ARTYKUŁ

Maria Warwas, Katarzyna Marciniak, Jakub Gburek, Krzysztof Gołąb

Żel aloesowy jako aktywny składnik żywności i jej konserwant
2016-07-04

W tradycyjnej medycynie Aloe vera stosowany jest od wieków. Dzięki swoim właściwościom (przeciwzapalnym, przeciwdrobnoustrojowym, immunomodulującym, antyoksydacyjnym) ma szereg zastosowań, m.in. w leczeniu ran, oparzeń, cukrzycy, łuszczycy czy dolegliwości gastrycznych. W niniejszej pracy przedstawiono sposób pozyskiwania żelu aloesowego, kontrolę jego jakości i autentyczności oraz wyniki badań klinicznych, a także możliwości wykorzystania aloesu i jego produktów jako elementu składowego żywności. Dodatek żelu aloesowego do żywności przedłuża jej świeżość, zapewnia dobrą jakość, opóźniać utratę związków funkcyjnych oraz hamuje rozwój mikroorganizmów.

Słowa kluczowe: żel aloesowy, bioaktywne substancje, badania kliniczne, żywność funkcjonalna, konserwacja żywności

Aloe gel as an active food ingredient and its preservative

In traditional medicine Aloe vera has been used for centuries. Thanks to its properties (anti-inflammatory, anti-microbial, immunomodulatory, antioxidative) it has a wide range of applications, like wound–healing, treatment of burns, diabetes, psoriasis or gastric problems. In this paper we present the Aloe vera gel processing, quality and authenticity control as well as the results from clinical studies and the use of Aloe vera gel for food preservation in the food industry. Addition of aloe gel to food can prolong its freshness, ensure good quality, delay loss of functional compounds and also significantly inhibit the growth of microorganisms.

Keywords: Aloe vera gel, bioactive compounds, clinical effectiveness, functional food, food preservation.

 

© Farm Pol, 2016, 72(6): 416–423