PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Rok
Lista numerów

Rola witamny K w metabolizmie kości

A. Karmańska, B. Karwowski: WIĘCEJ

Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne w żywności – aspekty prawne i analityczne

M. Słowianek, J. Leszczyńska: WIĘCEJ

Dieta a testosteron w organizmie sportowca

M. A. Stachowicz, A. Lebiedzińska WIĘCEJ

Choroby układu krążenia a spożycie jaj

P. Glibowski, N. Tomasiak Choroby układu krążenia a spożycie jaj WIĘCEJ

Wpływ rodzaju ziarna zboża i stopnia jego przetworzenia na potencjalną biodostępność składników mineralnych w warunkach in vitro

Z. Krejpcio, J. Suliburska, E. Król, A. Kawka, K. Marcinek WIĘCEJ

Zawartość rozpuszczalnych szczawianów w naparach herbat czarnych i zielonych

A. Łącka, M. Bielawska WIĘCEJ

Kontrowersje związane ze stosowaniem suplementów diety w grupie dzieci zdrowych

M. Kostecka, J. Kostecka WIĘCEJ

Porównanie poziomu wiedzy żywieniowej studentów polskich i słowackich w zakresie źródeł pokarmowych wybranych składników odżywczych

E. Bator, M. Habanova, A. Broniecka, J. Wyka, M. Bronkowska WIĘCEJ

Ocena nawyków żywieniowych studentów katowickich uczelni w zakresie spożycia wybranych produktów mrożonych

E. Malczyk, D. Ratajczak WIĘCEJ

Ocena sposobu odżywiania osób chorych na cukrzycę typu 2

I. Majak, A. Szczodrowska, A. Bartos, J. Leszczyńska WIĘCEJ

Wartość energetyczna pieczywa i jej zmiany w trakcie przechowywania

J. Wyka, K. Lipiec, D. Mazurek, J. Bułynko WIĘCEJ

Charakterystyka żywieniowa stewii – aktualny stan wiedzy

B. Kulczyński, A. Gramza-Michałowska, M. Człapka-Matyasik WIĘCEJ

Korzyści i zagrożenia związane z konsumpcją naturalnych zamienników sacharozy

J. Grupińska, T. Grzelak, M. Walczak, M. Kramkowska, K. Czyżewska WIĘCEJ

Ocena podaży podstawowych składników odżywczych oraz wartość energetyczna diet redukcyjnych w wybranych czasopismach dla kobiet

M. Bienkiewicz, E. Bator, M. Bronkowska WIĘCEJ

Spis treści/Contens WIĘCEJ

Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira

B. Fenert, P. K. Zarzycki: Charakterystyka wybranych właściwości leczniczych cyjanobakterii z rodzaju Arthrospira WIĘCEJ

Woda z „prywatnych” ujęć wody pitnej, jako czynnik ryzyka zdrowia człowieka, w świetle badań jej jakości na tle obowiązujących uregulowań prawnych

S. Wójcik-Jackowski, M. Bilek WIĘCEJ

Niektóre składniki żółciaka siarkowego Laetiporus sulfureus (Bull.) Murrill

J. Florczak, A. Karmańska, B. Karwowski WIĘCEJ

Poziom wybranych metali ciężkich (ołów, kadm i rtęć) w marchwi ekologicznej w zależności od kraju pochodzenia

E. Tońska, J. Łuczyńska, B. Paszczyk WIĘCEJ

Wpływ metody obróbki hydrotermicznej na zawartość wybranych składników mineralnych w kaszach

A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, E. Cieślik, J. Kapusta-Duch WIĘCEJ

Profil kwasów tłuszczowych i pojemność przeciwutleniająca serów podpuszczkowych i twarogowych

