Ukazały się "Farmaceutyczne standardy żywienia klinicznego"
1 września 2024
Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne wydało „Farmaceutyczne standardy żywienia klinicznego” przygotowane przez zespół Autorów, składający się z farmaceutów-specjalistów na co dzień, zajmujących się sporządzaniem preparatów do żywienia, oraz przedstawicieli środowiska naukowego, którzy ten obszar praktyki badają i publikują wyniki swoich badań.
Polskie Towarzystwo Farmaceutyczne wydało „Farmaceutyczne standardy żywienia klinicznego” przygotowane przez zespół w składzie: mgr farm. Paulina Bocian, Copernicus Podmiot Leczniczy Sp. z o.o. w Gdańsku, dr n. farm. Witold Brniak, Katedra Technologii Postaci Leku i Biofarmacji, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum, dr n. med. Alina Górecka, wiceprezes Naczelnej Rady Aptekarskiej, mgr farm. Joanna Królak, członek Zarządu Sekcji Żywienia do- i pozajelitowego PTFarm, mgr farm. Gabriela Pierzynowska, Copernicus Podmiot Leczniczy Sp. z o.o. w Gdańsku, mgr farm. Magdalena Piętka, Szpital Wielospecjalistyczny im. Stanley Dudricka w Skawinie, mgr farm. Ryszard Sot, Instytut „Pomnik-Centrum Zdrowia Dziecka” w Fundacja Hospicjum Onkologiczne św. Krzysztofa w Warszawie, dr hab. Maciej Stawny, prof. UM, Uniwersytet Medyczny im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu, mgr farm. Justyna Zamarska, Szpital Uniwersytecki w Krakowie.
Konsultacja naukowa: prof. dr hab. Małgorzta Sznitowska -Katedra i Zakład Farmacji Stosowanej, Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego
Współpraca: dr hab. Witol Jamróz - Katedra Technologii Postaci Leku i Biofarmacji, Wydział Farmaceutyczny, Uniwersytet Jagielloński Collegium Medicum.
Książka zawiera definicji i podstawy prawne, które porządkują kompleksowo kompetencje, odpowiedzialność i obszar realizowanych czynności farmaceuty w pracowni żywienia pozajelitowego. Szczegółowo opisane są konstrukcje systemu zarządzania jakością, wraz z oceną ryzyka, organizacja przestrzeni pracowni, wyposażenie i kontrola przestrzeni pracy oraz wymagania dotyczące personelu fachowego i dokumentacji związanej z procesem sporządzania. W książce przedstawiono ogólne zasady sporządzania mieszanin do żywienia pozajelitowego, postępowanie w przypadku przygotowania mieszanin w przemysłowych workach wielokomorowych, sporządzanie mieszanin z wykorzystaniem automatycznych mieszalników czy biurety, a także opisano wyroby medyczne, zalecane i wykorzystywane w procesie sporządzania i podawania mieszanin. Finalnie w opracowaniu podjęto zagadnienie podaży leków pacjentom żywionym przez sztuczne dostępy do przewodu pokarmowego, opisując szczegółowo zasady postępowania w zakresie ich sporządzania i stosowania.
Wydawnictwo w sposób kompleksowy porządkuje informację o praktycznej organizacji pracy w procesie sporządzania żywienia klinicznego zgodnie z najwyższymi standardami właściwymi dla Dobrej Praktyki Wytwarzania.
Dodatkowe informacje o publikacji
Oprawa: miękka
Liczba stron: 172
Autorzy: Paulina Bocian, Witold Brniak, Alina Górecka, Joanna Królak, Gabriela Pierzynowska, Magdalena Piętka, Ryszard Sot, Maciej Stawny, Justyna Zamarska
Konsultacja naukowa: prof. dr hab. n. farm Małgorzata Sznitowska
Współpraca: dr hab. Witold Jamróz
ISBN: 978-83-64968-04-4
Cena: 120,00 zł z VAT + koszty wysyłki 20 zł z VAT.
Zamówienia: strona internetowa Polskiego Towarzystwa Farmaceutycznego
https://www.ptfarm.pl/wydawnictwa/sprzedaz/30557