ARTYKUŁ

A. Matyaszek, E. Szpyrka, M. Podbielska, M. Słowik-Borowiec, A. Kurdziel, J. Rupar

Ocena ryzyka narażenia zdrowia konsumentów na pozostałości środków ochrony roślin w malinach
2014-04-01

Przebadano próbki malin pochodzące z Polski południowo-wschodniej na obecność pozostałości środków ochrony roślin (ś.o.r.). Otrzymane wyniki porównano z obowiązującymi najwyższymi dopuszczalnymi poziomami pozostałości ś.o.r., a następnie oszacowano ryzyko narażenia długoterminowego i krótkoterminowego dla dorosłych i dzieci. Uzyskane dane wskazują, iż maliny mogą być konsumowane bez szkody dla zdrowia człowieka.
Hasła kluczowe: pozostałości środków ochrony roślin, narażenie, maliny, NDP.
Key words: pesticide residues, dietary exposure, raspberries, MRL.

Ocena ryzyka narażenia zdrowia konsumentów na pozostałości środków ochrony roślin w malinach

157.21 kB | 21 grudnia 2017