ARTYKUŁ

Wojciech Giermaziak, Dorota Ubysz
2017-07-26

Wpływ na zdrowie cukrów zawartych w napojach słodzonych oraz żywności typu fast food

Wysokie spożycie napojów słodzonych i żywności typu fast food wpływa na powstawanie nadwagi i otyłości, które są czynnikami ryzyka cukrzycy typu II, chorób układu krążenia i nowotworów, co prowadzi do przedwczesnej śmierci. W wyniku spożywania niezdrowej żywności może dochodzić do powstawania nadciśnienia tętniczego, miażdżycy czy choroby niedokrwiennej serca, co zwiększa ryzyko zawału serca i udaru mózgu.Istotne w profilaktyce i leczeniu otyłości, cukrzycy typu 2 oraz chorób sercowo-naczyniowych jest ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie z diety napojów słodzonych i żywności typu fast food. Istnieje również dodatnia korelacja pomiędzy częstością spożycia produktów słodzonych a ryzykiem rozwoju próchnicy zębów.

Słowa kluczowe: niezdrowa żywność, cukry w pokarmach, napoje słodzone, fast food, choroby dietozależne, otyłość, cukrzyca typ II, zespół metaboliczny, choroby układu krążenia, nadciśnienie, próchnica zębów

Impact on health of sugars in beverages and fast food

High consumption of drinks high in sugar and fast food affects development of overweight and obesity, that are risk factors of type 2 diabetes, cardiovascular diseases and cancer, which leads to premature death. As a result of unhealthy food consumption arterial hypertension, atherosclerosis or ischemic heart disease, which increases heart attack and stroke risk.In prevention and treatment of obesity, type 2 diabetes and cardiovascular diseases it is important to reduce or completely eliminate sweet beverages and fast food from the diet. There is also positive correlation between consuming products high in sugar and dental caries development risk.

Keywords: unhealthy food, sugar in food, sweet beverages, fast food, dietrelated diseases, obesity, diabetes mellitus type 2, metabolic syndrome, cardiovascular diseases, hypertension, dental caries

© Farm Pol, 2017, 73 (7): 422–428