ARTYKUŁ

A. Filipiak-Florkiewicz, M. Ponikwia, K. Topolska, A. Florkiewicz, E. Cieślik

Częstotliwość występowania chorób alergicznych wśród studentów
2014-04-01

Celem pracy było określenie częstotliwości występowania alergii, objawów i – w przypadku alergii pokarmowej – produktów spożywczych, które wywołują bądź nasilają jej symptomy wśród studentów w Krakowie. Występowanie chorób alergicznych stwierdzono u blisko jednej trzeciej badanych studentów. Najczęstszymi schorzeniami tego typu były alergiczny nieżyt nosa, alergia pokarmowa, zapalenie spojówek, astma, egzema, alergia na leki, oraz alergia na jad owadów. Blisko co dziesiąty respondent podejrzewał, że cierpi na alergię pokarmową
mimo, iż nie została ona zdiagnozowana przez lekarza. Nasilenie reakcji alergicznych respondenci najczęściej obserwowali po spożyciu orzechów.
Hasła kluczowe: choroby alergiczne, studenci, czynniki ryzyka.
Key words: allergic diseases, students, risk factors.

Częstotliwość występowania chorób alergicznych wśród studentów

409.42 kB | 21 grudnia 2017