ARTYKUŁ

M. Bilek, M. Stawarczyk, A. Stępień, M. Pieniążek

Analiza wybranych parametrów jakościowych i zdrowotnych win wytrawnych
2014-04-01

Badania miały na celu określenie parametrów jakościowych i zdrowotnych wybranych rodzajów win wytrawnych prezentowanych na degustacji w maju 2013 r. w Gdańsku. Badane wina odznaczały się wysoką jakością i zróżnicowaną zawartością składników mineralnych. Na podstawie aktualnych norm dotyczących zalecanego dziennego spożycia dla populacji polskiej określono potencjalny udział składników mineralnych zawartych w badanych winach w diecie kobiet i mężczyzn w naszym kraju.
Słowa kluczowe: wina, jakość win, zalecane dzienne spożycie, HPIC, HPLC, AAS.
Key words: wine, wine quality, Recommended Dietary Allowances, HPIC, HPLC, AAS.

Analiza wybranych parametrów jakościowych i zdrowotnych win wytrawnych

178.67 kB | 21 grudnia 2017