A. Ochrem, P. Zapletal, H. Pustkowiak, J. Żychlińska-Buczek WIĘCEJ

Zawartość cukrów w napojach bezalkoholowych, jako wyznacznik jakości produktów

M. Bilek, S. Sosnowski WIĘCEJ

Ocena zawartości talu w wytypowanym przez wielkopolskich studentów - na podstawie ankiety - napoju energetyzującym

B. Karbowska, W. Zembrzuski WIĘCEJ

Żywność funkcjonalna (prozdrowotna) w opinii klientów specjalistycznych sklepów z żywnością

A. Filipiak-Florkiewicz, A. Florkiewicz, K. Topolska, A. Cabała WIĘCEJ

Stosowanie suplementów diety przez wybraną grupę kolarzy

E. Milewska, E. Michota-Katulska, M. Zegan WIĘCEJ

Udział pojadania w żywieniu pacjentów szpitalnych

J. Sadowska, A. Skrzypiec WIĘCEJ

Wybrane wskaźniki stanu odżywienia, skład ciała oraz analiza racji pokarmowych osób przewlekle psychicznie chorych, mieszkańców domu pomocy społecznej

Z. Goluch-Koniuszy, J. Fugiel WIĘCEJ

Stan odżywienia i sposób żywienia kobiet z rakiem sutka

Z. Goluch-Koniuszy WIĘCEJ

Zalecenia dietetyczne w niedoczynności tarczycy przy współwystępowaniu choroby Hashimoto

E. Zakrzewska, M. Zegan, E. Michota-Katulska WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Bromatologia nr 2 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Źródła wiedzy i zastosowanie przypraw ziołowych przez osoby dorosłe zamieszkujące okręg małopolski i śląski

J. Żwirska, K. Żyła, E. Błaszczyk, P. Jagielski, M. Schlegel-Zawadzka WIĘCEJ

Ocena wiedzy żywieniowej dotyczącej probiotyków wśród mieszkańców pograniczna Polski i Czech

M. Zołoteńka-Synowiec, E. Malczyk, B. Całyniuk, J. Wyka, M. Mełech WIĘCEJ

Ocena zależności pomiędzy spożyciem wybranych witamin i składników mineralnych a całkowitym potencjałem antyoksydacyjnym chorych na raka płuca

K. Zabłocka-Słowińska, K. Pawełczyk, M. Gołecki, M. Kosacka, I. Porębska, S. Płaczkowska, K. Ryndak, R. Jankowska, H. Grajeta WIĘCEJ

Ocena spożycia alkoholu, kawy i palenia papierosów wśród kobiet w ciąży

J. Wyka, M. Misiarz, E. Malczyk, M. Zołoteńka-Synowiec, B. Całyniuk, B. Smółka, D. Mazurek WIĘCEJ

Zawartość wybranych związków odżywczych i biologicznie aktywnych w produktach z surowców niekonwencjonalnych – konopi siewnych (Cannabis sativa L.) oraz kasztanów jadalnych (Castanea sativa mill.)

E. Worobiej, J. Mądrzak, M. Piecyk WIĘCEJ

Ocena jakości i właściwości przeciwutleniających wybranych kaw rozpuszczalnych

R. Wołosiak, W. Krawczyk, D. Derewiaka, E. Majewska, J. Kowalska, B. Drużyńska WIĘCEJ

Porównanie właściwości antyoksydacyjnych i składu pierwiastkowego w wybranych odmianach borówki amerykańskiej

A. Wojtanowska-Krośniak, R. Francik, M. Krośniak, T. Rodack, S. Sroka, P. Zagrodzki WIĘCEJ

Właściwości teksturalne ciastek kruchych wypieczonych na bazie tłuszczu przeestryfikowanego

M. Wirkowska-Wojdyła, J. Bryś, E. Ostrowska – Ligęza, A. Górska, H. Kowalska WIĘCEJ

Żywność dla niemowląt i małych dzieci – aktualne spojrzenie

H. Weker, M. Więch, H. Wilska, M. Barańska WIĘCEJ

Wartość energetyczna i podstawowe składniki odżywcze w dietach pacjentów z łuszczycą

