PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Rok
Lista numerów

Bromatologia nr 1 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Bezpieczeństwo zdrowotne żywności ekologicznej w świetle badań i działalności kontrolnej

N. Żurek, M. Bilek WIĘCEJ

Wpływ ftalanów i bisfenolu na zdrowie człowieka

P. Skorek, P. Glibowski, E. Błaszczak WIĘCEJ

Sposób żywienia i stan odżywienia młodzieży gimnazjalnej z obszarów miejskich i wiejskich z Podlasia

S. K. Naliwajko, K. J. Gromkowska-Kępka, R. Markiewicz-Żukowska, A. Puścion-Jakubik, P. Nowakowski, K. Mielcarek, M. H. Borawska WIĘCEJ

Ocena zawartości soli w wędzonych rybach słodkowodnych

A. Puścion-Jakubik, K. Mielcarek, P. Nowakowski, K. J. Gromkowska-Kępka, S. K. Naliwajko, A. Parobczak, R. Markiewicz-Żukowska, K. Socha, M. H. Borawska WIĘCEJ

Wpływ dodatku soków owocowych lub naparu z mięty na aktywność przeciwutleniającą i stabilność barwy mieszanych soków jabłkowych typu NFC

A. Synowiec-Wojtarowicz, Azad Maou, M. Kolańska-Rosół, M. Derewniuk, K. Pawłowska-Góral WIĘCEJ

Spożycie wybranych składników pokarmowych w aspekcie występowania potencjalnych konsekwencji zdrowotnych u pływaków

N. Główka, M. Zegan, E. Michota-Katulska WIĘCEJ

Ocena zawartości witaminy B3 w napojach kokosowych

M. Stachowicz, J. Brzezicha-Cirocka, M. Bochenek, M. Grabowska, A. Lebiedzińska WIĘCEJ

Analiza składu pierwiastkowego naparów z wybranych ziół leczniczych

E. Milewska, M. Wołonciej, K. Klim, W. Roszkowska-Jakimiec WIĘCEJ

Znaczenie składników odżywczych z produktów mleczarskich w profilaktyce otyłości u dzieci i młodzieży

G. Cichosz, H. Czeczot, M. M. Bielecka WIĘCEJ

Dieta i suplementy anti-aging

E. Swora-Cwynar, M. Gajewska, M. Grzymisławski, A. Dobrowolska WIĘCEJ

Choroba wrzodowa żołądka i dwunastnicy – rola profilaktyki i dietoterapii

Ż. Markiewicz, K. Banach, P. Glibowski WIĘCEJ

Cover 1 end 4

WIĘCEJ

Bromatologia nr 2/2018 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

e-Baza zawartości izomerów trans kwasów tłuszczowych w żywności, jako nowe narzędzie edukacyjne i badawcze

H. Mojska WIĘCEJ

Ocena spożycia wybranych makroskładników pokarmowych przez zawodników Kadry Narodowej Kickboxingu

S. Bawa, D. Godzina WIĘCEJ

Ocena zawartości cynku w dietach pacjentów HIV-zależnych z Białegostoku i Gdańska

A. Lebiedzińska, J. Maksymowicz-Jaroszuk, A. Grzeszczuk, K. Petrykowska, M. Jankowska, T. Smiatacz, P. Szefer, J. K. Karczewski WIĘCEJ

Zawartość składników mineralnych w diecie pacjentów z chorobą Parkinsona

P. Kitlas, S. K. Naliwajko, K. Socha, J. Kochanowicz, Z. D. Mariak, M. H. Borawska WIĘCEJ

Rola wapnia i fosforu w diecie młodych osób w profilaktyce osteoporozy

M. Misztal-Szkudlińska, A. Sadokierski, P. Szefer WIĘCEJ

Aktywność przeciwdrobnoustrojowa brukwi i kalarepy oraz ich kiełków

P. Paśko, J. Podporska – Carroll, B. Quilty, E. Prochownik, A. Galanty, P. Zagrodzki, Z. Zachwieja WIĘCEJ

Porównanie aktywności antyoksydacyjnej i całkowitej zawartości polifenoli w kiełkach i różyczkach brokułów

P. Paśko, E. Prochownik, A. Galanty, H. Bartoń, M. Tyszka – Czochara, P. Zagrodzki, Z. Zachwieja WIĘCEJ

Wpływ warunków przechowywania na aktywność antyoksydacyjną i zawartość polifenoli w owocach jarzębu szwedzkiego

