Spis treści/Contens 2017-01-17 Spis artykułów Analiza zmian w profi lu składników odżywczych w gotowej żywności przeznaczonej dla niemowląt i małych dzieci H. Weker, M. Więch, M. Barańska, H. Wilska 187.63 kB | 21 grudnia 2017 Interakcje witamin z grupy B z wybranymi lekami ośrodkowego układu nerwowego P. Paśko, M. Korczyk, Z. Zachwieja 176.45 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ wybranych leków o działaniu immunosupresyjnym na gospodarkę potasem i magnezem P. Paśko, A. Tischner, Z. Zachwieja 165.45 kB | 21 grudnia 2017 Wartość żywieniowa dyni B. Kulczyński, M. Człapka-Matysiak, A. Gramza-Michałowska 201.11 kB | 21 grudnia 2017 Interakcje witamin z grupy B z wybranymi lekami przeciwnowotworowymi M. Korczyk, P. Paśko, Z. Zachwieja 177.37 kB | 21 grudnia 2017 Ocena nawyków żywieniowych dotyczących spożycia fermentowanych napojów mlecznych wśród mieszkańców terenów pogranicznych Polski i Czech M. Zołoteńka-Synowiec, E. Malczyk, M. Misiarz, J. Wyka, Z. Całyniuk, M. Mełech 196.61 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wiedzy i nawyków żywieniowych kobiet mieszkających w Polsce i Wielkiej Brytanii J. Wyka, M. Misiarz, E. Malczyk, M. Zołoteńka-Synowiec, B. Całyniuk, J. Ciołek 163.06 kB | 21 grudnia 2017 Ocena zachowań konsumentów na rynku produktów słodkich R. Wołosiak, J. Szczepańska, M. Ciecierska, D. Derewiaka, B. Drużyńska, J. Kowalska, E. Majewska 184.45 kB | 21 grudnia 2017 Ocena funkcjonowania systemu HACCP według opinii pracowników restauracji – studium przypadku J. Wierzowiecka, P. Skukowska 166.42 kB | 21 grudnia 2017 Postawy studentów uczelni wyższych wobec żywności zawierającej składniki bioaktywne – badania pilotażowe K. Waszkowiak, H. Mikołajczyk, K. Szymandera-Buszka, A. Jędrusek-Golińska, D. Kmiecik 232.51 kB | 21 grudnia 2017 Wartość energetyczna i podstawowe składniki odżywcze w diecie pacjentów z bielactwem M. Wacewicz, S. K. Naliwajko, K. Socha, M. Niczyporuk, P. Aleksiejczuk, J. Ostrowska, Maria H. Borawska 190.60 kB | 21 grudnia 2017 Wartość odżywcza diety dzieci z zaburzeniami ze spektrum autyzmu. badania wstępne K. Tarnowska,,E. Lange, E. Gruczyńska, D. Kowalska, M. Kozłowska 203.62 kB | 21 grudnia 2017 Ocena pobrania tiaminy z dietą przez kobiety i mężczyzn w wieku 21–40 lat, mieszkających w Poznaniu K. Szymandera-Buszka, A. Jędrusek-Golińska, K. Waszkowiak, J. Kobus-Cisowska, D.Kmiecik, D. Bronowicka-Kłys, J. Piechocka 202.40 kB | 21 grudnia 2017 Klasyfi kacja wymagań stawianych produktom spożywczym z wykorzystaniem modelu Kano A. Szkiel 209.71 kB | 21 grudnia 2017 Badania zachowań żywieniowych uczniów i studentów województwa lubelskiego w zakresie produktów zbożowych E. Sykut-Domańska, Z. Rzedzicki, A. Dorosz, M. Osojca, P. Zarzycki, A. Sobota, A. Wirkijowska, E. Kuzawińska, K. Bartoszek 196.21 kB | 21 grudnia 2017 Ocena jakości żywienia dzieci w wieku przedszkolnym A. Suszek, A. Platta 165.46 kB | 21 grudnia 2017 Ocena zachowań żywieniowych wybranej grupy młodzieży w wieku 16-19 lat z terenu powiatu wejherowskiego A. Suszek, A. Platta 179.26 kB | 21 grudnia 2017 Charakterystyka porównawcza polskich wypieków tradycyjnych z ich odpowiednikami dostępnymi na rynku J. A. Spiel, A. Draszanowska, W. Szczęsnowicz 159.79 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wpływu wysokobiałkowych śniadań na poziom głodu krótkoterminowy i długoterminowy M. Skotnicka, A. Platta 191.46 kB | 21 grudnia 2017 Ocena postaw i zachowań żywieniowych wybranej grupy dzieci w wieku wczesnoszkolnym A. Platta, A. Suszek 167.64 kB | 21 grudnia 