M. Wacewicz, K. Socha, S. K. Naliwajko, M. Niczyporuk, P. Aleksiejczuk, J. Ostrowska, M. H. Borawska WIĘCEJ

Zawartość kadmu i ołowiu w wybranych owocach egzotycznych

J. Szydlik, J. Perłowski, G. Torbicz, M. Kościuk, I. Tarasiuk, A. Czurak, K. Socha, A. Puścion-Jakubik, J. Soroczyńska, M. H. Borawska WIĘCEJ

Wpływ suplementacji diety sprzężonymi dienami kwasu linolowego na aktywność desaturaz (Δ6, Δ5) w mikrosomach wątrobowych szczurów z indukowanym procesem nowotworowym

A. Stawarska, A. Białek, M. Łukasik, A. Tokarz WIĘCEJ

Wpływ zastosowanych diet na zmiany w zawartości wybranych pierwiastków w śledzionach szczurów z rakiem sutka

D. Skrajnowska, B. Bobrowska-Korczak, M. Klepacz, A. Tokarz WIĘCEJ

Prozdrowotne działania olejów z lnu. Wnioski z badań w hodowlach komórkowych

K. Skórkowska-Telichowska, K. Hasiewicz-Derkacz, T. Gębarowski, H. Moreira, K. Gębczak, A. Kulma, K. Gąsiorowski WIĘCEJ

Wydajność i skład oleju pozyskanego z pestek winogron

A. Satora, R. Francik, E. Kondratowicz-Pietruszka, M. Gąstoł, M. Krośniak WIĘCEJ

Wpływ zastosowania soli w produkcji chrupek kukurydzianych wzbogaconych dodatkiem niekonwencjonalnych surowców na wybrane cechy jakościowe

E. Rytel, A. Kita, A. Pęksa, A. Tajner-Czopek, J. Miedzianka WIĘCEJ

Ocena wartości odżywczej białka na podstawie jego składu aminokwasowego w dietach studentek dietetyki

D. Różańska, B. Regulska-Ilow, A. Salomon, A. Kawicka, K. Konikowska, K. Zatońska, A. Szuba WIĘCEJ

Analiza oświadczeń zdrowotnych na etykietach płatków śniadaniowych

M. Piecyk, K. Łuczyńska WIĘCEJ

Porównanie składu podstawowego oraz aktywności przeciwutleniającej młodych pędów w stosunku do korzeni buraka ćwikłowego (Beta vulgaris L.)

E. Piasna, A. Koronowicz, T. Leszczyńska, A. Ambroszczyk, J. Bednarczyk, A. Dyk WIĘCEJ

Jakość chrupek kukurydzianych wzbogaconych dodatkiem mąki z amarantusa, topinamburu i miąższu dyni

A. Pęksa, A. Kita, A. Tajner-Czopek, E. Rytel, J. Miedzianka WIĘCEJ

Wpływ inhibitorów pompy protonowej na gospodarkę wapniem i żelazem

P. Paśko, A. Wołtosz, M. Zwolińska – Wcisło, Z. Zachwieja WIĘCEJ

Wpływ aglomeracji i przechowywania na zawartość niezbędnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych w preparatach z mleka w proszku

E. Ostrowska–Ligęza, M. Wirkowska-Wojdyła, A. Górska, J. Bryś WIĘCEJ

Zawartość związków prozdrowotnych w ziemniakach odmian o różnej barwie miąższu

A. Nemś, J. Miedzianka, A. Pęksa , A. Kita WIĘCEJ

Wpływ bajkaleiny i wogoniny na liczebność populacji bocznej w komórkach raka piersi i raka jelita grubego

H. Moreira, T. Gębarowski, A. Szyjka, M. Flank, K. Gąsiorowski WIĘCEJ

Ocena zawartości wapnia w gotowych produktach spożywczych przeznaczonych dla małych dzieci

