ARTYKUŁ

Magdalena Julita Gajewska, Anna Maria Szosland-Fałtyn

Analiza zawartości kadmu i ołowiu w dostępnych na polskim rynku ziołach i przyprawach produkowanych metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi
2022-09-08

Wstęp. Od dziesięcioleci przyprawy i rośliny lecznicze odgrywają ważną rolę w farmacji jako surowiec przemysłowy i leczniczy. Ze względu na obecność w ich składzie związków biologicznie czynnych, są składnikiem suplementów i leków. Jednak z uwagi na postępujące zanieczyszczenie środowiska, do materiału roślinnego dostają się różne substancje toksyczne, w tym metale ciężkie.

Cel pracy. Badanie porównawcze zawartości kadmu i ołowiu w ziołach i przyprawach produkowanych metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi, dostępnych na rynku polskim.

Materiał i metody. Sto jeden próbek, należących do 14 rodzajów ziół i przypraw organicznych i konwencjonalnych zostało ocenionych pod kątem zawartości kadmu i ołowiu, techniką płomieniowej spektrometrii absorpcji atomowej (FAAS), zgodnie z normą PN-EN 14082:2004.

Wyniki. Analizowane próbki suszonych ziół i przypraw zawierały niskie skażenie kadmu i ołowiu i nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia publicznego. Najwyższe zanieczyszczenia kadmem i ołowiem stwierdzono w przyprawach w postaci liści. Produkty kupowane w hipermarketach charakteryzowały się istotnie wyższą średnią zawartością metali ciężkich w porównaniu z produktami ze sklepów ekologicznych (p < 0,05), z wyjątkiem próbek gałki muszkatołowej, gdzie ilość ołowiu kształtowała się na podobnym poziomie. Dodatkowo, w próbkach kurkumy, papryki słodkiej, papryki ostrej i gałki muszkatołowej zanieczyszczenie kadmem było również na podobnym poziomie. Ponadto, w próbkach suszonego czosnku, istotnie wyższą zawartość kadmu odnotowano w produktach ekologicznych.

Wniosek. Większość opublikowanych danych literaturowych przedstawia wyniki zawartości metali ciężkich w ziołach i przyprawach pozyskiwanych ze sprzedaży detalicznej, lokalnych sklepów lub bezpośrednio od rolników. Autorzy jednak nie podają informacji o metodach uprawy. W badaniu porównano różnice pomiędzy ekologicznymi i konwencjonalnymi przyprawami i ziołami dostępnymi na rynku europejskim, biorąc pod uwagę poziom kadmu i ołowiu. Obecność metali ciężkich w suszonych ziołach i przyprawach jest nieuniknionym problemem, ponieważ zanieczyszczenie gleby tymi pierwiastkami jest procesem trudno odwracalnym. Dlatego też, niemożliwe jest całkowite ich wyeliminowanie z materiałów roślinnych. Ponadto, suszone zioła i przyprawy dostępne na polskim rynku pochodzą z różnych regionów świata. Pomimo że badane w naszej pracy suszone zioła i przyprawy nie stanowiły zagrożenia dla zdrowia publicznego, potrzebne są dalsze badania obejmujące większą liczbę próbek, aby oszacować ryzyko zanieczyszczenia metalami ciężkimi ziół i przypraw konwencjonalnych i ekologicznych.

Słowa kluczowe: zanieczyszczenia, metale ciężkie, zioła i przyprawy, spektrometria absorpcji atomowej.

© Farm Pol, 2022, 78(7): 355–360

 

Analysis of cadmium and lead content in organically and conventionally produced herbs and spices available on the Polish market

 

Background. From decades, spices and medicinal plants gained an important role in pharmacy as a raw material for the pharmaceutical industry and pharmaceutical preparations. They are a component of supplements and medicaments due to the presence of biologically active compounds in their composition. However, in view of the progressive pollution of the environment, various toxic substances enter to this raw material, including heavy metals.

Aim of the study. Comparative study on the levels of cadmium and lead in organically and conventionally produced herbs and spices marketed in Poland.

Material and methods. One hundred and one of samples, belonging to 14 kinds of organic and conventional herbs and spices were evaluated for cadmium and lead content using the flame atomic absorption spectrometry (FAAS) technique according to PN-EN 14082: 2004.

Results. Analysed samples of dried herbs and spices contained a low contamination of cadmium and lead and did not pose a risk to public health. The highest cadmium and lead contaminations were found in spices in the form of leaves. Products purchased in hypermarkets were characterized by a significantly higher average heavy metal content compared to products from organic stores (p < 0.05), with the exception of nutmeg samples, where the amount of lead was at a similar level. Additionally in turmeric, sweet paprika, hot paprika and nutmeg samples, contamination with cadmium was also at a similar level. Moreover, in dried garlic samples, a significantly higher cadmium content was in the organic product.

Conclusion. Most of the published data show the results of the heavy metals content in herbs and spices collected from retail sale, local stores or directly from farmers. The authors do not provide information about cultivation methods. Our study compared differences between organic and conventional spices and herbs available on European market taking into account the level of cadmium and lead. The presence of heavy metals in dried herbs and spices is an unavoidable problem, due to soil contamination with these elements is a process that is difficult to reverse. Therefore, it is impossible to completely eliminate them from plant materials. Moreover, dried herbs and spices available on the Polish market come from various regions of the world. However tested in our study samples of dried herbs and spices did not pose a risk to public health, further studies covering larger number of samples are needed to estimate the heavy metals contamination risk of conventional and organic herbs and spices.

Keywords: heavy metals, atomic absorption spectrometry, contaminations, dried herbs and spices.

© Farm Pol, 2022, 78(7): 355–360

Analiza zawartości kadmu i ołowiu w dostępnych na polskim rynku ziołach i przyprawach produkowanych metodami ekologicznymi i konwencjonalnymi

209.74 kB | 8 września 2022