2017 Zachowania zdrowotne młodzieży w cukrzycy typu I A. Platta, M. Skotnicka 191.42 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wiedzy konsumentów na temat skrobi opornej M. Piecyk, J. Cichocka, E. Worobiej 231.49 kB | 21 grudnia 2017 Analiza spożycia wybranych mono- i dwucukrów w grupie młodych kobiet J. Myszkowska-Ryciak, A. Harton, D. Gajewska 188.26 kB | 21 grudnia 2017 Ocena nawyków i zachowań żywieniowych studentów PWSZ w Nysie M. Misiarz, E. Grochowska-Niedworok, L. Dul, J. Wyka, E. Malczyk, B. Całyniuk, M. Zołoteńka-Synowiec 312.56 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wiedzy żywieniowej osób z chorobą nowotworową M. Michalak-Majewska, D. Domagała, M. Solecka 181.18 kB | 21 grudnia 2017 Ocena pobrania wybranych składników żywności z CRP pensjonariuszek domu pomocy społecznej Z. Marzec, M. Łukasiewicz, A. Marzec, L. Wyszogrodzka-Koma 170.81 kB | 21 grudnia 2017 Ocena stanu odżywienia pracowników opolskiej uczelni E. Malczyk, J. Wyka, P. Strojewska 174.78 kB | 21 grudnia 2017 Ocena pobrania substancji intensywnie słodzących z wybranymi napojami przez dzieci w wieku 10–12 lat E. Malczyk, J. Wyka, M. Misiarz, B. Całyniuk, M. Zołoteńka-Synowiec 186.62 kB | 21 grudnia 2017 Nawyki żywieniowe studentów w zakresie częstości spożycia wybranych produktów spożywczych E. Malczyk, B. Całyniuk, J. Synowiec 173.02 kB | 21 grudnia 2017 Preferencje studentów Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego odnośnie produktów przekąskowych L. Kurp, M. Danowska-Oziewicz, M. Karpińska-Tymoszczyk, A. Draszanowska, M. Biedrzycka 161.46 kB | 21 grudnia 2017 Spożycie napojów energetyzujących w grupie nastolatków z trójmiasta i okolic. Część II Znajomość produktu i uwarunkowania spożycia W. Kozirok 173.09 kB | 21 grudnia 2017 Spożycie napojów energetyzujących w grupie nastolatków z trójmiasta i okolic. Część I Charakterystyka spożycia W. Kozirok 205.53 kB | 21 grudnia 2017 Ocena sensoryczna czekolad o wysokiej zawartości kakao J. Kowalska, K. Oleszczuk, E. Majewska, B. Drużyńska, M. Ciecierska, D. Derewiaka, R. Wołosiak 210.40 kB | 21 grudnia 2017 Analiza wartości odżywczej jadłospisów dekadowych starszych kobiet A. Kołota, D. Głąbska, D. Włodarek 179.85 kB | 21 grudnia 2017 Ocena poziomu wiedzy żywieniowej i sposobu żywienia kobiet w okresie ciąży J. Kobus-Cisowska, D. Kmiecik, M. Przeor, A. Jędrusek-Golińska, K. Waszkowiak, H. Żołna 166.22 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wpływu nasion chia na jakość sensoryczną batonów zbożowych J. Kobus-Cisowska, D. Kmiecik, E. Flaczyk, A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, M. Hęś 194.62 kB | 21 grudnia 2017 Ocena jadłospisów przedszkolnych oferowanych przez kuchnie własne i firmy cateringowe na terenie powiatu leszczyńskiego D. Kmiecik, B. Poślednik, K. Waszkowiak, J. Kobus-Cisowska, A. Jędrusek-Golińska 170.53 kB | 21 grudnia 2017 Wartość energetyczna oraz podstawowe składniki pokarmowe w dietach pacjentów z chorobą Parkinsona P. Kitlas, S. K. Naliwajko, K. Socha, J. Kochanowicz, Z. D. Mariak, M. H. Borawska: 179.02 kB | 21 grudnia 2017 Wybrane zwyczaje żywieniowe pacjentów z tętniakiem aorty brzusznej A. Karwowska, A. Kurianiuk, R. Łapiński, M. Gacko, J. Karczewski 162.69 kB | 21 grudnia 2017 Analiza postaw konsumentów wobec żywności probiotycznej M. Karpińska-Tymoszczyk, M. Danowska-Oziewicz, A. Draszanowska, L. Kurp, A. Skwarek 192.57 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wiedzy wybranej grupy osób na temat suplementów diety zawierających żurawinę