XIX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Sekcji Żywienia Do- i Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego
Program
PROGRAM KONFERENCJI
22 listopada 2024 r. (piątek) – wykłady w Sali Scherzo
13.00–14.00 Obiad
14.00–14.15 Otwarcie konferencji – mgr Justyna Zamarska – przewodnicząca Sekcji Żywienia Do- i Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego
SESJA I (14.15–15.45
14.15–14.45 dr n. med. Waldemar Szafrański (Copernicus Podmiot Leczniczy sp z o.o, Gdańsk): Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych – indywidualne podejście do terapii żywieniowej wg doświadczeń własnych
14.45–15.15 dr hab n. farm. Paweł Paśko (Collegium Medicum Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński, Kraków): Wpływ leków na stan odżywienia organizmu
15.15–15.45 dr hab n. farm. Maciej Stawny (Katedra i Zakład Chemii Farmaceutycznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, Poznań): Fitosterole w żywieniu pozajelitowym - czy stanowią rzeczywiste zagrożenie
15.45–16.15 Przerwa kawowa
SESJA II (16.15–17.45)
16.15–16.45 mgr farm. Ewelina Lubieniecka (Uniwersyteckie Centrum Kliniczne GuMed, Gdańsk): Fabryka kruszenia
16.45–17.15 dr n. farm. Aleksandra Gostyńska (Katedra i Zakład Chemii Farmaceutycznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, Poznań): Omega-3 kwasy tłuszczowe i ich znaczenie w terapii żywieniowej
17.15–17.45 Panel dyskusyjny: Farmaceutyczne Standardy Żywienia Klinicznego – jak się zmieniły wytyczne
19.00–21.00 Kolacja
23 listopada 2024 r. (sobota)
7.00–9.00 Śniadanie
SESJA III (9.00–12.30)
KURS REALIZOWANY METODĄ WARSZTATÓW ZAKOŃCZONY TESTEM – do wyboru dla każdego uczestnika po 2 warsztaty (90 min każdy warsztat), za które zostaną przyznane 4 punkty edukacyjne
WARSZTAT 1. Praktyczne aspekty przygotowywania mieszanin do żywienia pozajelitowego (sala Ballada)
WARSZTAT 2. Obliczenia stabilności worków wielokomorowych po suplementacji (sala nr 2, parter)
WARSZTAT 3. Wyroby medyczne (sala nr 8, parter)
WARSZTAT 4. Podawanie leków pacjentom żywionym enteralnie – analiza przypadków klinicznych (sala nr 9, parter)
WARSZTAT 5. Projekt nowoczesnej pracowni żywienia pozajelitowego – jak połączyć wymagania FP i GMP (sala Etiuda)
WARSZTAT 6. Sporządzanie mieszanin z wykorzystaniem oprogramowania EasyComp do oceny stabilności mieszanin do żywienia pozajelitowego (sala Scherzo)
11.00–11.30 Przerwa kawowa pomiędzy warsztatami
13.00–14.00 Obiad