M. Misztal-Szkudlińska, A. Chełmieniewicz, P. Szefer WIĘCEJ

Ocena wiedzy żywieniowej studentów PWSZ w Nysie

M. Misiarz, E. Grochowska-Niedworok, L. Dul, J. Wyka, E. Malczyk, B. Całyniuk WIĘCEJ

Wpływ produktów spożywczych na biodostępność składników mineralnych zawartych w suplementach diety w warunkach trawienia in vitro

Z. Marzec, A. Szalast-Pietrzak, L. Wyszogrodzka-Koma, R. Kasperek, A. Frąk WIĘCEJ

Nawyki żywieniowe kobiet uczęszczających na zajęcia fitness

E. Malczyk, M. Zołoteńka-Synowiec, M. Misiarz, J. Wyka, K. Mielnik Nawyki żywieniowe kobiet uczęszczających na zajęcia fitness WIĘCEJ

Fizykochemiczne wyróżniki jakości wybranych miodów nektarowych

E. Majewska, B. Drużyńska, D. Derewiaka, M. Ciecierska, R. Wołosiak WIĘCEJ

Ocena wiedzy i opinii rodziców/opiekunów dzieci w wieku przedszkolnym na temat oświadczeń zdrowotnych

M. Kudlik, M. Piecyk WIĘCEJ

Ocena jakości diet studentek dietetyki na podstawie wskaźnika DQI (diet quality index)

J. Kubiak, D. Różańska, B. Regulska-Ilow, A. Kawicka, A. Salomon, K. Konikowska WIĘCEJ

Stabilność oksydacyjna oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno suplementowanego ekstraktami z roślin przyprawowych

M. Kozłowska, K. Żontała Stabilność oksydacyjna oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno suplementowanego ekstraktami z roślin przyprawowych WIĘCEJ

Żywienie dzieci w wieku poniemowlęcym z trójmiasta i okolic. II. Częstość spożycia wybranych produktów spożywczych przeznaczonych dla małych dzieci

W. Kozirok, B. Mroczkowska Żywienie dzieci w wieku poniemowlęcym z trójmiasta i okolic. II. Częstość spożycia wybranych produktów spożywczych przeznaczonych dla małych dzieci WIĘCEJ

Żywienie dzieci w wieku poniemowlęcym z Trójmiasta i okolic. I. Częstość spożycia wybranych produktów spożywczych

W. Kozirok, B. Mroczkowska WIĘCEJ

Aktywność przeciwutleniająca wybranych owoców egzotycznych

M. Kościuk, I. Tarasiuk, A. Czurak, J. Szydlik, J. Perłowski, G. Torbicz, S. K. Naliwajko, R. Markiewicz-Żukowska, E. Bartosiuk, M. H. Borawska WIĘCEJ

Wpływ diety niskowęglowodanowej i wysokobiałkowej (lchp) na przyrost masy ciała, a także wytrzymałość kości i zawartość w nich wapnia u szczurów szczepu wistar

R. B. Kostogrys, M. Franczyk-Żarów, A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, M. Sady, I. Wybrańska WIĘCEJ

Ocena wpływu podawania jaj wzbogaconych w sprzężone trieny kwasu linolenowego (clna) na wytrzymałość kości i zawartość w nich wapnia u myszy genetycznie zmodyfikowanych apoe/ldlr

R. B. Kostogrys, A. Drahun, M. Franczyk-Żarów, A. Florkiewicz, A. Filipiak-Florkiewicz, K. Topolska, I. Czyżyńska-Cichoń, M. Sady, I. Wybrańska WIĘCEJ

Profil kwasów tłuszczowych w wybranych rodzajach przekąsek i produktów wygodnych

G. Kosewski, I. Bolesławska, J. Przysławski WIĘCEJ

Badania nad warunkami prowadzenia procesu rozdzielania substancji biologicznie aktywnych technikami elektrochromatografii planarnej ciśnieniowej oraz wysokosprawnej chromatografii cienkowarstwowej

