KONFERENCJE

XIX Ogólnopolska Konferencja Naukowa Sekcji Żywienia Do- i Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego

Program

PROGRAM KONFERENCJI

22 listopada 2024 r. (piątek) – wykłady w Sali Scherzo

 

13.00–14.00    Obiad

 

14.00–14.15    Otwarcie konferencji – mgr Justyna Zamarska przewodnicząca Sekcji Żywienia Do- i Pozajelitowego Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego

 

SESJA I (14.15–15.45

 

14.15–14.45    dr n. med. Waldemar Szafrański (Copernicus Podmiot Leczniczy sp z o.o, Gdańsk): Żywienie pozajelitowe w warunkach domowych – indywidualne podejście do terapii żywieniowej wg doświadczeń własnych

14.45–15.15    dr hab n. farm. Paweł Paśko (Collegium Medicum Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński, Kraków): Wpływ leków na stan odżywienia organizmu

15.15–15.45    dr hab n. farm. Maciej Stawny (Katedra i Zakład Chemii Farmaceutycznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, Poznań): Fitosterole w żywieniu pozajelitowym - czy stanowią rzeczywiste zagrożenie

 

15.45–16.15    Przerwa kawowa

 

SESJA II (16.15–17.45)

 

16.15–16.45    mgr farm. Ewelina Lubieniecka (Uniwersyteckie Centrum Kliniczne GuMed, Gdańsk): Fabryka kruszenia

16.45–17.15    dr n. farm. Aleksandra Gostyńska (Katedra i Zakład Chemii Farmaceutycznej, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego, Poznań): Omega-3 kwasy tłuszczowe i ich znaczenie w terapii żywieniowej

17.15–17.45    Panel dyskusyjny: Farmaceutyczne Standardy Żywienia Klinicznego – jak się zmieniły wytyczne

 

19.00–21.00    Kolacja

 

23 listopada 2024 r. (sobota)

 

7.00–9.00        Śniadanie

 

SESJA III (9.00–12.30)

KURS REALIZOWANY METODĄ WARSZTATÓW ZAKOŃCZONY TESTEM – do wyboru dla każdego uczestnika po 2 warsztaty (90 min każdy warsztat), za które zostaną przyznane 4 punkty edukacyjne

WARSZTAT 1.          Praktyczne aspekty przygotowywania mieszanin do żywienia pozajelitowego (sala Ballada)

WARSZTAT 2.          Obliczenia stabilności worków wielokomorowych po suplementacji (sala nr 2, parter)

WARSZTAT 3.          Wyroby medyczne (sala nr 8, parter)

WARSZTAT 4.          Podawanie leków pacjentom żywionym enteralnie – analiza przypadków klinicznych (sala nr 9, parter)

WARSZTAT 5.          Projekt nowoczesnej pracowni żywienia pozajelitowego – jak połączyć wymagania FP i GMP (sala Etiuda)

WARSZTAT 6.          Sporządzanie mieszanin z wykorzystaniem oprogramowania EasyComp do oceny stabilności mieszanin do żywienia pozajelitowego (sala Scherzo)

11.00–11.30                Przerwa kawowa pomiędzy warsztatami

13.00–14.00                Obiad

333.03 kB | 1 października 2024