A. Galanty, J. Chłopicka, M. Kaleta, A. Sołtys, I. Podolak WIĘCEJ

Profil i stężenie kwasów organicznych w sokach z winogron w różnych okresach ich dojrzewania

J. Dobrowolska-Iwanek, A. Cetnar, P. Paśko, P. Zagrodzki WIĘCEJ

Suplementy diety na bazie zielonej kawy jako źródło substancji bioaktywnych

J. Brzezicha-Cirocka, D. Błażejewicz, J. Brzezińska, M. Grembecka, P. Szefer WIĘCEJ

Optymalizacja warunków chromatograficznego oznaczania choliny i betainy w suplementach diety i produktach dla osób aktywnych fizycznie

M. Grembecka, M. Bola, E. Jasińska, P. Szefer WIĘCEJ

Wybory żywieniowe dzieci szóstych i siódmych klas szkół podstawowych na podstawie zakupów dokonywanych w sklepikach szkolnych oraz w drodze do/ze szkoły

P. Ferenc, I. Traczyk, M. Panczyk WIĘCEJ

Ocena wiedzy o naturalnych substancjach słodzących i częstości ich spożycia wśród studentów

J. Bielecka, K. J. Gromkowska-Kępka, D. Chimkowska, K. Futyma, I. Fiuk, P. Nowakowski, R. Markiewicz-Żukowska WIĘCEJ

Cover 1 end 4

WIĘCEJ

Bromatologia nr 1 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Patulina w suplementach diety i mieszankach ziołowych zawierających suche owoce głogu

A. Przybylska, G. Bazylak, R. Kosicki, I. Ałtyn, M. Twarużek, J. Grajewski WIĘCEJ

Interakcje wybranych składników suplementów diety z polifenolami zawartymi w naparach kawy i herbaty

A. Synowiec-Wojtarowicz, M. Kimsa-Dudek, M. Derewniuk, K. Pawłowska-Góral WIĘCEJ

Badanie biodostępności żelaza z suplementów diety przeznaczonych dla dzieci i dorosłych metodą in vitro

A. Szalast-Pietrzak, Z. Marzec, E. Kopciał, L. Borkowski WIĘCEJ

Czynniki wyboru suplementów diety a poziom wykształcenia pacjentów wielkopolskich aptek

M. Kowalówka, I. Bolesławska, I. Górna, G. Kosewski, M. Stępczak, J. Przysławski WIĘCEJ

Wybrane elementy zachowań żywieniowych w grupie uczniów w wieku 11–14 lat

M. Grabia, S. K. Naliwajko, P. Nowakowski, K. J. Gromkowska-Kępka, A. Puścion-Jakubik, R. Markiewicz-Żukowska WIĘCEJ

Wpływ stosowania diety redukującej masę ciała na wybrane parametry antropometryczne i biochemiczne – badania wstępne

I. Bolesławska, G. Kosewski, I. Górna, M. Kowalówka, M. Dobrzyńska, J. Przysławski WIĘCEJ

Ocena pobrania cukrów z napojów gazowanych przez nastolatków z woj. opolskiego

E. Malczyk, J. Wyka, M. Misiarz, E. Szura, M. Krawczyk WIĘCEJ

Uwarunkowania spożycia słodyczy, w tym wyrobów czekoladowych, przez studentów łódzkich uczelni

W. Krysiak WIĘCEJ

Ocena wybranych elementów stylu życia wśród studentów Państwowej Wyższej Szkoły Zawodowej w Nysie

M. Misiarz, E. Malczyk, E. Szura, J. Wyka, N. Żołopa WIĘCEJ

Wybrane parametry oceny stanu odżywienia nastolatek z Polski i Słowacji – badanie pilotażowe

J. Wyka , M. Habanova WIĘCEJ

Ocena wybranych czynników ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego u kobiet o zróżnicowanym stanie odżywienia z rozpoznaną schizofrenią

E. Stefańska, A. Wendołowicz, B. Konarzewska, L. Ostrowska WIĘCEJ

Wpływ dodatków wybranych nasion oleistych z grupy superfoods na właściwości higroskopijne miodu rzepakowego

M. Ruszkowska, Z. Wiśniewska WIĘCEJ

Ocena właściwości sorpcyjnych wybranych handlowych błonników o smaku owocowym

M. Ruszkowska, M. Matusik WIĘCEJ

Cover 1 end 4

WIĘCEJ