E. Kopciał, Z. Marzec, A. Marzec, T.H. Dzido WIĘCEJ

Ocena wartości energetycznej i odżywczej jadłospisów starszych kobiet mieszkających w zakładzie pielęgnacyjno-opiekuńczym z uwzględnieniem ich sezonowości

A. Kołota, D. Głąbska, D. Włodarek WIĘCEJ

Wiedza a rzeczywistość – jak słuchaczki uniwersytetu trzeciego wieku przyjmują leki

M. Kimsa-Dudek, A. Synowiec-Wojtarowicz, M. Derewniuk, K. Pawłowska-Góral WIĘCEJ

Pieczywo pszenno-owsiane – jakość i zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, Fe, Zn i Cu)

A. Kawka, A. Patelska, E. Król, J. Suliburska, K. Marcinek, Z. Krejpcio WIĘCEJ

Całoziarnowa mąka jęczmienna w produkcji pieczywa prozdrowotnego

A. Kawka, A. Patelska, D. Jakubowski WIĘCEJ

Zawartość witaminy B6 i B12 oraz kwasu foliowego w diecie pacjentów z tętniakiem aorty brzusznej

A. Karwowska, A. Kurianiuk, R. Łapiński, J. Karczewski WIĘCEJ

Ocena wiedzy wybranej grupy osób na temat suplementów diety zawierających kwasy omega -3 i omega -6

A. Karmańska, M. Tądel, B. Karwowski WIĘCEJ

Wpływ wybranych procesów technologicznych na zmiany zawartości witaminy C w kalafiorze zielonym romanesco

J. Kapusta-Duch, T. Leszczyńska, B. Borczak, R. Bieżanowska-Kopeć WIĘCEJ

Ksylitol – rola w diecie oraz profilaktyce i terapii chorób człowieka

M. Grembecka WIĘCEJ

Wybrane właściwości fizyczne układów βeta-laktoglobulina-palmitynian retinylu-trehaloza otrzymanych w postaci proszków metodą suszenia rozpyłowego i sublimacyjnego

A. Górska, K. Szulc, E. Ostrowska-Ligęza, M. Wirkowska-Wojdyła, J. Bryś WIĘCEJ

Ocena sposobu żywienia osób wykluczonych przebywających na terenie Poznania

A. Główka, I. Bolesławska, J. Przysławski WIĘCEJ

Aktywność antyoksydacyjna soku i polifenoli z jagód aronii w hodowlach komórek linii V79

T. Gębarowski, H. Moreira, A. Szyjka, J. Oszmiański, K. Gąsiorowski WIĘCEJ

Wpływ dodatku roślin o korzystnym działaniu zdrowotnym w produkcji frytek na zawartość akrylamidu w gotowym produkcie

M. Gertchen, A. Tajner-Czopek, A. Kita, E. Rytel, A. Pęksa, J. Miedzianka, J. Wyka, M. Bronkowska WIĘCEJ

Ocena poziomu zanieczyszczenia azotanami (III) i (V) suszonych roślin przyprawowych dostępnych w sprzedaży detalicznej

M. Gajewska, A. Czajkowska-Mysłek WIĘCEJ

Podaż wapnia, magnezu, fosforu i witaminy D w całodziennych racjach pokarmowych młodzieży gimnazjalnej – badania wstępne

M. Drzewicka, E. Gawor, H. Grajeta WIĘCEJ

Kwasy organiczne obecne w kiełkach grochu

J. Dobrowolska-Iwanek, J. Chłopicka, D. Grabka WIĘCEJ

Analiza składu i jakości olejów lnianych tłoczonych na zimno

D. Derewiaka, P. Oleksiak, M. Ciecierska, E. Majewska, J. Kowalska, R. Wołosiak WIĘCEJ

Zawartość histaminy w produktach spożywczych zawierających ryby przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci

