Dorota Gajdzis-Kuls, Olga Olszowska, Karina Modrzewska, Wojciech Dymowski
Surowce roślinne jako składniki suplementów diety
2012-07-03
Produkty roślinne otrzymywane z roślin wyższych, glonów i porostów są powszechnie używane jako składniki suplementów diety oraz leków roślinnych. Suplementy diety mogą być kupowane w aptekach, specjalistycznych sklepach, supermarketach oraz przez internet. Duża ich popularność może stanowić zagrożenie dla zdrowia ludzi, ponieważ w ich skład nieraz wchodzą produkty roślinne o silnym działaniu. Niektóre z nich powodują interakcje z lekami przyjmowanymi przez pacjenta. Inne zagrożenia wynikają z działania toksycznego oraz wywoływania niepożądanych efektów ubocznych. Ponadto suplementy diety nie zawsze spełniają wymagania dotyczące bezpieczeństwa m.in. z powodu niejednokrotnie złej jakości materiału roślinnego wchodzącego w ich skład, złej identyfikacji roślin, a także celowych zafałszowań lekami syntetycznymi. Polskie prawodawstwo dotyczące produktów żywnościowych, do których zalicza się suplementy diety, jest wciąż dostosowywane do wymogów Unii Europejskiej.