ARTYKUŁ

Rafał Mastalerz, Natalia Kocot, Jacek Dulęba, Tomasz Siódmiak, Michał Piotr Marszałł

Potencjał terapeutyczny owocu róży dzikiej w chorobie zwyrodnieniowej stawów
2022-04-15

Choroba zwyrodnieniowa stawów odznacza się zmianami w metabolizmie, strukturze oraz funkcjonowaniu stawów, a także otaczających ich tkanek. Patomechanizm tej choroby związany jest ze zwiększonym wydzielaniem mediatorów stanu zapalnego. Ważną rolę odgrywa również aktywacja szlaku sygnałowego NF-κB, będącego białkowym kompleksem, mogącym indukować transkrypcję genów enzymów katabolicznych oraz stymulować wydzielanie mediatorów stanu zapalnego.

Farmakoterapia choroby zwyrodnieniowej stawów opiera się głównie na zmniejszeniu stanu zapalnego. Jednym ze źródeł substancji czynnych o aktywności przeciwzapalnej jest owoc róży dzikiej – Rosa canina L. (Rosaceae). Surowiec ten zawiera między innymi galaktolipid GOPO, wielonienasycone kwasy tłuszczowe ω-3 i ω-6 PUFA: alfa-linolenowy oraz linolowy, a także kwasy triterpenowe, takie jak: betulinowy, oleanolowy i ursolowy. Głównym związkiem czynnym odpowiadającym za aktywność przeciwzapalną owocu róży dzikiej jest GOPO. Substancja ta hamuje wytwarzanie NO, PGE2 oraz cytokin TNF-α, IL-1β, IL-6 przez komórki krwi ludzkiej. GOPO zmniejsza również ekspresję genów metaloproteinaz macierzy, agrekanaz, TNF-α oraz NF-κB. Celem niniejszej pracy była charakterystyka owocu Rosa canina oraz przedstawienie wyników badań aktywności przeciwzapalnej związków czynnych zawartych w surowcu. Zgodnie z przeprowadzonym przeglądem piśmiennictwa, wyniki badań in vitro wskazują na zdolność do obniżania poziomu mediatorów stanu zapalnego uwalnianych w przebiegu choroby zwyrodnieniowej stawów przez substancje czynne owocu róży dzikiej. Wyniki badań in vitro przedstawiają zwiększenie mobilności stawów, złagodzenie bólu oraz zmniejszone przyjmowanie środków przeciwbólowych podczas terapii proszkiem z owocu róży dzikiej. Uzyskanie wymienionych efektów terapeutycznych wymaga stosowania surowca przez co najmniej 3 miesiące. Ponadto, opisano najczęstsze działania niepożądane występujące podczas terapii, które związane były głównie z układem pokarmowym.

Słowa kluczowe: owoc róży dzikiej, Osteoarthritis, GOPO, stan zapalny, szlak sygnałowy NF-κB.

© Farm Pol, 2022, 78 (2): 66–73

 

Prevalence of aflatoxins and ochratoxine A in organically and conventionally produced herbs and spices

Background. Healing with herbs and spices has had a long history and from decades is enjoyed increasing interest worldwide. This increase in popularity renders safety issues important. Quality problems of herbs and spices may concern various factors: adulteration, misidentification and chemical and biological contamination. Herbal raw material is vulnerable to contamination by toxigenic fungi resulting in the more frequent occurrence of mycotoxins that cannot be neutralized through high temperature. In the present study, the mycotoxins contamination of organic and conventional herbs and spices marketed in Poland was investigated in order to estimate their human health risk.

Aim of the study. Comparative study on the levels of aflatoxins and ochratoxin A in organically and conventionally produced herbs and spices marketed in Poland.

Material and methods. Ninety-six of samples, belonging to 12 kinds of organic and conventional herbs and spices were evaluated for aflatoxins and ochratoxin A content by high performance liquid chromatography using postcolumn derivatization with electrochemically generated bromine (Kobra-cell®) coupled with fluorescence detection.

Results. Of all analysed samples, 23% were contaminated with aflatoxins and 17% were contaminated with ochratoxin A. Only 3% of analysed samples contained mycotoxins at concentrations exceeding the EU regulatory limits (10 µg/kg for aflatoxins in combination (B1+ B2 + B3 + B4) and 15 µg/kg for ochratoxin A). Significant differences were found in the mycotoxins concentrations in the tested products, depending on production system (organic and conventional) and the herbal spice type (p < 0.05). The highest mean concentrations of aflatoxins and ochratoxin A were detected in conventional black pepper samples.

Conclusion. The majority of the tested herbs and spices contained a low level of aflatoxins and ochratoxin A. However even at low levels this kind of contamination could be a serious threat. Therefore only continuous assessment and control of mycotoxins prevalence in herbs and spices can guarantee the health of consumers. To our knowledge, this is the first study reporting mycotoxins levels in organic and conventional herbal spices marketed in Poland.

Keywords: spices, herbs, aflatoxins, ochratoxin A, HPLC.

© Farm Pol, 2022, 78 (2): 66–73

 

 

Potencjał terapeutyczny owocu róży dzikiej w chorobie zwyrodnieniowej stawów

506.33 kB | 18 kwietnia 2022