ARTYKUŁ

Monika Majewska, Hanna Czeczot

Flawonoidy w profilaktyce i terapii
2009-06-25

Ze względu na powszechność występowania oraz szerokie spektrum aktywności biologicznej coraz większym zainteresowaniem cieszą się naturalnie występujące w roślinach fitozwiązki, szczególnie flawonoidy. W spożywanej przez człowieka diecie związki flawonoidowe obecne są głównie w warzywach, owocach, zbożach, przyprawach i używkach (herbata, czerwone wino). Szacuje się, że dieta bogata w warzywa i owoce dostarcza dziennie do organizmu około 1g flawonoidów.

W badaniach in vitro i in vivo udowodniono między innymi działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, antyagregacyjne, uszczelniające naczynia krwionośne oraz detoksykujące. Wielokierunkowe działanie flawonoidów daje szerokie perspektywy w zastosowaniu tych związków przede wszystkim w profilaktyce oraz w terapii różnych chorób (np.: nowotworów, chorób sercowo-naczyniowych, miażdżycy, cukrzycy i innych).

Flawonoidy w profilaktyce i terapii

195.57 kB | 21 grudnia 2017