A. Karmańska, K. Czernek, B. Karwowski 184.39 kB | 21 grudnia 2017 Spożycie wybranych produktów spożywczych oraz osoczowe stężenia wybranych witamin antyoksydacyjnych w grupie pacjentów z chorobami układu sercowo-naczyniowego M. Karaźniewicz-Łada, A. K. Główka, J. Przysławski 231.87 kB | 21 grudnia 2017 Wybrane zachowania prozdrowotne ludzi starszych z terenu Wielkopolski (badania wstępne) A. Jędrusek-Golińska, K. Waszkowiak, K. Szymandera-Buszka, J. Kobus-Cisowska, D. Kmiecik, D. Górecka 181.19 kB | 21 grudnia 2017 Substancje bioaktywne – szansa czy zagrożenie? opinie rodziców dzieci z alergią pokarmową (badania wstępne) A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka, E. Jędrzejowska, K. Waszkowiak, D. Kmiecik, J. Kobus- Cisowska 182.72 kB | 21 grudnia 2017 Sposób żywienia wybranej grupy młodych kobiet w aspekcie profi laktyki chorób układu krążenia A. Harton, J. Myszkowska-Ryciak, D. Gajewska 187.58 kB | 21 grudnia 2017 Ocena jakości diety studentów w zależności od ich płci i wiedzy żywieniowej G. Galiński, J. Czarnocińska, K. Zaborowicz 162.17 kB | 21 grudnia 2017 Analiza postaw konsumentów wobec żywności wzbogacanej A. Draszanowska, M. Karpińska-Tymoszczyk, M. Danowska-Oziewicz, L. Kurp, N. Kowalczyk 150.29 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ kierunku studiów na wybrane zachowania żywieniowe studentów trzech polskich uczelni M. Danowska-Oziewicz, M. Karpińska-Tymoszczyk, L. Kurp, A. Draszanowska, B. Loba 152.54 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wiedzy konsumentów na temat zanieczyszczeń chemicznych w żywności M. Ciecierska, M. Rękas, D. Derewiaka, B. Drużyńska, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak 174.66 kB | 21 grudnia 2017 Poziom spożycia wybranych składników odżywczych w grupie studentów farmacji i dietetyki Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu I. Bolesławska, I. Górna, J. Przysławski 173.35 kB | 21 grudnia 2017 Wykorzystanie stewii jako zamiennika cukru przez osoby dorosłe A. Bielaszka, M. Kardas, A. Kiciak, E. Szczepańska, M. Grajek, A. Jastrzębska, J. Kardas, E. Grochowska- Niedworok 152.82 kB | 21 grudnia 2017 Ocena spożycia wybranych witamin przez zawodników kadry narodowej kickboxingu S. Bawa, D. Godzina 160.42 kB | 21 grudnia 2017 Porównanie właściwości przeciwutleniających preparatów białek z nasion komosy ryżowej E. Worobiej, P. Kaliszuk, M. Piecyk 174.38 kB | 21 grudnia 2017 Zawartość tłuszczu oraz skład kwasów tłuszczowych pozyskanych z różnych odmian rokitnika uprawianych w południowej Polsce A. Wojtanowska-Krośniak, R. Francik, E. Kondratowicz-Pietruszka, M. Buczek, P. Zagrodzki, M. Krośniak 181.72 kB | 21 grudnia 2017 Związki fenolowe ogółem w popularnych warzywach liściowych i kapustnych oraz wybranych roślinach dziko rosnących J. Wieczorek, Z. Wieczorek 175.43 kB | 21 grudnia 2017 Części nadziemne popularnych warzyw jako źródło karotenoidów i chlorofilu w żywności J. Wieczorek, Z. Wieczorek 198.66 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ obróbki wstępnej na zawartość witaminy C w przecierach pomidorowych I. Ścibisz, S. Kalisz, M. Mitek: 171.12 kB | 21 grudnia 2017 Analiza zawartości wybranych cukrów w sokach owocowych i nektarach A. Stawarska, D. Dębowska, A. Tokarz 172.21 kB | 21 grudnia 2017 Rola inspekcji weterynaryjnej w zapewnieniu bezpieczeństwa żywności na przykładzie weryfi kacji zawartości WWA M. Stanisławek, D. Miarka, M. Ciecierska, J. Kowalska, E. Majewska 194.66 kB | 21 grudnia 2017 Zawartość manganu w wieloziołowych produktach wspomagających odchudzanie