PRZEGLĄD NUMERÓW / TABLE OF CONTENTS

Rok
Lista numerów

Tłuszcz mlekowy w profilaktyce chorób dieto zależnych

G. Cichosz, H. Czeczot WIĘCEJ

Częstość spożycia wybranych źródeł tłuszczu wśród studentek Uniwersytetu Rzeszowskiego w zależności od wskaźnika BMI

M. Gil, E. Głodek WIĘCEJ

Ocena częstości spożycia wybranych źródeł błonnika pokarmowego wśród studentek Uniwersytetu Rzeszowskiego

E. Głodek, M. Gil WIĘCEJ

Ocena częstości spożycia wybranych produktów i potraw oraz poziomu wiedzy na temat zdrowego odżywiania wśród studentów łódzkich szkół wyższych

A. Szczodrowska, W. Krysiakwyższych WIĘCEJ

Stan odżywienia młodzieży w wieku 13–15 lat w aspekcie zagrożenia zespołem metabolicznym (ZM)

J. Wyka, D. Mazurek, A. Broniecka, E. Piotrowska, M. Bronkowska, J. Biernat WIĘCEJ

Ocena podaży witaminy D i wapnia w racjach pokarmowych osób ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2

M. Bronkowska, K. Zatońska, K. Łoźna, J. Biernat WIĘCEJ

Świadomość żywieniowa spożywania ryb i przetworów wśród mieszkańców województwa małopolskiego

E. Cieślik, A. Siembida, I. Cieślik, K. Zaglaniczna WIĘCEJ

Rola estrogenów i czynników środowiskowych w raku prostaty

A. Guzik, E. Sawicka, A. Długosz WIĘCEJ

Wykorzystanie przeciwgrzybowych właściwości szczepów bakterii fermentacji mlekowej do biokonserwacji żywności

K. Piasecka-Jóźwiak, M. Świątek, B. Chabłowska WIĘCEJ

Bioaktywne składniki jaja kurzego – możliwości aplikacyjne w biokonserwacji mięsa oraz jego przetworów

A.M. Salejda, G. Krasnowska WIĘCEJ

Specjacja fizyczna metali ciężkich w naparach kawy

R. Świetlik, M. Trojanowska WIĘCEJ

Określenie wpływu stresu manganowego na zawartość pierwiastków śladowych w liściach pomidora (Lycopersicon esculentum Mill.)

T. Kleiber, T. Szablewski, K. Stuper-Szablewska, R. Cegielska-Radziejewska WIĘCEJ

Ocena wpływu, na modelu zwierzęcym, zamiany sacharozy w diecie sukralozą (E 955) na wybrane tory metaboliczne ustroju

Z. Goluch-Koniuszy, M. Rygielska WIĘCEJ

Ocena zawartości oraz porównanie właściwości fitokumulacyjnych niklu w wybranych roślinach leczniczych Doliny Słupi

A. Parzych WIĘCEJ

Zawartość rtęci w grzybach wielkoowocnikowych z obszaru województwa zachodniopomorskiego

N. Mazurkiewicz, J. Podlasińska WIĘCEJ

Reklama

WIĘCEJ

Bromatologia nr 1 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Spis treści nr 1

WIĘCEJ

Strona redakcyjna

WIĘCEJ

Strona tytułowa

WIĘCEJ

Strona redakcyjna WIĘCEJ

Alergie pokarmowe i alergeny żywności

M. Protasiewicz, A. Iwaniak: WIĘCEJ

Biologicznie aktywne peptydy pochodzące z białek żywności jako czynniki prewencji wybranych chorób dietozależnych

J. Borawska, M. Darewicz, A. Iwaniak, P. Minkiewicz WIĘCEJ

Zawartość dioksyn, furanów i polichlorowanych bifenyli w paszach i żywności

I. Cieślik, E. Cieślik WIĘCEJ

Wpływ kumaryn na organizm człowieka

K. Bielawska, M. Malinowska, M. Cyuńczyk WIĘCEJ

Ocena wpływu, na modelu zwierzęcym, zmiany składu diety i jej suplementacji witaminami z grupy B na całkowity potencjał antyoksydacyjny osocza mierzony metodą FRAP

Z. Goluch-Koniuszy WIĘCEJ

Porównanie wybranych elementów stylu życia i nawyków żywieniowych studentów polskich i słowackich

A. Broniecka, M. Habanova, E. Bator, J. Wyka, M. Bronkowska WIĘCEJ

Wpływ warunków socjoekonomicznych na sposób żywienia i zwyczaje żywieniowe młodzieży 13–15-letniej z Wrocławia i okolic

E. Piotrowska, A. Broniecka, M. Frańczak, M. Bronkowska, J. Wyka, J. Biernat WIĘCEJ

Mikroelementy w grzybach jadalnych zebranych w lasach województwa zachodniopomorskiego

M. Rajkowska-Myśliwiec, A. Pohoryło, M. Protasowicki WIĘCEJ

Zastosowanie metody HPLC-ELSD i HPIC-CD do oceny składu chemicznego owoców pomidora szklarniowego

M. Bilek, N. Matłok, J. Gorzelany, J. Kaniuczak WIĘCEJ

Wpływ jonów metali na barwę i zwartość β-karotenu w sterylizowanym przecierze marchwiowym

S. Przybylska WIĘCEJ

Zawartość związków polifenolowych w wybranych gatunkach herbat zielonych

J. Cieślewicz, A. Grzelakowska WIĘCEJ

Właściwości przeciwutleniające owoców wybranych odmian dyni piżmowej (Cucurbita moschata Duch.)