A. Czajkowska-Mysłek, J. Leszczyńska WIĘCEJ

Analiza zagrożeń chemicznych żywności na podstawie raportów RASFF

M. Ciecierska, P. Chojnacka, D. Derewiaka, B. Drużyńska, E. Majewska, J. Kowalska WIĘCEJ

Aktywność antyoksydacyjna i całkowita zawartość polifenoli w naparach kawy w zależności od jej rodzaju i sposobu przygotowania

J. Chłopicka, A. Niedziela, H. Bartoń WIĘCEJ

Ocena zawartości wybranych mikroelementów w herbatach owocowych

J. Brzezicha-Cirocka, M. Grembecka, M. Jezusek, P. Szefer WIĘCEJ

Ocena zawartości żelaza, cynku, miedzi i manganu w substytutach mleka stosowanych w żywieniu wegan

J. Brzezicha-Cirocka, A. Lebiedzińska, A. Kuchta, J. Czaja, M. Kamińska, P. Szefer WIĘCEJ

Próba uzyskania zamienników tłuszczu mleka kobiecego na drodze przeestryfikowania enzymatycznego

J. Bryś, M. Wirkowska-Wojdyła, A. Górska, E. Ostrowska-Ligęza, H. Ciemniewska-Żytkiewicz, D. Kowalska WIĘCEJ

Antocyjany z jagód aronii jako związki antygenotoksyczne w hodowlachóludzkich limfocytów

J. B. Brokos, K. Gąsiorowski WIĘCEJ

Oznaczanie witamin z grupy B w mleku

B. Bobrowska-Korczak, D. Skrajnowska, M. Baran, A.Tokarz, R.Olędzka WIĘCEJ

Częstotliwość występowania nadwrażliwości pokarmowych wśród osób w wieku 10–30 lat – badania ankietowe

R. Bieżanowska-Kopeć, B. Piekło, T. Leszczyńska, J. Kapusta-Duch WIĘCEJ

Aktywność przeciwutleniająca oraz jakość wytrawnych win czerwonych pozyskiwanych ze szczepu Cabernet sauvignon

I. Bąk-Sypień, A. Lisiecka, I. Zgoła, B. Karwowski WIĘCEJ

Badanie spożycia kawy i herbaty oraz wykorzystania ich preparatów w aromaterapii i kosmetologii przez studentów

S. Bawa, A. Wezgraj WIĘCEJ

Wpływ procesu fermentacji mlekowej na stężenie cynku i miedzi w zakwasach uzyskanych z różnych rodzajów zbóż i pseudozbóż

H. Bartoń, M. Fortuna, M. Fołta, J. Chłopicka WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Redaktorzy i recenzenci

WIĘCEJ

Bromatologia nr 3 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Komunikat 1: XXV Ogólnopolskie Sympozjum Bromatologiczne „Jakość Zdrowotna Żywności i Żywienia”

WIĘCEJ

Recenzja akademickiego podręcznika pt. „Chemia Żywności” – praca zbiorowa pod redakcją Zdzisława E. Sikorskiego i Hanny Staroszczyk

Z. Duda WIĘCEJ

Zmiany histopatologiczne w wątrobie szczurów po narażeniu na mieszaniny polichlorowanych naftalenów – badania uzupełniające

J. Stragierowicz, A. Daragó, M. Klimczak, A. Galoch, J. Duda-Szymańska, M. Skrzypińska-Gawrysiak, A. Kilanowicz: WIĘCEJ

Krzyżówka (Anas platyrhynchos) jako bioindykator skażenia środowiska fl uorem obszarów Północno-Zachodniej Polski

W. Salicki WIĘCEJ

Stosowanie suplementów diety przez osoby w wieku starszym

M. Kostecka WIĘCEJ

Ocena pobrania z dietą wybranych witamin przez młodzież w wieku 13–15 lat w zależności od płci oraz miejsca zamieszkania

