzi do przedwczesnej śmierci. W wyniku spożywania niezdrowej żywności może dochodzić do powstawania nadciśnienia tętniczego, miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca, co zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.Istotne w profilaktyce i leczeniu otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych jest ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie z diety napojów słodzonych i żywności typu fast food.
Słowa kluczowe: niezdrowa żywność, cukry w pokarmach, napoje słodzone, fast food, choroby dietozależne, otyłość, cukrzyca typ II, zespół metaboliczny, choroby układu krążenia, nadciśnienie, próchnica zębów
Impact on health of sugars in beverages and fast food
High consumption of drinks high in sugar and fast food affects development of overweight and obesity, that are risk factors of type 2 diabetes, cardiovascular diseases and cancer, which leads to premature death. As a result of unhealthy food consumption arterial hypertension, atherosclerosis or ischemic heart disease, which increases heart attack and stroke risk.
Keywords: unhealthy food, sugar in food, sweet beverages, fast food, dietrelated diseases, obesity, diabetes mellitus type 2, metabolic syndrome, cardiovascular diseases, hypertension, dental caries
© Farm Pol, 2017, 73 (7): 422–428