ARTYKUŁ

Malwina Anna Lachowicz, Andrzej Stańczak, Michał Krzysztof Kołodziejczyk

Wybrane techniki maskowania smaku substancji czynnych
2021-12-29

Nieprzyjemny smak, którym charakteryzuje się liczna grupa substancji leczniczych może stanowić wyzwanie zarówno dla naukowców na etapie projektowania określonej postaci leku, jak również dla pacjenta podczas przyjmowania preparatu. Wrażenia smakowe pełnią istotną rolę w dzisiejszych czasach, będąc niekiedy jednym z kryteriów wyboru, którym kieruje się pacjent podczas wizyty w aptece ogólnodostępnej oraz mogą one wpływać na pozytywny odbiór preparatu i w efekcie udaną komercjalizację produktu leczniczego. Doznania smakowe pełnią kluczową rolę w przypadku doustnych postaci leku, a przede wszystkim rozpuszczalnych postaci oraz pozostałych płynnych form leków. Główną grupą docelową płynnych preparatów leczniczych są pacjenci pediatryczni oraz osoby mające problem z połykaniem stałych doustnych postaci leku, a także seniorzy. Zwłaszcza dzieci stanowią grupę pacjentów, dla których walory smakowe są niezwykle istotne. Substancje lecznicze charakteryzujące się nieprzyjemnym smakiem i/lub zapachem, ze względu na niską akceptację ze strony pacjenta, mogą także oddziaływać na zmniejszenie skuteczności procesu leczenia. Skuteczne zamaskowanie nieprzyjemnego smaku substancji leczniczej jest możliwe dzięki rozwojowi wielu technik umożliwiających ten proces, co z kolei może znaleźć przełożenie na bardziej regularne przyjmowanie leków przez pacjenta wg. odpowiednich zaleceń. Maskowanie nieprzyjemnego smaku API (ang. Active Pharmaceutical Ingredient) można osiągnąć za pomocą różnych metod. Celem artykułu jest omówienie kilku najpopularniejszych, a mianowicie wykorzystujących dodatek aromatów i/lub substancji słodzących, mikroenkapsulację, zmiany reologiczne, tworzenie kompleksów inkluzyjnych, granulację, emulsję wielokrotne, żywice jonowymienne oraz zastosowanie liposomów. Należy zaznaczyć, że wybór odpowiedniej metody powinien być ukierunkowany kilkoma aspektami, w tym przede wszystkim właściwościami fizykochemicznymi stosowanej substancji leczniczej, częstotliwością dawkowania, a także postacią leku.

Słowa kluczowe: maskowanie smaku, gorzki smak, doustne postacie leku, mikroenkapsulacja, żywice jonowymienne.

© Farm Pol, 2022, 78(10): 565–570

 

Selected taste masking techniques of active ingredients

The unpleasant taste, which characterizes a large group of medicinal substances, may be a challenge both for scientists at the stage of designing a drug form, as well as for the patient when taking a given preparation. Taste impressions play an important role nowadays, sometimes being one of the selection criteria that a patient follows during visits to community pharmacies. They could also have a positive impact on the impression of a given preparation and, as a result, the successful commercialization of a medicinal product. The taste experience plays a key role in the case of oral forms of a drug, and above all, soluble forms and other liquid forms of drugs. The main target groups of liquid medicinal preparations are pediatric patients and people with problems swallowing oral solid forms, as well as seniors. Especially children are a group of patients for whom the type of taste is extremely important. Drug substances characterized by an unpleasant taste and / or odor, due to low patient acceptance, may also reduce the effectiveness of the treatment process. Effective masking of the unpleasant taste of a given drug substance is possible because of the development of many techniques enabling this process, which in turn may translate into more regular drug intake by the patient according to appropriate recommendations. The masking of the unpleasant taste of API (Active Pharmaceutical Ingredient) can be achieved by a variety of methods. The aim of the article is to discuss some of the most popular. This article presents techniques using the addition of flavors and / or sweeteners, microencapsulation, rheological changes, formation of inclusion complexes, granulation, multiple emulsions, ion exchange resins, and the use of liposomes. It should be noted that the selection of the appropriate method should be guided by several aspects, including, in particular, the physicochemical properties of a given drug substance, the frequency of dosing, and the form of the drug.

Keywords: taste masking, bitter taste, oral pharmaceuticals, microencapsulation, ion exchange resins.

© Farm Pol, 2022, 78(10): 565–570

 

Wybrane techniki maskowania smaku substancji czynnych

210.51 kB | 29 grudnia 2022