ARTYKUŁ

Agnieszka Wójtowicz, Anna Malm

Mikrobiologiczne podłoże próchnicy w aspekcie jej profilaktyki
2009-06-25

Próchnica jest jedną z najczęściej występujących chorób o podłożu infekcyjnym. Stanowi niezwykle ważny problem medyczny, szczególnie u dzieci. Próchnica zębów mlecznych prowadzi do przedwczesnego usuwania zębów, co może być przyczyną poważnych schorzeń narządu żucia. Próchnica jest chorobą wieloczynnikową, lecz najbardziej istotną rolę w jej etiologii odgrywa Streptococcus mutans. Są to bakterie fermentujące węglowodany do kwasów organicznych oraz zdolne do tworzenia rozpuszczalnych i nierozpuszczalnych glukanów, umożliwiających tworzenie płytki nazębnej. Pierwsze działania profilaktyczne zapobiegające próchnicy powinny skupiać się na zahamowaniu transmisji S. mutans oraz utrwalaniu odpowiednich nawyków higienicznych i żywieniowych. Dane epidemiologiczne wskazują na wysoki odsetek dzieci i młodzieży dotkniętych problemem próchnicy w Polsce, dlatego istnieje konieczność podejmowania wielokierunkowych działań profilaktycznych już w wieku przedszkolnym.

Mikrobiologiczne podłoże próchnicy w aspekcie jej profilaktyki

128.21 kB | 21 grudnia 2017