ARTYKUŁ

Michał Górecki, Marian Sosada, Sara Winkler

Zastosowanie kwasu L-askorbinowego we współczesnych lekach, suplementach diety i wyrobach kosmetycznych
2017-01-10

Kwas L-askorbinowy (witamina C) jest naturalnym przeciwutleniaczem występującym w owocach, warzywach i niektórych produktach zwierzęcych. Z uwagi na swoje właściwości chemiczne oraz rolę biologiczną znalazł on zastosowanie w preparatach leczniczych, suplementach diety oraz kosmetykach. W niniejszej pracy przedstawiono budowę, właściwości i źródła kwasu askorbinowego oraz omówiono jego rolę biologiczną i zastosowanie w preparatach leczniczych, suplementach diety i kosmetykach.

Słowa kluczowe: witamina C, kwas askorbinowy, suplementy diety, kosmetyki, kosmeceutuki

The use of the L-ascorbic acid in modern medicines, dietary supplements and cosmetic products

The L-ascorbic acid (vitamin C) is a natural antioxidant occurs in fruits, vegetables and some animal products. Due to its chemical properties and biological role the L-ascorbic acid found application in medicinal preparations, dietary supplements and cosmetics. At this work the structure, properties and sources of the ascorbic acid were described as well as its biological role and applying in medical preparations, dietary supplements and cosmetics.

Keywords: vitamin C, ascorbic acid, dietary supplements, cosmetics, cosmeceuticals

© Farm Pol, 2016, 72 (12): 773–777