A. Florkiewicz, E. Grzych-Tuleja, E. Cieślik, K. Topolska, A. Filipiak-Florkiewicz, T. Leszczyńska, A. Kopeć, M. Pysz WIĘCEJ

Ocena zawartości polifenoli w diecie młodych osób dorosłych

M. E. Zujko, A. Grużewska, A. M. Witkowska WIĘCEJ

Ocena częstości spożycia ryb oraz wiedzy konsumentów dotyczącej roli białka ryb w żywieniu człowieka

A. Kukułowicz WIĘCEJ

Stan odżywienia, skład ciała, a sposób żywienia otyłych kobiet w wieku 60–85 lat, słuchaczek stowarzyszenia Uniwersytetu Trzeciego Wieku w Szczecinie

Z. Goluch-Koniuszy, M. Giezek WIĘCEJ

Ocena sposobu żywienia dzieci w wieku 10–12 lat z terenu Wrocławia

D. Mazurek, J. Wyka, A. Broniecka, E. Piotrowska, M. Bronkowska, J. Biernat WIĘCEJ

Stan odżywienia dzieci w wieku 10–12 lat z Wrocławia

J. Wyka, E. Piotrowska, A. Broniecka, M. Bronkowska, D. Mazurek, J. Biernat WIĘCEJ

Wpływ błonnika na zróżnicowanie mikrofl ory jelitowej (mikrobiota jelit)

Z. Karwowska, K. Majchrzak WIĘCEJ

Dietoprofi laktyka chorób współtowarzyszących niedoczynności tarczycy w wybranej grupie kobiet

J. Sadowska, A. Stawska WIĘCEJ

Magnez aktualny stan wiedzy

A. Karmańska, A. Stańczak, B. Karwowski WIĘCEJ

Ocena wartości zdrowotnej naparów wysokogatunkowych herbat liściastych białych i zielonych w oparciu o analizę zawartości fl uorków, kofeiny i składu mineralnego

M. Czernicka, G. Zaguła, Cz. Puchalski, T. Cebulak, I. Kapusta WIĘCEJ

Wartość odżywcza i prozdrowotna brokułów z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej

T. Cebulak, I. Kapusta, M. Czernicka, G. Zaguła, Cz. Puchalski WIĘCEJ

Oznaczanie polifenoli i wybranych pierwiastków w kawie, herbacie i miodach

C. Pieszko, J. Grabowska, N. Jurek WIĘCEJ

Analiza wybranych wskaźników jakości wód funkcjonalnych typu ACTIVE, BALANCE i BEAUTY

E. Stasiuk, P. Przybyłowski, N. Skrzypkowska WIĘCEJ

Parametry fizykochemiczne wody pitnej ze studni kopanych z terenu Podkarpacia

M. Bilek, K. Małek, S. Sosnowski WIĘCEJ

Produkty do smarowania pieczywa. Cz. II. Składniki – informacje na etykietach produktów

M. Hartman-Petrycka, A. Lebiedowska, W. Bobrowska, B. Błońska-Fajfrowska WIĘCEJ

Analiza zawartości i jakości tłuszczu w polskich smażonych chipsach ziemniaczanych

M. Zychnowska, K. Krygier, M. Iwańczuk WIĘCEJ

Skład kwasów tłuszczowych, udział CLA oraz izomerów trans C18:1 i C18:2 w serach z produkcji ekologicznej

B. Paszczyk WIĘCEJ

Wpływ przechowywania na profi l kwasów tłuszczowych w mlekozastępczych preparatach do żywienia niemowląt

G. Cichosz, H. Czeczot, A. Ambroziak, M. M. Bielecka WIĘCEJ

Pamięci mgr Anny Rudnickiej i dr med. Krystyny Dłużniewskiej

H. Bartoń, H. Ciborowska WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Skorowidz 2015

WIĘCEJ

Bromatologia nr 3 do pobrania - całość

WIĘCEJ