Karolina Milewska, Kamil Klucznik, Marzena Jamrógiewicz
Cukry i ich pochodne w roli stabilizujÄ…cych substancji pomocniczych w farmacji
2018-12-31
Substancje pomocnicze majÄ… ogromny wpÅ‚yw na formÄ™, wyglÄ…d i dziaÅ‚anie preparatu farmaceutycznego. Cukry w roli substancji pomocniczych sprawdzajÄ… siÄ™ dziÄ™ki swojej różnorodnoÅ›ci wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci fizykochemicznych oraz możliwoÅ›ci ich modyfikacji. ZnajdujÄ… zastosowanie na każdym etapie wytwarzania leków. W niniejszym artykule przedstawiono wÄ™glowodany najczęściej wykorzystywane w technologii postaci leku, wraz z funkcjami jakie w tych preparatach peÅ‚niÄ…. PamiÄ™tajÄ…c, że jednym z najważniejszych atrybutów jakoÅ›ci leku jest jego trwaÅ‚ość, w przygotowanej pracy zwrócono szczególnÄ… uwagÄ™ na możliwość stabilizacji zarówno substancji leczniczej, jak i caÅ‚ej formulacji, jakÄ… jest produkt leczniczy, poprzez dodatek Å‚aÅ„cuchowych i cyklicznych przedstawicieli grupy oligosacharydów i polisacharydów.
Słowa kluczowe: substancje pomocnicze, cukry, stabilność fizyczna, stabilność chemiczna.
Sacharides and their derivatives as pharmaceutical additives
Pharmaceutical excipients influence on the form, appearance and potency of drug formulation. Saccharides can be used as excipients due to their variety of physicochemical properties and the possibility of their modification. They are used on the every stage of manufacturing. Therefore, examples and functions of carbohydrates predominatingly used in drug formulation technology are presented in this article. Due to the fact that the stability is one of the most important attribute of pharmaceuticals, this work particularly pay attention on possibilities of stabilization both active pharmaceutical ingredient and medicinal product by the usage of chained and cyclic representatives of oligosaccharides and polysaccharides.
Keywords: excipients, sugars, physical stability, chemical stability.
© Farm Pol, 2018, 74(12): 733–741