B. Sperkowska, G. Bazylak 214.71 kB | 21 grudnia 2017 Właściwości prozdrowotne konfitur z płatków róży pomarszczonej (Rosa rugosa) A. Sławińska, E. Jabłońska-Ryś, W. Radzki, M. Michalak-Majewska, K. Skrzypczak, A. Ciołkowska, W. Gustaw: 176.11 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ diety na zmiany w zawartości wybranych pierwiastków w mózgach szczurów z rakiem sutka D. Skrajnowska, B. Bobrowska-Korczak, M. Jankowska, A. Jagielska, A. Tokarz 177.34 kB | 21 grudnia 2017 Analiza profilu kwasów tłuszczowych wybranych olejów „nietypowych” J. Rutkowska, A. Antoniewska, D. Baranowski, E. Rasińska 183.25 kB | 21 grudnia 2017 Zawartość likopenu i potasu a jakość handlowa koncentratów pomidorowych M. Piecyk, M. Orłowska, E. Worobiej 202.91 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ dodatku β-glukanu na jakość smażonych makaronów instant A. Perczyńska, K. Marciniak-Łukasiak 182.66 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ składu chemicznego mleka w proszku na jego właściwości termiczne E. Ostrowska-Ligęza, M. Wirkowska-Wojdyła, A. Górska, J. Bryś, Ł. Brągoszewski, R. Madyniak 185.73 kB | 21 grudnia 2017 Ocena zawartości sodu i potasu w gotowych produktach spożywczych przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci M. Misztal-Szkudlińska, N. Tkaczyk, A. Chełmieniewicz, P. Szefer 172.70 kB | 21 grudnia 2017 Wartość odżywcza i antyoksydacyjna produktów pszczelich E. Majewska, J. Kowalska, B. Drużyńska, R. Wołosiak, D. Derewiaka, M. Ciecierska 175.14 kB | 21 grudnia 2017 Wybrane fizykochemiczne wyróżniki jakości miodów nektarowych E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak, B. Drużyńska, D. Derewiaka, M. Ciecierska 175.77 kB | 21 grudnia 2017 Stabilność oksydacyjna i pojemność przeciwutleniająca wybranych olejów jadalnych E. Kurzeja, M. Kimsa-Dudek, A. Synowiec-Wojtarowicz, M. Ocytko, M. Kuźmiak, K. Pawłowska-Góral 208.98 kB | 21 grudnia 2017 Ocena jakości mikrobiologicznej wybranych deserowych produktów sojowych A. Kukułowicz, P. Macierzyński 191.54 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ olejku z kolendry na wzrost bakterii kwasu mlekowego M. Kozłowska, M.Ziarno, E. Gruczyńska, D. Kowalska, K. Tarnowska 169.51 kB | 21 grudnia 2017 Identyfikacja kwasów tłuszczowych i steroli w czekoladach białych w aspekcie ich autentyczności J. Kowalska, A. Gos, A. Miszkowska, D. Derewiaka, E. Majewska, B. Drużyńska, M. Ciecierska, R. Wołosiak 199.17 kB | 21 grudnia 2017 3-chloropropan-1,2-diol i 2-chloropropan-1,3-diol w sosach sojowych i hydrolizowanych białkach roślinnych dostępnych na rynku krajowym D. Kowalska, E. Gruczyńska, M. Kozłowska, K. Tarnowska, B. Kowalski 171.90 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej na parametry wątrobowe szczurów szczepu Wistar żywionych dietą (LCHP) R. B. Kostogrys, A. Manterys, M. Franczyk-Żarów, E. Maślak, I. Wybrańska 202.22 kB | 21 grudnia 2017 Ocena wpływu diety z dodatkiem mięsa wzbogaconego w sprzężone trieny kwasu linolenowego (CLnA) na parametry kości u myszy genetycznie zmodyfikowanych APOE/ LDLR–/– R. B. Kostogrys, A. Manterys, M. Franczyk-Żarów, A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, M. Sady, I. Wybrańska 194.67 kB | 21 grudnia 2017 Profil kwasów tłuszczowych, w tym izomerów trans w wybranych wyrobach cukierniczych, waflach i ciastkach G. Kosewski, I. Bolesławska, J. Przysławski 186.76 kB | 21 grudnia 2017 Napary z czarnej herbaty jako główne źródło związków polifenolowych w racjach pokarmowych studentów W. Koch 176.57 kB | 21 grudnia 2017 Słodycze