Agnieszka Snela, Tomasz Osmałek, Anna Froelich, Sylwia Górska, Klaudia Błaszczyk
Guma gellan: właściwości i zastosowania biomedyczne
2016-02-08
Ze względu na korzystne właściwości fizykochemiczne polisacharydy pochodzenia naturalnego znajdują coraz szersze zastosowanie w medycynie, przemyśle farmaceutycznym oraz spożywczym. W większości przypadków związki te są biodegradowalne, nietoksyczne, dobrze tolerowane przez ludzki organizm, a koszt ich produkcji jest relatywnie niski. Obecnie można zauważyć wyraźny wzrost zainteresowania polisacharydami pochodzenia mikrobiologicznego. Jednym z częściej badanych przedstawicieli tej grupy związków jest guma gellan. Łańcuchy gellanu są zbudowane z powtarzających się jednostek tetrasacharydowych złożonych z kwasu D-glukuronowego, L-ramnozy i D-glukozy w molowym stosunku 1:1:2. Jest on produkowany przez bakterie Sphingomonas elodea na drodze fermentacji. Unikalne pH-wrażliwe właściwości tego polisacharydu stwarzają możliwość wykorzystania go w technologii formulacji doustnych o modyfikowanym uwalnianiu. Ponadto dzięki zdolności do żelowania w obecności różnych kationów gellan jest rozpatrywany jako potencjalny składnik preparatów formujących in situ, przeznaczonych do podania donosowego lub na powierzchnię oka. Spośród innych możliwych zastosowań gellanu można wymienić takie obszary, jak stomatologia oraz inżynieria tkankowa.
Słowa kluczowe: guma gellan, polisacharydy, hydrożele, uwalnianie leków, żelowanie jonotropowe
Gellan gum: properties and biomedical applications
Keywords: gellan gum, polysaccharides, hydrogels, drug release, ionotropic gelation
© Farm Pol, 2016, 72(1): 46–53