A. Telesiński, M. Płatkowski, D. Jadczak WIĘCEJ

Ocena profilu kwasów tłuszczowych oraz izomerów trans w serach twarogowych

B. Paszczyk WIĘCEJ

Kwasy tłuszczowe i izomery trans w serkach twarogowych do smarowania pieczywa

B. Paszczyk WIĘCEJ

Fatty acid profile and fat content in selected types of mustards

L. Łyczko, Z. Walczak, M. Starzycki WIĘCEJ

Skład kwasów tłuszczowych orzechów i nasion dostępnych aktualnie w handlu w kontekście prozdrowotnych zaleceń żywieniowych

J. Biernat, M. Drzewicka, K. Łoźna, J. Hyla, M. Bronkowska, H. Grajeta WIĘCEJ

Bromatologia nr 2 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Spis treści nr 2/2014

WIĘCEJ

Strona redakcyjna

WIĘCEJ

Strona tytułowa

WIĘCEJ

Strona tytułowa

WIĘCEJ

Strona redakcyjna

WIĘCEJ

Spis treści nr 3/2014

WIĘCEJ

Bromatologia nr 3 do pobrania - całość

WIĘCEJ

Interakcje z lekami – istotnym wskazaniem suplementacji diety witaminą B12

J. Biernat, M. Bronkowska: WIĘCEJ

Stopień realizacji zapotrzebowania organizmu na wybrane składniki mineralne i witaminy w dietach redukcyjnych opublikowanych w czasopismach dla kobiet

E. Bator, M. Bienkiewicz, J. Chlebowska, M. Bronkowska: WIĘCEJ

Zawartość składników mineralnych w czekoladach mlecznych

K. Pokorska-Niewiada, S. Watrak, M. Protasowicki WIĘCEJ

Wybrane składniki odżywcze grzybów dziko rosnących uszaka bzowego (Hirneola auricula judae), boczniaka ostrygowatego (Pleurotus ostreatus) i zimówki aksamitnotrzonowej (Flammulina velutipes)

J. Florczak, J. Chudy, M. Barasińska, B. Karwowski WIĘCEJ

Wykorzystanie kultur starterowych i inuliny do otrzymywania zakwasowego pieczywa pszennego o cechach funkcjonalnych i obniżonej wartości energetycznej

K. Piasecka-Jóźwiak, J. Rozmierska, D. Kotyrba WIĘCEJ

Zmiany jakości napoju grejpfrutowego w czasie przechowywania

G. Jaworska, E. Gwóźdź, K. Pogoń, M. Klimek WIĘCEJ

Jakość sensoryczna kapusty pekińskiej w zależności od warunków przechowywania

A. Wrzodak, M. Grzegorzewska: WIĘCEJ

Zawartość anionów nieorganicznych w wodzie pitnej ujęć indywidualnych z terenu Podkarpacia

M. Bilek, S. Lachowicz, J. Kaniuczak WIĘCEJ

Porównanie czystości mikrobiologicznej czyszczonych i nieczyszczonych owoców z wybranych punktów handlowych na terenie Krakowa

A. Lenart-Boroń, A. Pawłowska WIĘCEJ

Wpływ produktów przemiału orzeszków gryki dodawanych do diet zbilansowanych na absorpcje pozorne wapnia i fosforu u szczurów Wistar

D. Orzeł , M. Żmijewski, M. Bronkowska , M. Styczyńska WIĘCEJ

Wpływ preparatu skrobi opornej RS4 dodawanego do diet o zróżnicowanej zawartości białka i żelaza na zawartość składników mineralnych w kościach i sierści szczurów

D. Figurska-Ciura, A. Gruszka, D. Orzeł, M. Styczyńska, K. Łoźna, A. Gryszkin, J.Biernat WIĘCEJ

Ocena modyfikowalnych czynników ryzyka rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej w badanej grupie kobiet po 45-tym roku życia

J. Sadowska, A. Kujawa WIĘCEJ

Właściwości fizykochemiczne i profil teksturometryczny jogurtów wzbogaconych cytrynianem wapnia

K. Szajnar, A. Znamirowska, M. Pawlos, D. Kalicka WIĘCEJ

Kwasy tłuszczowe i izomery trans w pieczywie

B. Paszczyk, M. Polak-Śliwińska, E. Tońska WIĘCEJ

Spis treści/Contens

WIĘCEJ

Bromatologia 4-2015 całość

WIĘCEJ