jako źródło tłuszczu i nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie D. Kmiecik, M. Szopa, J. Kobus-Cisowska, M. Przeor, A. Jędrusek-Golińska, K. Szymandera-Buszka 276.93 kB | 21 grudnia 2017 Wybrane wyróżniki jakościowe soków mieszanych S. Kalisz, I. Ścibisz, M. Mitek: 184.93 kB | 21 grudnia 2017 Otrzymywanie substytutów tłuszczu mleka ludzkiego w jednoetapowej enzymatycznej acydolizie smalcu E. Gruczyńska, D. Kowalska, K. Tarnowska, M. Kozłowska, B. Kowalski 189.08 kB | 21 grudnia 2017 „Cukry dodane” w wybranych produktach spożywczych – Ocena analityczna i bromatologiczna M. Grembecka, K. Brodzik, A. Hryniewiecka, M. Mróz, A. Szelążek, A. Lebiedzińska, P. Szefer 174.82 kB | 21 grudnia 2017 Właściwości sorpcyjne układów βeta-laktoglobulina-palmitynian retinylu A. Górska, K. Szulc, E. Ostrowska-Ligęza, M. Wirkowska-Wojdyła, J. Bryś 185.24 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ dodatku czosnku w produkcji frytek na zawartość akrylamidu i wybrane cechy jakościowe M. Gertchen, A. Tajner-Czopek, A. Kita, E. Rytel, A. Pęksa, J. Miedzianka, M. Bronkowska, J. Wyka 242.45 kB | 21 grudnia 2017 Wybrane składniki bioaktywne i właściwości przeciwrodnikowe owoców żurawiny i fi g suszonych B. Drużyńska, B. Sieradzka, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak, D. Derewiaka, M. Ciecierska 177.49 kB | 21 grudnia 2017 Bioaktywne składniki mineralne w polskich naturalnych wodach mineralnych udostępnianych do spożycia w opakowaniach jednostkowych M. Drobnik, T. Latour, D. Sziwa 191.78 kB | 21 grudnia 2017 Porównanie jakości tłuszczów występujących w smażonych produktach mięsnych przygotowywanych w warunkach domowych i pochodzących z restauracji typu fast food D. Derewiaka,, K. Dasiewicz, J. Rutkowska, B. Drużyńska, M. Ciecierska, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak 189.55 kB | 21 grudnia 2017 Zawartość witaminy B6 w wybranych suplementach diety i preparatach leczniczych J. Czaja, K. Knyszewski, N. Martyniuk, A. Michalska, P. Szefer, A. Lebiedzińska 164.88 kB | 21 grudnia 2017 Wstępna ocena jakości pszczelich miodów gatunkowych z terenu Warmii i Mazur N. Chomaniuk, P. Przybyłowski, A. Wilczyńska 176.03 kB | 21 grudnia 2017 Porównanie właściwości antyoksydacyjnych i zawartości kwasów organicznych w napojach fermentowanych otrzymanych przy pomocy grzybka tybetańskiego i herbacianego J. Chłopicka, K. Foltyn, M. Miąsik, H. Bartoń 175.55 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ fermentacji mlekowej na aktywność antyoksydacyjną nasion i kiełków gryki (Fagopyrum esculentum) J. Chłopicka, H. Bartoń, M. Fołta, A. Baster 173.93 kB | 21 grudnia 2017 Zawartość hydroksymetylofurfuralu w konfiturach z płatków róży Rosa rugosa A. Cendrowski, I. Ścibisz, M. Mitek 194.81 kB | 21 grudnia 2017 Herbata jako źródło manganu w codziennej diecie człowieka J. Brzezicha-Cirocka, M. Grembecka, P. Szefer 174.69 kB | 21 grudnia 2017 Skład i rozmieszczenie kwasów tłuszczowych w triacyloglicerolach zamienników tłuszczu mleka kobiecego J. Bryś, M. Wirkowska-Wojdyła, A. Górska, E. Ostrowska-Ligęza, M. Burek, K. Tarnowska 198.85 kB | 21 grudnia 2017 Zawartość witaminy C w warzywach i owocach pochodzących z upraw konwencjonalnych i ekologicznych B. Bobrowska-Korczak, A. Wójcik, A. Tokarz 200.46 kB | 21 grudnia 2017 Wpływ manganu(II) na przebieg fermentacji mlekowej mąki żytniej H. Bartoń, K. Indyka, M. Fołta, J. Chłopicka, E. Karczewska, I. Skiba-Kurek, A. Budak 191.95 kB | 21 grudnia 2017 Bromatologia nr 3 do pobrania - całość 5.44 MB | 21 grudnia 2017